Bursa’nın önemli meyve üretim merkezlerinden Gürsu’da, hasat öncesi bahçelerde yapılan “tekleme” veya “seyreltme” çalışmalarıyla armut ve şeftali kalitesi yükseltiliyor. Bu uygulama, hem ürün verimini artırıyor hem de çiftçilere ekonomik fayda sağlıyor.
Haber Giriş Tarihi: 12.06.2025 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2025 11:16
Kaynak:
İHA
Bursa’nın meyve üretiminde önde gelen ilçesi Gürsu’da, hasat öncesi bahçelerde gerçekleştirilen “seyreltme” ya da “tekleme” uygulaması, kaliteli ürün elde etmek için kritik öneme sahip. Deveci ve Santa Maria armudu ile şeftali ve nektarin üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan ilçede çiftçiler, ürünlerini zararlılardan korurken hasada hazırlık yapıyor.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, hasat öncesinde bahçelerde yapılan bu uygulamanın detaylarını aktardı. Dönmez, “Seyreltme çalışmasında, soğuk pası ve kara leke gibi hastalıklı veya küçük armutlar ile olgunlaşmamış şeftali meyveleri ağaçlardan koparılarak yere atılıyor. Bu sayede ağaçta kalan meyveler standart büyüklüğe ulaşarak kalite artıyor” dedi.
Dönmez, bu işlemin hem ağaç sağlığı hem de ürün kalitesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Dal uçlarında sıkışan 6’lı, 7’li armut grupları ne büyüyebiliyor ne de dal taşıyabiliyor. Seyreltme ile hem meyvenin iriliği artıyor hem de verim sağlanıyor” ifadelerini kullandı.
Seyreltme çalışmasının işçilik maliyeti olduğuna da dikkat çeken Dönmez, “Armutta kilogram başına yaklaşık 2,5 lira, şeftalide ise 1,5-2 lira arasında bir maliyet söz konusu. Ancak kaliteli ürün hem tüketici memnuniyetini sağlıyor hem de üretici için ekonomik değer yaratıyor” diye konuştu.
Gürsu’da bu yıl Santa Maria armudunda 45 bin ton, Deveci armudunda 50 bin ton, şeftali ve nektarinde ise 15 bin ton ürün rekoltesi bekleniyor. Tarım işçileri ise sabah erken saatlerden itibaren bahçelerde yoğun bir şekilde seyreltme çalışmalarını sürdürüyor.
Tarım işçisi Mehmet Maraba, “Sabah 07.00’den akşam 17.00’ye kadar çalışıyoruz. Ağaçları fazlalıklarından kurtarıp kaliteli meyve yetiştirilmesine katkı sağlıyoruz” dedi.
Bursa’nın meyve üretim merkezi Gürsu’da yapılan bu hassas çalışma, hem çiftçilere hem de tüketicilere daha kaliteli ürün sunmanın yolunu açıyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa’da hasat öncesi bahçelerde kalite mesaisi!
Bursa’nın önemli meyve üretim merkezlerinden Gürsu’da, hasat öncesi bahçelerde yapılan “tekleme” veya “seyreltme” çalışmalarıyla armut ve şeftali kalitesi yükseltiliyor. Bu uygulama, hem ürün verimini artırıyor hem de çiftçilere ekonomik fayda sağlıyor.
Bursa’nın meyve üretiminde önde gelen ilçesi Gürsu’da, hasat öncesi bahçelerde gerçekleştirilen “seyreltme” ya da “tekleme” uygulaması, kaliteli ürün elde etmek için kritik öneme sahip. Deveci ve Santa Maria armudu ile şeftali ve nektarin üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan ilçede çiftçiler, ürünlerini zararlılardan korurken hasada hazırlık yapıyor.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, hasat öncesinde bahçelerde yapılan bu uygulamanın detaylarını aktardı. Dönmez, “Seyreltme çalışmasında, soğuk pası ve kara leke gibi hastalıklı veya küçük armutlar ile olgunlaşmamış şeftali meyveleri ağaçlardan koparılarak yere atılıyor. Bu sayede ağaçta kalan meyveler standart büyüklüğe ulaşarak kalite artıyor” dedi.
Dönmez, bu işlemin hem ağaç sağlığı hem de ürün kalitesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Dal uçlarında sıkışan 6’lı, 7’li armut grupları ne büyüyebiliyor ne de dal taşıyabiliyor. Seyreltme ile hem meyvenin iriliği artıyor hem de verim sağlanıyor” ifadelerini kullandı.
Seyreltme çalışmasının işçilik maliyeti olduğuna da dikkat çeken Dönmez, “Armutta kilogram başına yaklaşık 2,5 lira, şeftalide ise 1,5-2 lira arasında bir maliyet söz konusu. Ancak kaliteli ürün hem tüketici memnuniyetini sağlıyor hem de üretici için ekonomik değer yaratıyor” diye konuştu.
Gürsu’da bu yıl Santa Maria armudunda 45 bin ton, Deveci armudunda 50 bin ton, şeftali ve nektarinde ise 15 bin ton ürün rekoltesi bekleniyor. Tarım işçileri ise sabah erken saatlerden itibaren bahçelerde yoğun bir şekilde seyreltme çalışmalarını sürdürüyor.
Tarım işçisi Mehmet Maraba, “Sabah 07.00’den akşam 17.00’ye kadar çalışıyoruz. Ağaçları fazlalıklarından kurtarıp kaliteli meyve yetiştirilmesine katkı sağlıyoruz” dedi.
Bursa’nın meyve üretim merkezi Gürsu’da yapılan bu hassas çalışma, hem çiftçilere hem de tüketicilere daha kaliteli ürün sunmanın yolunu açıyor.
Kaynak: İHA
Son Haberler
15 Temmuz: Bir milletin demokrasi destanı!
Türkiye geneli yol durumu | Sürücülere kritik uyarı: Hangi yollar kapalı olacak? 15 Temmuz 2025
Bursa'da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı!