Türkiye’nin ipek böceği yumurtası ihtiyacının tamamı, Bursa’daki KOZABİRLİK ve Tarım İl Müdürlüğü ortaklığında yürütülen tesiste üretiliyor. Hibrit ve damızlık yumurta üretimiyle dikkat çeken merkez, Türkiye’yi bu alanda kendi kendine yeten sayılı ülkelerden biri haline getiriyor.
Haber Giriş Tarihi: 14.07.2025 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2025 13:01
Kaynak:
AA
Türkiye’nin ipek böceği yumurtası ihtiyacının tamamı, tarihi ipek yolunun Anadolu’daki son durağı Bursa’da karşılanıyor. Dünyada sayılı üretim merkezleri arasında yer alan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KOZABİRLİK), Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı İpek Böceği Yumurtası Üretim İşletmesi’nde hibrit ve damızlık yumurtalar üretiyor.
Yüksek verimli Çin ırkı ile hastalıklara dayanıklı Japon ırkının çiftleştirilmesiyle elde edilen hibrit yumurtalar, Türkiye genelindeki ipek böceği üreticilerine ücretsiz olarak dağıtılıyor. İhtiyaç fazlası yumurtalar ise Yunanistan ve Bulgaristan gibi iklimi uygun ülkelere ihraç ediliyor.
KOZABİRLİK Tohum Üretim İşletmesi Müdürü Ardahan Erdemir, üretim sürecinin döngüsel bir yapıya sahip olduğunu belirterek, “Her yıl kozaları üreticilerden alıp, içindeki krizalitleri dişi ve erkek olarak ayırıyoruz. Kelebeklenme sonrası çiftleştirilen kelebeklerden yeni nesil yumurtalar elde ediyoruz. Bu döngüyü her yıl devam ettirmek zorundayız çünkü ipek böceği ırkı doğal yolla kendini sürdüremiyor” dedi.
120 KİŞİLİK KADRO, 20 GÜNLÜK YOĞUN ÜRETİM
Tesiste her yıl 120-130 kişilik kadro ile 15-20 gün süren yoğun bir üretim periyodu yürütülüyor. Günlük ortalama 250 kilogram koza işleniyor. Bu süreçte hem hibrit hem de damızlık ipek böceği yumurtası üretiliyor. Damızlık üretiminde ise farklı bir yöntem uygulanıyor. Özellikli krizalitler kendi içinde çiftleşmeye bırakılarak, genetik yapısı korunmuş özel yumurtalar elde ediliyor.
DÜNYADA SADECE 5-6 ÜLKEDE VAR
KOZABİRLİK Genel Müdürü Mustafa Çakır, Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlı olmadığını vurgulayarak, “Dünyada kendi ipek böceği yumurtasını üretebilen sadece 5-6 ülke var. Türkiye de bu ülkelerden biri. 1963’ten beri bu tesiste hibrit üretim yapılıyor. Yılda yaklaşık 5 bin kutu üretim gerçekleştiriyoruz. Bu yumurtalar, Anadolu’nun dört bir yanında üreticiye ücretsiz ulaştırılıyor” ifadelerini kullandı.
Çakır, “Bazı ülkeler ithalatla bu üretimi yapmaya çalışıyor. Biz ise kendi tohumumuzu üretiyoruz. Üstelik her kozadan 1500 ila 1600 metre arasında ipek lifi elde edilebiliyor. Bu da verimlilik açısından büyük bir avantaj sağlıyor” diyerek merkezin stratejik önemine dikkat çekti.
Türkiye’nin geleneksel değerlerinden biri olan ipek böcekçiliği, Bursa’daki bu merkez sayesinde geleceğe taşınıyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa, Türkiye’nin ipek böceği üretim üssü oldu
Türkiye’nin ipek böceği yumurtası ihtiyacının tamamı, Bursa’daki KOZABİRLİK ve Tarım İl Müdürlüğü ortaklığında yürütülen tesiste üretiliyor. Hibrit ve damızlık yumurta üretimiyle dikkat çeken merkez, Türkiye’yi bu alanda kendi kendine yeten sayılı ülkelerden biri haline getiriyor.
Türkiye’nin ipek böceği yumurtası ihtiyacının tamamı, tarihi ipek yolunun Anadolu’daki son durağı Bursa’da karşılanıyor. Dünyada sayılı üretim merkezleri arasında yer alan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KOZABİRLİK), Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı İpek Böceği Yumurtası Üretim İşletmesi’nde hibrit ve damızlık yumurtalar üretiyor.
Yüksek verimli Çin ırkı ile hastalıklara dayanıklı Japon ırkının çiftleştirilmesiyle elde edilen hibrit yumurtalar, Türkiye genelindeki ipek böceği üreticilerine ücretsiz olarak dağıtılıyor. İhtiyaç fazlası yumurtalar ise Yunanistan ve Bulgaristan gibi iklimi uygun ülkelere ihraç ediliyor.
KOZABİRLİK Tohum Üretim İşletmesi Müdürü Ardahan Erdemir, üretim sürecinin döngüsel bir yapıya sahip olduğunu belirterek, “Her yıl kozaları üreticilerden alıp, içindeki krizalitleri dişi ve erkek olarak ayırıyoruz. Kelebeklenme sonrası çiftleştirilen kelebeklerden yeni nesil yumurtalar elde ediyoruz. Bu döngüyü her yıl devam ettirmek zorundayız çünkü ipek böceği ırkı doğal yolla kendini sürdüremiyor” dedi.
120 KİŞİLİK KADRO, 20 GÜNLÜK YOĞUN ÜRETİM
Tesiste her yıl 120-130 kişilik kadro ile 15-20 gün süren yoğun bir üretim periyodu yürütülüyor. Günlük ortalama 250 kilogram koza işleniyor. Bu süreçte hem hibrit hem de damızlık ipek böceği yumurtası üretiliyor. Damızlık üretiminde ise farklı bir yöntem uygulanıyor. Özellikli krizalitler kendi içinde çiftleşmeye bırakılarak, genetik yapısı korunmuş özel yumurtalar elde ediliyor.
DÜNYADA SADECE 5-6 ÜLKEDE VAR
KOZABİRLİK Genel Müdürü Mustafa Çakır, Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlı olmadığını vurgulayarak, “Dünyada kendi ipek böceği yumurtasını üretebilen sadece 5-6 ülke var. Türkiye de bu ülkelerden biri. 1963’ten beri bu tesiste hibrit üretim yapılıyor. Yılda yaklaşık 5 bin kutu üretim gerçekleştiriyoruz. Bu yumurtalar, Anadolu’nun dört bir yanında üreticiye ücretsiz ulaştırılıyor” ifadelerini kullandı.
Çakır, “Bazı ülkeler ithalatla bu üretimi yapmaya çalışıyor. Biz ise kendi tohumumuzu üretiyoruz. Üstelik her kozadan 1500 ila 1600 metre arasında ipek lifi elde edilebiliyor. Bu da verimlilik açısından büyük bir avantaj sağlıyor” diyerek merkezin stratejik önemine dikkat çekti.
Türkiye’nin geleneksel değerlerinden biri olan ipek böcekçiliği, Bursa’daki bu merkez sayesinde geleceğe taşınıyor.
Kaynak: AA
Son Haberler
İznik Gölü Kuruyor mu? Bakanlık harekete geçti
Kütahya’da ezan saatleri ve ibadet zamanı | 6 Ağustos 2025 Çarşamba
BURFAŞ’tan yeni B Kafe müjdesi! Yeni buluşma noktası olacak