Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gemlik’te yapay zeka zirvesi: Geleceğin şehirleri tartışıldı

Gemlik Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Üretken Yapay Zekâ Çağında Akıllı Şehirler” başlıklı konferans, alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti. Etkinlikte, veri temelli dönüşüm süreci ve yapay zekânın şehir yaşamına etkileri masaya yatırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2025 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2025 09:44
Muhabir: Damla Dilmeç
Gemlik’te yapay zeka zirvesi: Geleceğin şehirleri tartışıldı

Gemlik Belediyesi tarafından organize edilen “Üretken Yapay Zekâ Çağında Akıllı Şehirler” konferansı, Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren’in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe; belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferansa, yapay zekâ ve akıllı şehirler konusunda Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri katılarak kapsamlı sunumlar yaptı. Katılımcılar arasında Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, TED Üniversitesi’nden Prof. Dr. K. Murat Karakaya, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emre Biçer, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hacı Mehmet Şahin, İstanbul Beykent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Naci Efe, Kamu Bilişim Derneği Başkan Yardımcısı Yakup Şıvka ve yangın teknolojileri uzmanı İlhami Aydın yer aldı.

“VERİ BİLİMİN HAMMADDESİDİR”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, yapay zekânın temelinde veri dünyasını anlama gerekliliğine dikkat çekerek, “Bu alandaki başarının arkasında veri toplayan ve onu anlamlandıran yapılar var. Veri, bilimin hammaddesidir. Belediyelerde ne kadar çok dijital veri varsa, o kadar fazla değer üretilebilir. Yapay zekâ büyük fırsatlar sunduğu kadar büyük tehditler de barındırıyor,” ifadelerini kullandı.

“GEMLİK'TE HER BİR VERİNİN STRATEJİK ÖNEMİ VAR”

Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren ise konuşmasında kentlerin dijital dönüşüm sürecindeki rolünü değerlendirerek şunları söyledi:
“Hayat her geçen gün farklı bir yöne evriliyor. Bu değişime ne kadar ayak uydurabiliyoruz? Yapay zekânın kentlerdeki üretkenliğe olan etkisini ve şehir yaşamında nasıl kullanılabileceğini sorguluyoruz. Yapay zekâyı harekete geçiren temel unsur insandır. Örneğin, Gemlik özelinde doğru veriler girilmediğinde, yapay zekâdan beklenen sonuçları almak mümkün olmaz. Nüfusu yaz aylarında beş katına çıkan bir şehirde, her birimin verisi büyük önem taşıyor. Bu veriler, ekonomik rahatlama sağlamanın ve iş kalitesini artırmanın anahtarı olabilir; yeter ki doğru şekilde işlenip kullanılsın.”

“TOPLUMSAL DÖNÜŞÜMDE DİJİTAL AKIL”

Etkinlikte söz alan diğer konuşmacılar da yapay zekânın kamu hizmetlerinden afet yönetimine, ulaşım sistemlerinden enerji verimliliğine kadar birçok alanda sunduğu fırsatları değerlendirdi. Akıllı şehir uygulamalarında başarının, şeffaflık, sürdürülebilirlik ve insan odaklı veri kullanımına bağlı olduğunun altı çizildi.

Konferans, soru-cevap oturumunun ardından konuşmacılara teşekkür plaketlerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Damla Dilmeç

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.