BUÜ'den et sektörüne alternatif! 27 yıllık üretim sürüyor
BUÜ'den et sektörüne alternatif! 27 yıllık üretim sürüyor
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde kış uykusundan uyanan deve kuşları, yumurtlama dönemine girdi.
Haber Giriş Tarihi: 09.05.2025 09:09
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2025 09:23
Muhabir:
Damla Dilmeç
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde 27 yıldır sürdürülen deve kuşu üretimi, hem akademik çalışmalara hem de kırmızı et sektörüne katkı sağlıyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde kış mevsimi boyunca dinlenme döneminde olan deve kuşları, baharın gelmesiyle birlikte yumurtlama dönemine girdi. 1997 yılından bu yana üretimin sürdüğü çiftlik, Türkiye’de bu alanda kamuya ait tek üretim merkezi olma özelliğini taşıyor.
Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ak, Türkiye’de deve kuşu yetiştiriciliğine yönelik ilk ciddi adımların özel girişimciler aracılığıyla atıldığını belirterek, “1995 yılında bu hayvanların Türkiye’ye getirilmesiyle birlikte üniversitemize yoğun başvurular oldu. Potansiyelini ve iklim koşullarına uygunluğunu değerlendirdik. 1997 yılında Türkiye’nin üçüncü, kamudaki ise tek deve kuşu çiftliğini kurduk.” dedi.
KIRMIZI ETE ALTERNATİF
Deve kuşu etinin kırmızı et kategorisinde değerlendirildiğini ve dana etine benzer bir yapıda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ak, “Ülkemizde tüketimi henüz yaygın değil, fakat kolesterol oranı düşük ve sağlıklı bir et türü. İyi bir damızlıktan yılda 20-25 civciv elde edilebiliyor. Bu da kırmızı et üretimi açısından önemli bir kaynak demek.” diye konuştu.
YÜKSEK VERİMLİ VE UZUN ÖMÜRLÜ
Deve kuşlarının 70-80 yıla kadar yaşayabildiğini ancak ekonomik olarak önemli olanın yumurtlama dönemi olduğunu belirten Ak, “Yumurtlama süreci genellikle Mart-Nisan aylarında başlıyor ve sonbahara kadar devam ediyor. Türkiye koşullarında yılda ortalama 50 yumurta alınıyor. Bunların yaklaşık yarısından civciv elde edilebiliyor. Civcivler, 10-13 ay içinde kesime uygun hale geliyor ve 30-35 kilogram kemiksiz et veriyor.” dedi.
İHRACAT POTANSİYELİ YÜKSEK
Prof. Dr. Ak, deve kuşunun yalnızca etiyle değil, derisi, yağı, tüyü ve yumurtasıyla da yüksek katma değer sağladığını belirtti. Derisinin lüks deri üretiminde, yağının ise kozmetik ve ilaç sanayinde kullanıldığını vurgulayan Ak, dekoratif yumurtaların da hediyelik eşya olarak talep gördüğünü söyledi.
EĞİTİME KATKI SAĞLIYOR
Çiftlikte üretimin ticari kaygıdan çok eğitim amaçlı sürdüğünü ifade eden Ak, “Öğrencilerimiz burada teorik bilgilerini uygulamalı olarak pekiştiriyor. Gönüllü olarak çalışan öğrencilerimizin yanı sıra İŞKUR’un destek programlarıyla da gençlerimize istihdam sağlıyoruz.” dedi.
