Bursa'nın Gürsu ilçesinde Santa Maria armudu hasadı öncesi fiyatlar 35-40 TL seviyesinde. Ziraat Odası Başkanı Dönmez, don ve kuraklığın üretimi %20 düşürdüğünü belirtti. Maliyetlerin artışıyla fiyatlar ikiye katlandı; depoda maliyetin 85 TL'yi bulacağı öngörülüyor.
Haber Giriş Tarihi: 30.06.2025 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2025 17:03
Kaynak:
İHA
Türkiye'nin armut üretiminde önemli bir merkezi olan Bursa’nın Gürsu ilçesinde, Santa Maria cinsi armut hasadı öncesi ürün dalında 35 ila 40 TL aralığında alıcı buluyor.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, temmuz ayında başlayacak hasat için sayılı günler kaldığını belirtti. Bu yıl, ilçede yaklaşık 45 bin ton Santa Maria, 50 bin ton Deveci armudu ve 15 bin ton şeftali ile nektarin rekoltesi bekleniyor.
Dönmez, mevsimsel zorlukların etkili olduğunu vurgulayarak, “Zirai donlar ve kuraklık, Türkiye genelinde armut üretimini ciddi şekilde etkiledi. TÜİK verilerine göre, üretimde yüzde 20’lik bir düşüş öngörülüyor” dedi. Artan maliyetler ve yüksek enflasyonun da etkisiyle fiyatların geçen yıla göre neredeyse ikiye katlandığını ifade etti.
Geçtiğimiz sezon 18-20 TL arasında işlem gören Santa Maria armudu, bu yıl 35-40 TL'den satılıyor. Dönmez, özellikle haziran ayında taleplerin hızlandığını belirterek, “Tüccarlar, ürünü dalındayken alıyor ve bedelin yaklaşık yüzde 20’sini peşin ödüyor. Geri kalanı ise 8 ila 10 ay içinde taksitlendirilerek ödeniyor. Deveci armudu için de fiyatlar 30-35 TL seviyesinde” diye konuştu.
Toplanan armutların doğrudan pazara sunulmasının mümkün olmadığını belirten Dönmez, ürünlerin depolanması gerektiğini ve bu süreçte tekleme, ambalajlama ve depolama gibi işlemlerin üreticiye kilo başına 25 TL’yi aşan ek yük getirdiğini dile getirdi.
Depoya 65 TL’den giren armudun, tonaj kayıplarıyla birlikte kilo başına maliyeti 70 TL'yi buluyor. Kış aylarında bu rakamın 85 TL’ye kadar çıkabileceğini öngören Dönmez, “Üretici kilo başına 5-10 lira kazansa bile fiyatlar tüketici için daha da zorlayıcı hale geliyor. Marketlerdeki etiketler artık erişilebilir olmaktan uzak” ifadelerini kullandı.
Geçen yılın fiyatlarıyla bugünkü fiyatlar arasındaki uçuruma dikkat çeken Dönmez, hem üretici hem de tüketici açısından oldukça sancılı bir döneme girildiğini belirterek, “Allah, bu süreçte çiftçiye de tüccara da tüketiciye de kolaylık versin. Zincirin herhangi bir halkası zarar görürse, bu tüm sektöre yansıyor” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa'da armut hasadı öncesi fiyatlar tırmanışta
Bursa'nın Gürsu ilçesinde Santa Maria armudu hasadı öncesi fiyatlar 35-40 TL seviyesinde. Ziraat Odası Başkanı Dönmez, don ve kuraklığın üretimi %20 düşürdüğünü belirtti. Maliyetlerin artışıyla fiyatlar ikiye katlandı; depoda maliyetin 85 TL'yi bulacağı öngörülüyor.
Türkiye'nin armut üretiminde önemli bir merkezi olan Bursa’nın Gürsu ilçesinde, Santa Maria cinsi armut hasadı öncesi ürün dalında 35 ila 40 TL aralığında alıcı buluyor.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, temmuz ayında başlayacak hasat için sayılı günler kaldığını belirtti. Bu yıl, ilçede yaklaşık 45 bin ton Santa Maria, 50 bin ton Deveci armudu ve 15 bin ton şeftali ile nektarin rekoltesi bekleniyor.
Dönmez, mevsimsel zorlukların etkili olduğunu vurgulayarak, “Zirai donlar ve kuraklık, Türkiye genelinde armut üretimini ciddi şekilde etkiledi. TÜİK verilerine göre, üretimde yüzde 20’lik bir düşüş öngörülüyor” dedi. Artan maliyetler ve yüksek enflasyonun da etkisiyle fiyatların geçen yıla göre neredeyse ikiye katlandığını ifade etti.
Geçtiğimiz sezon 18-20 TL arasında işlem gören Santa Maria armudu, bu yıl 35-40 TL'den satılıyor. Dönmez, özellikle haziran ayında taleplerin hızlandığını belirterek, “Tüccarlar, ürünü dalındayken alıyor ve bedelin yaklaşık yüzde 20’sini peşin ödüyor. Geri kalanı ise 8 ila 10 ay içinde taksitlendirilerek ödeniyor. Deveci armudu için de fiyatlar 30-35 TL seviyesinde” diye konuştu.
Toplanan armutların doğrudan pazara sunulmasının mümkün olmadığını belirten Dönmez, ürünlerin depolanması gerektiğini ve bu süreçte tekleme, ambalajlama ve depolama gibi işlemlerin üreticiye kilo başına 25 TL’yi aşan ek yük getirdiğini dile getirdi.
Depoya 65 TL’den giren armudun, tonaj kayıplarıyla birlikte kilo başına maliyeti 70 TL'yi buluyor. Kış aylarında bu rakamın 85 TL’ye kadar çıkabileceğini öngören Dönmez, “Üretici kilo başına 5-10 lira kazansa bile fiyatlar tüketici için daha da zorlayıcı hale geliyor. Marketlerdeki etiketler artık erişilebilir olmaktan uzak” ifadelerini kullandı.
Geçen yılın fiyatlarıyla bugünkü fiyatlar arasındaki uçuruma dikkat çeken Dönmez, hem üretici hem de tüketici açısından oldukça sancılı bir döneme girildiğini belirterek, “Allah, bu süreçte çiftçiye de tüccara da tüketiciye de kolaylık versin. Zincirin herhangi bir halkası zarar görürse, bu tüm sektöre yansıyor” dedi.
Kaynak: İHA
Son Haberler
Bursa’da tarihi çay bahçesi küle döndü!
Türkiye geneli yol durumu | Sürücülere kritik uyarı: Hangi yollar kapalı olacak? 15 Temmuz 2025
BEKSİAD’tan 2 bin kişilik aşure ikramı