Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarımda sürdürülebilirlik BUSİAD panelinde mercek altında

BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu, “Küresel İklim Değişikliği, AB Yeşil Anlaşması ve Organik Tarım” paneliyle iklim krizine karşı tarımın sürdürülebilirliğini ve organik tarımın önemini Bursa’da gündeme taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2025 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2025 15:56
Muhabir: Nagihan ER
Tarımda sürdürülebilirlik BUSİAD panelinde mercek altında

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu, BUSİAD Evi’nde “Küresel İklim Değişikliği, AB Yeşil Anlaşması ve Organik Tarım” başlıklı kapsamlı bir panel düzenledi. Panelde, iklim değişikliği ve organik tarımın güncel durumu, sürdürülebilir kalkınma bağlamında ele alınırken, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın etkileri de masaya yatırıldı.

BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Sorumlusu Lale Yıldız, açılış konuşmasında küresel iklim krizinin yalnızca çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal boyutları olan bir olgu olduğuna dikkat çekti. “AB’nin Yeşil Mutabakatı, tüm ticari partner ülkeler için derin bir dönüşüm çağrısıdır. Bu dönüşümü tarımda, üretimde ve ihracatta etkilerini değerlendirmeden, organik tarımın iklime dost yönlerini tartışmadan geleceği yönetemeyiz,” ifadelerini kullandı.

Panel moderatörlüğünü Türkiye’de organik tarımın öncülerinden olan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy üstlendi. Panelde ayrıca BUSİAD Avrupa Yeşil Paktı Görev Gücü Başkanı Hüsamettin Çoban, küresel ısınmanın tarım üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Çoban, biyolojik çeşitliliğin azalmasının önümüzdeki en büyük tehdit olduğunu, bunun su savaşlarına kadar varabilecek sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin en başarılı organik üreticilerinden Yerlim Organik Ürün Şirketi Genel Müdürü Gürsel Tonbul ise, “Agro kültürden agro endüstriye geçişle birlikte insanlar üretmekten çok tüketen varlıklar haline geldi. Gıda ve göç arasında ciddi bir bağlantı var. Bugün yer değiştirenlerin sayısı 1 milyarı geçti,” dedi. Tonbul, “Sorun insanda, çözüm de insandadır” diyerek sürdürülebilir tarımın önemini vurguladı.

Prof. Dr. Uygun Aksoy, organik tarımın toprak sağlığı, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengeyi koruma temelleri üzerine kurulu sürdürülebilir bir üretim modeli olduğunu belirterek, organik tarımın karbon ayak izini azaltmada stratejik bir araç olduğunu söyledi. Aksoy, Türkiye’de organik tarımın daha çok dış talep ile başladığını ancak iç piyasada farkındalığın artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Soğutma Muhafaza Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk, iklim değişikliğiyle mücadelede soğuk zincir teknolojilerinin önemini anlattı. Antalya’da güneş enerjisinden yararlanarak yılda üç hasat alabilecekleri uygulamaları aktaran Prof. Dr. Türk, teknolojinin tarımda kullanımını savunarak, “Sağlıklı nesiller için sağlıklı gıda üretmeliyiz,” dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak ise, organik hayvancılığın önemine ve doğayla bütünleşen tarım anlayışına vurgu yaptı. Türkiye’de organik bitkisel üretimin, hayvansal üretime göre daha iyi durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, tüketici bilincinin gelişmemiş olmasının organik ürün tüketimini sınırladığını ifade etti.

Panel, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin “Kır Çiçekleri Okusun Diye” sosyal sorumluluk kampanyasına konuşmacıların adına yapılan bağış sertifikalarının BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Lale Yıldız tarafından takdimi ile sona erdi.

Kaynak: Nagihan ER

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.