Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa otomotiv üretiminde Türkiye’nin lokomotifi oldu

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, 2024'te Bursa otomotiv sektöründe Kocaeli'nin ardından ikinci sırada yer aldı. Otomotiv üretiminden elde edilen satışların %82,3'ü beş ilden elde edilirken, ülke genelinde 1.169.017 araç üretildi, sanayi satışları 18,8 trilyon TL'ye ulaştı.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2025 17:51
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2025 19:03
Kaynak: İHA
Bursa otomotiv üretiminde Türkiye’nin lokomotifi oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılına ait Sanayi Ürün İstatistikleri’ne göre, Bursa, özellikle otomotiv üretimi ve ihracatındaki gücünü bu yıl da sürdürdü. Motorlu kara taşıtları, treyler ve yarı treyler üretiminden yapılan satışların yüzde 28,8’i Bursa’da gerçekleşti. Bu oranla şehir, Kocaeli’nin ardından ikinci sıraya yerleşti ve ülke genelindeki üretimin neredeyse üçte birine yakınını tek başına üstlendi.

Bursa’yı Kocaeli (%32,3), Sakarya (%13), Aksaray (%4,2) ve İstanbul (%4) takip etti. Böylece, otomotiv üretiminden elde edilen toplam satışların %82,3’ü yalnızca bu beş ilde gerçekleşti.

ÜLKE GENELİNDE DEV ÜRETİM RAKAMLARI

2024 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 169 bin 17 adet otomobil, 9 milyon 392 bin 251 buzdolabı ve dondurucu, 301 milyon tonun üzerinde hazır beton, 1 milyonun üzerinde motosiklet ve 34 milyon 810 bin 425 adet güneş paneli üretildi.

Toplam sanayi üretiminden yapılan satışlar ise 18,8 trilyon TL’ye ulaştı. Bu rakam, 2023’e göre yaklaşık 5,5 trilyon TL'lik artışı temsil ediyor.

BURSA YALNIZCA OTOMOTİVLE DEĞİL, TEKSTİLDE DE ÖNE ÇIKIYOR

Tekstil sanayi ürünlerinin üretimden satışta %6,1’lik paya ulaşmasıyla birlikte, tekstil sektörünün güçlü merkezlerinden biri olan Bursa, bu alandaki etkinliğini korudu. Ayrıca fason üretimde öne çıkan giyim eşyaları sektörü, toplam fason üretim satışlarının %36,4’ünü oluşturdu.

SANAYİ ÜRETİMİNDE TEKNOLOJİ VE GERİ DÖNÜŞÜM DE ÖNEM KAZANDI

Yüksek teknoloji ürünleri toplam üretim değerinin %3,5’ini, orta-yüksek teknoloji ürünleri ise %28,1’ini oluşturdu. Geri kazanım faaliyetlerinden ise 2,45 milyon ton ikincil hammadde elde edildi; bu miktarın önemli kısmı metal esaslı atıklardan oluştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.