Lezzetiyle sofralarımızı süsleyen Gemlik zeytini, tadı ve şekli açısından dünyanın başka hiçbir yerinde yetiştirilemiyor.
Haber Giriş Tarihi: 13.04.2020 06:30
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2020 06:30
Kaynak:
Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Onur KIZILKAYA
Sofralarımızı süsleyen dünyaca ünlü Gemlik zeytini, lezzetiyle en çok tercih edilen zeytin tipi konumundadır. Zahmetli üretimiyle bölgemizdeki yetiştiriciler tarafından bizlere sunulan bu önemli tarım ürünü hakkında Gemlik Eren Zeytincilik sahibi Erkan Eren'den bilgiler aldık.
Erkan Eren ürettiği zeytin ve yağını çeşitli etkinliklerde tanıtımını ve satışını yapıyor.
-Merhabalar, ne kadar zamandır zeytincilik işiyle uğraşıyorsunuz?
-Zeytincilikte 25 yılı geride bıraktım. İşimizi özenle ve severek yapmamızdan dolayı da önemli başarılar elde ediyoruz. Çok şükür bu süre zarfında belediye tarafından düzenlenen festivallerde birincilikleri hiç kimseye bırakmıyoruz.
Bu iş özveri ister. Aksini düşünen asla yapamaz.
-Zeytin ürünü almak için yapılması gereken öncelikli işlemler nelerdir?
-Büyük bir özveri isteyen Gemlik zeytini, soframıza gelene kadar birçok aşamadan geçer. Kış aylarında kar ve yağmur sularıyla kabaran toprak, ilkbahar mevsiminde ise sürülerek veya bellenerek havalandırılır. Ayrıca fazla dalları budanarak ağaçtan üst seviyede verim alımı sağlanır. Bu işlemlerden sonra artık ağacımız mahsul vermeye hazırdır.
Üretici Erkan Eren, pek çok fuar ve festivale katılıyor.
-Gemlik zeytininin yetişmesinde diğer zeytinlere göre nasıl farklar vardır?
-Gemlik zeytini fidanı haziran ayında çiçek açmaya başlar. Bir sonraki ay da sap budaması yapılarak ağacımız güçlendirilir. Temmuz ağustos arası ise havaların kurak olması sebebiyle sulama dönemidir. Bu dönem ağaçları sularız. Ağaç dallarında beliren zeytinler eylül ayının ortalarında yağlanmaya başlar. Bizim bölgemizin zeytini olan Gemlik tipi zeytinin hasadı kasım, aralık hatta ocak aylarında yapılır.
Gemlik Köylü Zeytin Hali'nde zeytin ve yağı satışı yapılıyor.
-Peki zeytin toplama işi nasıl oluyor?
Bu işte oldukça meşakkatlidir. Zeytinler tek tek elle toplanır. Bu sayede böyle değerli bir üründe fire azaltılır. Bu da kabul edersiniz ki yorucu bir iştir. Bu dönem pek çok çiftçimiz yakın bölgelerden mevsimlik işçi çağırır.
Onların barınmaları yeme ve içmeleri toprak sahiplerimize aittir. Sıkı bir çalışma döneminde sonra toplanan zeytinler, olgunluklarına ve boylarına göre ayrıştırılır. Bu ayrışma esnasında zeytinlere numaralar verilir, ayrıca yağlık zeytinler ayrılır.
Kesinlikle. Doğal siyah renklidir. Zeytinlerimizi hiçbir katkı maddesi kullanmadan su ve tuz ile fermente ederek halkımıza sunuyoruz.
-Başka bölgelerde de yetişmesi mümkünmü?
Coğrafi işaretle tescillenmiş zeytinimiz bölgemize has bir üründür. Ülkemizde de coğrafi işaret belgesine sahip tek zeytin tipi Gemlik zeytinidir. Bu tip zeytini dünyanın başka bir bölgesinde yetiştirmeye çalışsanız bile aynı yapı ve lezzeti elde edemezsiniz.
-Peki Gemlik zeytinini dünya yeterince tanıyor mu?
Bu noktada tam anlamıyla tanımını gerçekleştirdiğimiz söylenemez. Halbuki İspanyolların ünlü sofralık zeytini Manzanilla ile lezzet açısında tek rekabet edecek zeytin bizimkidir.
Önemli zeytin üretici köylerinden Şahinyurdu, kurduğu kooperatifle Gemlik tipi zeytini halkla buluşturuyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Gemlik'in siyah incisi
Lezzetiyle sofralarımızı süsleyen Gemlik zeytini, tadı ve şekli açısından dünyanın başka hiçbir yerinde yetiştirilemiyor.
