Hava Durumu

Tarih ve doğanın buluştuğu yer: İznik Gölü

İznik Gölü, Bursa ilinin Orhangazi ve İznik ilçeleri arasında yer alan, Marmara Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük doğal tatlı su gölüdür.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2024 21:48
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2024 21:48
Kaynak: Nagihan ER
Tarih ve doğanın buluştuğu yer: İznik Gölü

Göl, tektonik bir çukurda oluşmuştur ve 310 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Gölün doğu-batı doğrultusunda uzanan uzunluğu 33 kilometre, genişliği ise 12 kilometredir. Gölün en derin yeri 65 metredir.

İZNİK GÖLÜ'NÜN ÖZELLİKLERİ

Doğal güzelliği: Göl, yemyeşil tepeler ve ormanlarla çevrilidir. Gölün kenarında birçok tarihi ve turistik yer bulunmaktadır.

Biyolojik çeşitliliği: Gölde birçok kuş türü, balık türü ve diğer canlılar yaşamaktadır. Göl, bir kuş cenneti olarak kabul edilmektedir.

Tarihi önemi: İznik Gölü, antik çağlardan beri önemli bir yerleşim ve ticaret merkezi olmuştur. Gölün bulunduğu bölge ilk olarak MÖ 2. binyılda Frigler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. MÖ 8. yüzyılda ise bölgeye Bitinyalılar hakim olmuştur.

MÖ 7. yüzyılda ise bölgeye Lidyalılar hakim olmuştur. Lidyalılar, gölün kuzey kıyısında Nikea şehri (günümüzdeki İznik) kurmuşlardır. Nikea şehri, kısa sürede Lidya Krallığı'nın başkenti olmuştur.

MÖ 546 yılında Lidya Krallığı, Ahameniş İmparatorluğu tarafından yıkılmıştır. Nikea şehri de Ahameniş İmparatorluğu'nun hakimiyetine girmiştir.

MÖ 334 yılında ise Nikea şehri, Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. Büyük İskender'in ölümünden sonra Nikea şehri, Seleukos İmparatorluğu'nun hakimiyetine girmiştir.

MÖ 281 yılında ise Nikea şehri, Bitinya Krallığı'nın başkenti olmuştur. Bitinya Krallığı, MÖ 74 yılında Roma İmparatorluğu tarafından yıkılmıştır. Nikea şehri de Roma İmparatorluğu'nun hakimiyetine girmiştir.

Roma İmparatorluğu döneminde Nikea şehri, önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Ayrıca şehir, Hristiyan inancının önemli bir merkezi haline gelmiştir. MS 325 yılında Nikea Konsili, Nikea şehrinde toplanmıştır. Bu konsilde, Hristiyan inancının temel prensipleri belirlenmiştir.

Bizans İmparatorluğu döneminde de Nikea şehri önemli bir şehir olarak kalmıştır. MS 787 yılında Bizans İmparatorluğu İmparatoriçesi İrini, Nikea şehrinde taç giymiştir.

1204 yılında ise Nikea şehri, Dördüncü Haçlı Seferi orduları tarafından ele geçirilmiştir. Nikea şehri, Latin İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur.

1261 yılında ise Nikea şehri, Bizans İmparatorluğu tarafından geri alınmıştır. Nikea şehri, Bizans İmparatorluğu'nun en önemli şehirlerinden biri olmaya devam etmiştir.

1422 yılında ise Nikea şehri, Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir. Nikea şehri, İznik adıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun bir şehri haline gelmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde İznik şehri, önemli bir ticaret ve sanayi merkezi olmuştur. Ayrıca şehir, birçok tarihi esere ev sahipliği yapmıştır.

20. yüzyılda ise İznik şehri önemini kaybetmiştir. Günümüzde İznik şehri, küçük bir ilçe merkezi konumundadır.

Rekreasyon imkanları: Gölde yüzme, balık tutma, tekne turu, kuş gözlemciliği gibi birçok aktivite yapılabilmektedir.

İZNİK GÖLÜ'NE NASIL GİDİLİR?

Karayoluyla: İznik Gölü'ne, Bursa, İstanbul, Ankara gibi birçok şehirden karayoluyla ulaşılabilir.

Demiryoluyla: İznik Gölü'ne, İstanbul'dan Marmaray ve İzmit'ten demiryolu ile ulaşılabilir.

Havayoluyla: İznik Gölü'ne en yakın havalimanı, Bursa Yenişehir Havalimanı'dır.

İZNİK GÖLÜ'NDE YAPILABİLECEKLER

Tarihi ve turistik yerleri gezmek: Göl kıyısında bulunan İznik şehri, tarihi camileri, kiliseleri, surları ve müzeleri ile görülmeye değerdir. Gölün etrafında bulunan diğer tarihi ve turistik yerler arasında Sapanca Gölü, Köyceğiz Gölü, Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı yer almaktadır.

Doğa yürüyüşü ve kamp yapmak: Gölün etrafında birçok doğa yürüyüşü ve kamp rotası bulunmaktadır.

Yüzmek ve güneşlenmek: Gölün birçok yerinde yüzmek ve güneşlenmek için uygun plajlar bulunmaktadır.

Balık tutmak: Gölde birçok balık türü bulunmaktadır. Balık tutmak için göl kenarındaki tesislerden olta kiralayabilirsiniz.

Tekne turu yapmak: Gölde tekne turları düzenlenmektedir. Tekne turu ile gölün güzel manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Kuş gözlemciliği yapmak: Gölde 200'den fazla kuş türü yaşamaktadır. Kuş gözlemciliği için gölün etrafında bulunan kuş gözlemciliği kulelerini kullanabilirsiniz.

 

Kaynak: Nagihan ER

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.