Türkiye’de deve kuşu üretiminin henüz istenilen düzeye ulaşmadığını ancak gelecekte iklim değişikliği gibi faktörlerle bu tür dayanıklı hayvanlara olan ilginin artacağını düşündüğünü belirten Ak, “Umarız bu değerli hayvanın potansiyeli daha iyi anlaşılır ve ülkemiz bu alandan daha fazla fayda sağlar.” diyerek sözlerini tamamladı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
BUÜ'den et sektörüne alternatif! 27 yıllık üretim sürüyor
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde kış uykusundan uyanan deve kuşları, yumurtlama dönemine girdi.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde 27 yıldır sürdürülen deve kuşu üretimi, hem akademik çalışmalara hem de kırmızı et sektörüne katkı sağlıyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde kış mevsimi boyunca dinlenme döneminde olan deve kuşları, baharın gelmesiyle birlikte yumurtlama dönemine girdi. 1997 yılından bu yana üretimin sürdüğü çiftlik, Türkiye’de bu alanda kamuya ait tek üretim merkezi olma özelliğini taşıyor.
Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ak, Türkiye’de deve kuşu yetiştiriciliğine yönelik ilk ciddi adımların özel girişimciler aracılığıyla atıldığını belirterek, “1995 yılında bu hayvanların Türkiye’ye getirilmesiyle birlikte üniversitemize yoğun başvurular oldu. Potansiyelini ve iklim koşullarına uygunluğunu değerlendirdik. 1997 yılında Türkiye’nin üçüncü, kamudaki ise tek deve kuşu çiftliğini kurduk.” dedi.
KIRMIZI ETE ALTERNATİF
Deve kuşu etinin kırmızı et kategorisinde değerlendirildiğini ve dana etine benzer bir yapıda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ak, “Ülkemizde tüketimi henüz yaygın değil, fakat kolesterol oranı düşük ve sağlıklı bir et türü. İyi bir damızlıktan yılda 20-25 civciv elde edilebiliyor. Bu da kırmızı et üretimi açısından önemli bir kaynak demek.” diye konuştu.
YÜKSEK VERİMLİ VE UZUN ÖMÜRLÜ
Deve kuşlarının 70-80 yıla kadar yaşayabildiğini ancak ekonomik olarak önemli olanın yumurtlama dönemi olduğunu belirten Ak, “Yumurtlama süreci genellikle Mart-Nisan aylarında başlıyor ve sonbahara kadar devam ediyor. Türkiye koşullarında yılda ortalama 50 yumurta alınıyor. Bunların yaklaşık yarısından civciv elde edilebiliyor. Civcivler, 10-13 ay içinde kesime uygun hale geliyor ve 30-35 kilogram kemiksiz et veriyor.” dedi.
İHRACAT POTANSİYELİ YÜKSEK
Prof. Dr. Ak, deve kuşunun yalnızca etiyle değil, derisi, yağı, tüyü ve yumurtasıyla da yüksek katma değer sağladığını belirtti. Derisinin lüks deri üretiminde, yağının ise kozmetik ve ilaç sanayinde kullanıldığını vurgulayan Ak, dekoratif yumurtaların da hediyelik eşya olarak talep gördüğünü söyledi.
EĞİTİME KATKI SAĞLIYOR
Çiftlikte üretimin ticari kaygıdan çok eğitim amaçlı sürdüğünü ifade eden Ak, “Öğrencilerimiz burada teorik bilgilerini uygulamalı olarak pekiştiriyor. Gönüllü olarak çalışan öğrencilerimizin yanı sıra İŞKUR’un destek programlarıyla da gençlerimize istihdam sağlıyoruz.” dedi.
Türkiye’de deve kuşu üretiminin henüz istenilen düzeye ulaşmadığını ancak gelecekte iklim değişikliği gibi faktörlerle bu tür dayanıklı hayvanlara olan ilginin artacağını düşündüğünü belirten Ak, “Umarız bu değerli hayvanın potansiyeli daha iyi anlaşılır ve ülkemiz bu alandan daha fazla fayda sağlar.” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: Damla Dilmeç
Son Haberler
Yalova şehrinde ezan ne zaman duyulacak? Yalova namaz vakitleri| 21 Mayıs 2025
21 Mayıs 2025| Balıkesir’de insanlar araştırıyor! Balıkesir namaz vakitleri
Sakarya namaz vakitleri| Sakarya’da ezan sesi kaçta duyulacak? 21 Mayıs 2025