Bursa Uludağ Üniversitesi’nde 120 çeşit şeftali ve nektarin koleksiyonu
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde 120 çeşit şeftali ve nektarin koleksiyonu
BUÜ Ziraat Fakültesi’nde 120 çeşit şeftali ve nektarinin yetiştirildiği koleksiyon bahçesi, hem öğrencilere uygulamalı eğitim sunuyor hem de Bursa’ya uygun yeni çeşitlerin belirlenmesine katkı sağlıyor.
Haber Giriş Tarihi: 24.08.2025 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2025 17:45
Kaynak:
İHA
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi’nde oluşturulan koleksiyon bahçesi, 120 farklı şeftali ve nektarin çeşidine ev sahipliği yapıyor. Fakülteye ait arazide yürütülen bu çalışmalar hem öğrencilerin pratik deneyim kazanmasını hem de Bursa iklimine en uygun çeşitlerin belirlenmesini amaçlıyor.
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümran Ertürk, koleksiyon bahçesinde 500’ün üzerinde şeftali ve nektarin ağacı bulunduğunu belirterek, çeşitlerin büyük bölümünün İspanya’daki bir ıslah firmasından getirildiğini söyledi. Ertürk, “Bu çeşitlerin Bursa şartlarına adaptasyonu deneniyor. Uygun olanlar üreticilere tavsiye edilerek bölgede üretimin yaygınlaşması hedefleniyor” dedi.
Bahçede beyaz, sarı ve kırmızı etli şeftalilerin yanı sıra nektarin ve basık şeftali gibi sofralık türlerin bulunduğunu aktaran Ertürk, ayrıca farklı terbiye sistemlerinin denendiğini kaydetti. Sekiz farklı yöntem üzerinde çalıştıklarını ifade eden Ertürk, en verimli olanların üreticilere önerildiğini vurguladı.
SANAYİYE UYGUN ŞEFTALİ ÇALIŞMALARI
Bursa’nın geçmişte şeftali üretiminde öne çıktığını hatırlatan Ertürk, bu alandaki liderliği Çanakkale’ye kaptırdığını belirtti. Üniversitedeki koleksiyon bahçesinde sanayiye uygun 10 farklı sarı şeftali çeşidi üzerinde de çalışıldığını söyleyen Ertürk, “Amacımız konserve ve sanayi için yeni bahçeler kurmak, üreticilere hammadde sağlamak. Yunanistan yılda 500 bin ton işlenmiş şeftali ihraç ediyor. Bursa’da da aynı potansiyel mevcut” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER İÇİN UYGULAMALI EĞİTİM
Haziran ayında başlayan hasat döneminin eylül sonuna kadar sürdüğünü aktaran Ertürk, öğrencilerin bu süreçte aktif rol aldığını belirtti. Fakültede 9 bölümden öğrencilerin staj kapsamında hasada katıldığını dile getiren Ertürk, “Gençler hem üretim sürecini yerinde görüyor hem de bitki koruma, hastalık ve zararlılar gibi alanlarda pratik tecrübe kazanıyor” dedi.
Hasadı yapılan ürünler üniversite kampüsündeki satış noktalarında tüketiciyle buluşuyor. Satılamayan meyveler ise meyve suyu veya marmelata dönüştürülüyor. Az ilaç kullanarak üretim yaptıklarını söyleyen Ertürk, bu yaklaşımın ürünleri doğala yakın hale getirdiğini ifade etti.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde 120 çeşit şeftali ve nektarin koleksiyonu
BUÜ Ziraat Fakültesi’nde 120 çeşit şeftali ve nektarinin yetiştirildiği koleksiyon bahçesi, hem öğrencilere uygulamalı eğitim sunuyor hem de Bursa’ya uygun yeni çeşitlerin belirlenmesine katkı sağlıyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi’nde oluşturulan koleksiyon bahçesi, 120 farklı şeftali ve nektarin çeşidine ev sahipliği yapıyor. Fakülteye ait arazide yürütülen bu çalışmalar hem öğrencilerin pratik deneyim kazanmasını hem de Bursa iklimine en uygun çeşitlerin belirlenmesini amaçlıyor.
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümran Ertürk, koleksiyon bahçesinde 500’ün üzerinde şeftali ve nektarin ağacı bulunduğunu belirterek, çeşitlerin büyük bölümünün İspanya’daki bir ıslah firmasından getirildiğini söyledi. Ertürk, “Bu çeşitlerin Bursa şartlarına adaptasyonu deneniyor. Uygun olanlar üreticilere tavsiye edilerek bölgede üretimin yaygınlaşması hedefleniyor” dedi.
Bahçede beyaz, sarı ve kırmızı etli şeftalilerin yanı sıra nektarin ve basık şeftali gibi sofralık türlerin bulunduğunu aktaran Ertürk, ayrıca farklı terbiye sistemlerinin denendiğini kaydetti. Sekiz farklı yöntem üzerinde çalıştıklarını ifade eden Ertürk, en verimli olanların üreticilere önerildiğini vurguladı.
SANAYİYE UYGUN ŞEFTALİ ÇALIŞMALARI
Bursa’nın geçmişte şeftali üretiminde öne çıktığını hatırlatan Ertürk, bu alandaki liderliği Çanakkale’ye kaptırdığını belirtti. Üniversitedeki koleksiyon bahçesinde sanayiye uygun 10 farklı sarı şeftali çeşidi üzerinde de çalışıldığını söyleyen Ertürk, “Amacımız konserve ve sanayi için yeni bahçeler kurmak, üreticilere hammadde sağlamak. Yunanistan yılda 500 bin ton işlenmiş şeftali ihraç ediyor. Bursa’da da aynı potansiyel mevcut” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER İÇİN UYGULAMALI EĞİTİM
Haziran ayında başlayan hasat döneminin eylül sonuna kadar sürdüğünü aktaran Ertürk, öğrencilerin bu süreçte aktif rol aldığını belirtti. Fakültede 9 bölümden öğrencilerin staj kapsamında hasada katıldığını dile getiren Ertürk, “Gençler hem üretim sürecini yerinde görüyor hem de bitki koruma, hastalık ve zararlılar gibi alanlarda pratik tecrübe kazanıyor” dedi.
Hasadı yapılan ürünler üniversite kampüsündeki satış noktalarında tüketiciyle buluşuyor. Satılamayan meyveler ise meyve suyu veya marmelata dönüştürülüyor. Az ilaç kullanarak üretim yaptıklarını söyleyen Ertürk, bu yaklaşımın ürünleri doğala yakın hale getirdiğini ifade etti.
Kaynak: İHA
Son Haberler
Aile yapısındaki çöküşe karşı İnegöl’den örnek çalıştay
Bursa'da bin yıllık lezzet tarihi hanla buluştu
Bursaspor - Ankara Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda?