Hava Durumu

Gümüşün Bursa'daki merkezi... Gümüşçüler Çarşısı

Altın ile birlikte gram fiyatı yükselişe geçen gümüş, son günlerde önemli bir yatırım aracı oldu. Bursa'da da gümüşün kalbi Ulu Cami'nin kuzeyinde yer alan Gümüşçüler Çarşısı'nda atmaktadır.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2020 06:30
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2020 06:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Gümüşün Bursa'daki merkezi... Gümüşçüler Çarşısı

Nagihan ER

İlk olarak hamam olarak yapılan Gümüşçüler Çarşısı'nın binasının Yıldırım Bayezid döneminde (1389-1402) Ulu Cami'ye gelir getirmesi amacıyla yaptırıldığı bilinmektedir. O tarihten günümüze kadar, çeşitli afetler ve yangınlar nedeniyle tadilattan geçen bina bugüne dek gelmeyi başarmıştır. Duvarları moloz taşından örülen hamam, 1707, 1551 ve 1718 yıllarında ciddi anlamda onarımdan geçirilmiştir. Tarihi hamam daha sonraları ise, uzun yıllar bakımsız bir durumda depo olarak kullanılmıştır. Tarihi hamam çarşıya dönüşmeden önce uzun yıllar kahvehane olarak da kullanılmıştır. Günümüzde gümüş takı ve tespih üretip-satan bir merkez haline gelen ve Gümüşçüler Çarşısı adını alan yapıda aynı zamanda gümüş ürünler de tamir edilmektedir.

TURİSTLERİN ÇEKİM MERKEZİ

Kuyumcu hamamı olarak da bilinen Gümüşçüler Çarşısı, Bursa'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği mekanlardandır. Gerek tarihi atmosferi, gerekse lokasyon anlamında önemli bir noktada bulunması, Bursa'ya gelen turistleri Gümüşçüler Çarşısı'na çekmektedir. Buraya gelen turistler birçok hediyelik ürün satın alırken, özellikle Türk kültürüne dair izler barındıran gümüş ürünleri tercih etmektedirler.

Çarşı esnafının büyük bir çoğunluğu gümüş satışı yapmaktadır.

FİYATLAR TAVAN YAPTI

Gümüşçüler Çarşısı'nda tam bir çırak-usta ilişkisi vardır. Gümüş ürünlerin üretim ve tamiratının da yapıldığı çarşı, sektöre pek çok önemli usta kazandırmıştır. Pandemi süreci nedeniyle uzun süre kapalı kalan Gümüşçüler Çarşısı, normalleşme süreciyle birlikte eski günlerine dönmeye çalışıyor. Gümüş fiyatlarının kısa sürede yükselmesi ve 25 dolar bandına çıkması nedeniyle bu günlerde fiyatlar tavan yapsa da gümüş severlerin çarşıya olan ilgisi devam ediyor.

Çarşıda başka hiçbir yerde rastlayamayacağınız gümüş ürünler bulunmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.