Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Menopoz sonrası kanamalara dikkat

Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akselim, rahim kanserinin erken teşhisinin önemine vurgu yaparak, menopoz sonrası vajinal kanamaların ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Risk grubundaki kadınları düzenli kontrol yapmaya çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2025 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2025 17:57
Kaynak: İHA
Menopoz sonrası kanamalara dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. M. Burak Akselim, uterin (rahim) kanserinin erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını ciddi oranda artırdığını vurgulayarak, özellikle menopoz sonrası dönemde yaşanan olağan dışı vajinal kanamaların ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Medicana Bursa Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Akselim, birçok kadının bu tür belirtileri göz ardı ettiğine dikkat çekerek, “Erken dönemde fark edilen uterin kanser, büyük oranda başarılı şekilde tedavi edilebilir. Ancak farkındalık eksikliği nedeniyle tanı gecikebiliyor. Bu nedenle kadınlarımızın bu konuda bilinçli olması hayati önem taşıyor,” dedi.

RİSK GRUBUNDAKİ KADINLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI

Doç. Dr. Akselim, bazı kadınların uterin kanser gelişimi açısından daha yüksek risk altında olduğunu belirtti. Bu risk grubunda; menopoz sonrası dönemdeki kadınlar, obezite sorunu olanlar, uzun süreli östrojen hormonuna maruz kalanlar, polikistik over sendromu bulunanlar ve hiç doğum yapmamış kadınların yer aldığını söyleyen Akselim, bu kişilere düzenli jinekolojik kontrolleri aksatmamaları yönünde çağrıda bulundu.

BELİRTİLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Rahim kanserinin en yaygın belirtisinin menopozdan sonra yaşanan kanamalar olduğunu hatırlatan Akselim, “Menopoz öncesinde ise uzun süren düzensiz adetler, ilişki sonrası kanamalar, pelvik ağrı ve sebepsiz kilo kaybı gibi bulgular dikkate alınmalıdır. Bu şikayetlerle karşılaşıldığında zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekir” diye konuştu.

Son olarak, uterin kanserin tamamen önlenemese de riskin azaltılabileceğini ifade eden Doç. Dr. Akselim, tüm kadınlara yılda en az bir kez jinekolojik muayene yaptırmaları yönünde çağrıda bulundu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.