Bursa’da Vatan Mahallesi Kadın Kooperatifi’nden kışa hazırlık!
Bursa’da Vatan Mahallesi Kadın Kooperatifi’nden kışa hazırlık!
Bursa’nın Vatan Mahallesi Kadın Kooperatifi, yazın taze domates ve biberlerini kışa taşımak için menemen konservelerini hazırlamaya başladı. Kooperatif üyeleri, lezzetli ve uzun ömürlü konserve yapımının inceliklerini paylaştı.
Haber Giriş Tarihi: 13.08.2025 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2025 10:01
Muhabir:
Damla Dilmeç
Bursa’nın Vatan Mahallesi’nde faaliyet gösteren Vatan Mahallesi Kadın Kooperatifi, yaz mevsiminin taze ve lezzetli ürünlerini kış aylarına taşımak için hummalı bir çalışma başlattı. Kooperatif üyeleri, kış sofralarının vazgeçilmezi olan konserve menemenleri hazırlamaya başladı.
Kooperatif üyesi Sebahat Canbolak, kuruluş hikâyesini şu sözlerle anlattı:
“Kooperatifimiz 2023 yılında kuruldu. İlk başlarda yerimiz yoktu, çalışmalarımızı evimin bahçesinde yürüttük. Birkaç gastronomi festivaline katıldık. Zaman zaman zorlandık ama pes etmedik. Hep derim, biz madene son kazmayı vuran kişiler olduk. Azimle çalıştık ve sonunda emeğimizin karşılığını aldık.”
Kooperatifin 12 üyesi bulunuyor; 6 asil ve 6 yedek üye. Aktif olarak çalışan ise 6 kişi. Canbolak, komşuluk ilişkilerinin bu birlikteliği doğurduğunu ve fikir öncülerinin Zeliha Maden ile Şehnaz Maden olduğunu belirtti.
MENEMEN KONSERVESİNİN PÜF NOKTALARI
Kooperatif üyelerinden Şehnaz Maden, ise menemen konservesi hazırlamanın inceliklerini şöyle anlattı:
“Öncelikle domates ve biberlerimizi iyice yıkıyoruz. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp orta boy doğruyoruz. Az yağ ile kavurduktan sonra kabukları soyulmuş domatesleri ekliyoruz. İyice piştikten sonra, sıcak sıcak kavanozlara dolduruyoruz. Soğanı konservenin içine koymuyoruz; tüketim sırasında ekliyoruz. Böylece taze tadı korunuyor.”
Maden, konserve yapımında kullanılacak domatesin etli ve kızarmış olması gerektiğini, fazla yumuşak domatesin su oranını artıracağını belirtti. Menemen konservesinde salça kullanılmadığını da ekleyen Maden, “Domatesin kendi tadı yeterli oluyor” dedi.
DAYANIKLILIK VE SAKLAMA KOŞULLARI
Menemen konserveleri, uygun koşullarda bir yıl boyunca bozulmadan saklanabiliyor. Bunun için kapakların mutlaka yeni olması, kavanozların sağlam ve temiz olması, kapak kenarlarının silinmesi gerektiğini vurgulayan Maden, kapakların sıcak suda bekletilmesinin hem hijyen sağladığını hem de contaların daha iyi sıkışmasına yardımcı olduğunu belirtti.
Kooperatif, geçen yıl 500 kilo domates ve 100 kilo biber işleyerek salça ve menemen konservesi hazırladı. Bu yıl ise hedeflerini daha da büyüttüklerini ifade ettiler.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa’da Vatan Mahallesi Kadın Kooperatifi’nden kışa hazırlık!
Bursa’nın Vatan Mahallesi Kadın Kooperatifi, yazın taze domates ve biberlerini kışa taşımak için menemen konservelerini hazırlamaya başladı. Kooperatif üyeleri, lezzetli ve uzun ömürlü konserve yapımının inceliklerini paylaştı.
Bursa’nın Vatan Mahallesi’nde faaliyet gösteren Vatan Mahallesi Kadın Kooperatifi, yaz mevsiminin taze ve lezzetli ürünlerini kış aylarına taşımak için hummalı bir çalışma başlattı. Kooperatif üyeleri, kış sofralarının vazgeçilmezi olan konserve menemenleri hazırlamaya başladı.
Kooperatif üyesi Sebahat Canbolak, kuruluş hikâyesini şu sözlerle anlattı:
“Kooperatifimiz 2023 yılında kuruldu. İlk başlarda yerimiz yoktu, çalışmalarımızı evimin bahçesinde yürüttük. Birkaç gastronomi festivaline katıldık. Zaman zaman zorlandık ama pes etmedik. Hep derim, biz madene son kazmayı vuran kişiler olduk. Azimle çalıştık ve sonunda emeğimizin karşılığını aldık.”
Kooperatifin 12 üyesi bulunuyor; 6 asil ve 6 yedek üye. Aktif olarak çalışan ise 6 kişi. Canbolak, komşuluk ilişkilerinin bu birlikteliği doğurduğunu ve fikir öncülerinin Zeliha Maden ile Şehnaz Maden olduğunu belirtti.
MENEMEN KONSERVESİNİN PÜF NOKTALARI
Kooperatif üyelerinden Şehnaz Maden, ise menemen konservesi hazırlamanın inceliklerini şöyle anlattı:
“Öncelikle domates ve biberlerimizi iyice yıkıyoruz. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp orta boy doğruyoruz. Az yağ ile kavurduktan sonra kabukları soyulmuş domatesleri ekliyoruz. İyice piştikten sonra, sıcak sıcak kavanozlara dolduruyoruz. Soğanı konservenin içine koymuyoruz; tüketim sırasında ekliyoruz. Böylece taze tadı korunuyor.”
Maden, konserve yapımında kullanılacak domatesin etli ve kızarmış olması gerektiğini, fazla yumuşak domatesin su oranını artıracağını belirtti. Menemen konservesinde salça kullanılmadığını da ekleyen Maden, “Domatesin kendi tadı yeterli oluyor” dedi.
DAYANIKLILIK VE SAKLAMA KOŞULLARI
Menemen konserveleri, uygun koşullarda bir yıl boyunca bozulmadan saklanabiliyor. Bunun için kapakların mutlaka yeni olması, kavanozların sağlam ve temiz olması, kapak kenarlarının silinmesi gerektiğini vurgulayan Maden, kapakların sıcak suda bekletilmesinin hem hijyen sağladığını hem de contaların daha iyi sıkışmasına yardımcı olduğunu belirtti.
Kooperatif, geçen yıl 500 kilo domates ve 100 kilo biber işleyerek salça ve menemen konservesi hazırladı. Bu yıl ise hedeflerini daha da büyüttüklerini ifade ettiler.
Kaynak: Damla Dilmeç
Son Haberler
Bursa’da kazada şoke eden an! Polis ne yapacağını şaşırdı
Nilüfer’de spor ve eğitim buluşması: Yeni protokol imzalandı
Alkollü sürücüden 'Pes' dedirten hareketler!