Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnşaat sektörü “Yarısı Bizden” kampanyasını Bursa’da da uygulansın istiyor

Bursa inşaat sektörü, deprem riskine karşı kentsel dönüşümün hızlanması için “Yarısı Bizden” kampanyasının kentte de uygulanmasını talep ediyor. BTSO öncülüğündeki toplantıda, arsa sıkıntısı ve finansal zorluklar da ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2025 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2025 12:53
Muhabir: Nagihan ER
İnşaat sektörü “Yarısı Bizden” kampanyasını Bursa’da da uygulansın istiyor

BTSO’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen 23. Meslek Komitesi Genişletilmiş Sektörel Analiz Toplantısı’nda bir araya gelen inşaat sektörü temsilcileri, Bursa’daki deprem riski karşısında kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini vurguladı ve çözüm odaklı adımların bir an önce atılması çağrısında bulundu.

BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, Bursa’nın aktif fay hatları üzerinde bulunmasının kentsel dönüşümü diğer illerden daha hayati kıldığını belirterek, İstanbul’da uygulanan “Yarısı Bizden” kampanyasının Bursa’da da başlatılması talebini yineledi.

“YARISI BİZDEN” KAMPANYASI BURSA İÇİN HAYATİ

Toplantıda söz alan BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, Bursa’nın deprem kuşağında yer alan ve şehir merkezinden geçen aktif fay hatları nedeniyle kentsel dönüşümün öncelikli hale geldiğine dikkat çekti. Tuğcu, “İstanbul’da uygulanan ‘Yarısı Bizden’ kampanyası kentsel dönüşümde hız kazandırdı. Aynı modelin Bursa’da da uygulanması gerekiyor” dedi.

Tuğcu, geçen ay Uludağ’da ağırladıkları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a bu talebi ilettiklerini ifade etti.

BTSO’DAN SEKTÖRE BÜYÜK DESTEK

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, Rising City Yapı ve Yaşam Fuarı ile Dirençli Kentler Zirvesi’nin sektöre sağladığı katkılara vurgu yaptı. Şenocak, “5 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuarda, 40’a yakın firma 16 ülkeden gelen 200’ü aşkın yabancı alıcıyla buluştu. Bu tür platformlar, sektörümüzün moral ve iş birliği kaynaklarıdır” dedi. Ayrıca, bu yıl ilk kez düzenlenen Dirençli Kentler Zirvesi’nin Bursa’nın dönüşüm vizyonuna ışık tuttuğunu kaydetti.

DEPREM RİSKİ VE YAPI STOKUNDAKİ YIPRANMA ENDİŞE YARATTI

Şenocak, Bursa’nın sanayi altyapısının güçlü olmasına rağmen kent merkezinde 8 bini aşkın sanayi işletmesinin sıkışık şekilde faaliyet gösterdiğini belirtti. “Deprem kuşağında bulunan Bursa’da yapı stokunun önemli kısmı eskidi ve yıprandı. Konut ve sanayi alanlarının birlikte ele alınacağı kapsamlı bir dönüşüm planına ihtiyacımız var” diye ekledi.

Yüksek faiz ve finansman sıkıntılarına rağmen sektörün dinamizminin sürdüğünü dile getiren Şenocak, konut sahipliğinin Türkiye’de hâlâ düşük olduğunu ve kentsel dönüşüm ihtiyacının arttığını vurguladı.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN KRİTİK UYARILAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

BTSO Meclis Üyesi Şeref Demir, inşaat ve gayrimenkul sektörünün ekonomideki stratejik yerini vurgularken, “En büyük sorun arsa sıkıntısıdır” dedi.

Demir, imara açılan arsaların süreçlerinde yaşanan sıkıntıları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a kapsamlı bir dosya ile ilettiklerini aktardı. Bakan Kurum’un Bursa ziyareti sırasında kentsel dönüşümde siyaset üstü, ortak bir komisyon kurulacağına dair umut verici açıklamalar yaptığını da hatırlattı.

ORGANİZE KONUT BÖLGELERİ VE DEPREM RİSKİYLE MÜCADELEDE ÖNCELİK TALEBİ

Bursa’nın deprem riski açısından hassas bir bölgede yer aldığına dikkat çeken Şeref Demir, arsa sorununa çözüm olarak organize konut alanlarının hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Demir, “Konut sayısı İstanbul kadar olmasa da risk çok daha büyük. Bu nedenle ‘Yarısı Bizden’ gibi teşviklerin Bursa’da da devreye alınması şart” değerlendirmesinde bulundu.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN BİRLİK VE DAYANIŞMA VURGUSU

BTSO 23. Meslek Komitesi Başkanı Levent Bilek, inşaat sektöründe ortak hareket etmenin gerekliliğine vurgu yaparak, “Her yıl Türk yatırımcılar yurt dışına yaklaşık 8 milyar dolar aktarıyor ve bunun büyük bölümü gayrimenkule yöneliyor. Bu eğilimi doğru okumalıyız” ifadelerini kullandı. Bilek ayrıca, Rising City Yapı ve Yaşam Fuarı ile Dirençli Kentler Zirvesi’ne katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür etti.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN TALEPLERİ VE GELECEK PLANLARI

Toplantı, sektörün öncelikli konuları olan kentsel dönüşüm, arsa üretimi, ruhsat süreçleri, maliyet artışları ve nitelikli iş gücü sorunlarına yönelik önerilerin paylaşılmasıyla sona erdi. Bursa inşaat sektörü, “Yarısı Bizden” kampanyası başta olmak üzere, devlet ve özel sektör iş birliğinin artırılmasıyla deprem riskine karşı daha dirençli kentler yaratmayı hedefliyor.

Kaynak: Nagihan ER

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.