Onur KIZILKAYA
Sofralarımızı süsleyen dünyaca ünlü Gemlik zeytini, lezzetiyle en çok tercih edilen zeytin tipi konumundadır. Zahmetli üretimiyle bölgemizdeki yetiştiriciler tarafından bizlere sunulan bu önemli tarım ürünü hakkında Gemlik Eren Zeytincilik sahibi Erkan Eren'den bilgiler aldık.
Erkan Eren ürettiği zeytin ve yağını çeşitli etkinliklerde tanıtımını ve satışını yapıyor.
-Merhabalar, ne kadar zamandır zeytincilik işiyle uğraşıyorsunuz?
-Zeytincilikte 25 yılı geride bıraktım. İşimizi özenle ve severek yapmamızdan dolayı da önemli başarılar elde ediyoruz. Çok şükür bu süre zarfında belediye tarafından düzenlenen festivallerde birincilikleri hiç kimseye bırakmıyoruz.
Bu iş özveri ister. Aksini düşünen asla yapamaz.
-Zeytin ürünü almak için yapılması gereken öncelikli işlemler nelerdir?
-Büyük bir özveri isteyen Gemlik zeytini, soframıza gelene kadar birçok aşamadan geçer. Kış aylarında kar ve yağmur sularıyla kabaran toprak, ilkbahar mevsiminde ise sürülerek veya bellenerek havalandırılır. Ayrıca fazla dalları budanarak ağaçtan üst seviyede verim alımı sağlanır. Bu işlemlerden sonra artık ağacımız mahsul vermeye hazırdır.
Üretici Erkan Eren, pek çok fuar ve festivale katılıyor.
-Gemlik zeytininin yetişmesinde diğer zeytinlere göre nasıl farklar vardır?
-Gemlik zeytini fidanı haziran ayında çiçek açmaya başlar. Bir sonraki ay da sap budaması yapılarak ağacımız güçlendirilir. Temmuz ağustos arası ise havaların kurak olması sebebiyle sulama dönemidir. Bu dönem ağaçları sularız. Ağaç dallarında beliren zeytinler eylül ayının ortalarında yağlanmaya başlar. Bizim bölgemizin zeytini olan Gemlik tipi zeytinin hasadı kasım, aralık hatta ocak aylarında yapılır.
Gemlik Köylü Zeytin Hali'nde zeytin ve yağı satışı yapılıyor.
-Peki zeytin toplama işi nasıl oluyor?
Bu işte oldukça meşakkatlidir. Zeytinler tek tek elle toplanır. Bu sayede böyle değerli bir üründe fire azaltılır. Bu da kabul edersiniz ki yorucu bir iştir. Bu dönem pek çok çiftçimiz yakın bölgelerden mevsimlik işçi çağırır.
Onların barınmaları yeme ve içmeleri toprak sahiplerimize aittir. Sıkı bir çalışma döneminde sonra toplanan zeytinler, olgunluklarına ve boylarına göre ayrıştırılır. Bu ayrışma esnasında zeytinlere numaralar verilir, ayrıca yağlık zeytinler ayrılır.
-Gemlik zeytininin olgunlaşmasında kimyasallardan faydalanılıyor mu?
Kesinlikle. Doğal siyah renklidir. Zeytinlerimizi hiçbir katkı maddesi kullanmadan su ve tuz ile fermente ederek halkımıza sunuyoruz.
-Başka bölgelerde de yetişmesi mümkün mü?
Coğrafi işaretle tescillenmiş zeytinimiz bölgemize has bir üründür. Ülkemizde de coğrafi işaret belgesine sahip tek zeytin tipi Gemlik zeytinidir. Bu tip zeytini dünyanın başka bir bölgesinde yetiştirmeye çalışsanız bile aynı yapı ve lezzeti elde edemezsiniz.
-Peki Gemlik zeytinini dünya yeterince tanıyor mu?
Bu noktada tam anlamıyla tanımını gerçekleştirdiğimiz söylenemez. Halbuki İspanyolların ünlü sofralık zeytini Manzanilla ile lezzet açısında tek rekabet edecek zeytin bizimkidir.
Önemli zeytin üretici köylerinden Şahinyurdu, kurduğu kooperatifle Gemlik tipi zeytini halkla buluşturuyor.
Gemlik Zeytin Hali'nde tonlarca zeytin alıcısını bekliyor.
Has Fidan Zeytincilik in kalite bakımından Gemlik Halinde birinci sıralarda yer aldığı belirtiliyor
Bölgenin önemli firmalarından Has Fidan Zeytincilik'in satış sorumlusu Ahmet Yıldız.
Zeytin dalı tüm dünyada barışın simgesi olarak kabul ediliyor.
Son Haberler
Google, Bursa’yı alarm bölgesi ilan etti
Faruk Acar: "Alevlerin önünde poz vererek siyaset peşinde koşuyorlar"
Türkiye ve dünyadan genç iş insanları Bursa’da buluştu