Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Burpol Polimer Plastik Genel Müdürü İlkay Yıldırım'dan geri dönüşüm vurgusu

Bursa Kayapa OSB’de faaliyet gösteren Burpol Polimer Plastik A.Ş.’nin Genel Müdürü İlkay Yıldırım, 18 Mart Dünya Geri Dönüşüm Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, geri dönüşüm bilincinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2025 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2025 12:36
Muhabir: Fethiye AKIN
Burpol Polimer Plastik Genel Müdürü İlkay Yıldırım'dan geri dönüşüm vurgusu

18 Mart Dünya Geri Dönüşüm Günü'nde, Bursa Kayapa OSB’de faaliyet gösteren Burpol Polimer Plastik A.Ş.’nin Genel Müdürü İlkay Yıldırım, küresel ısınma ve çevre kirliliğine karşı geri dönüşüm bilincinin önemini bir kez daha vurguladı.

Yıldırım, dünyanın sınırsız kaynaklar gibi tüketildiğini belirterek, “Oysa kaynaklar sınırlı ve hızla tükeniyor. Çevre kirliliği ve küresel ısınma, çözmemiz gereken büyük sorunlar. Dünya’nın yaşanabilir bir gezegen olarak kalabilmesi bizim elimizde ve bu sorumluluğu gelecek nesiller için yerine getirmeliyiz.” dedi.

Yıldırım, Avrupa Birliği’nin 2030 yılı için karbon emisyonlarını yarıya düşürmeyi ve 2050 yılı için net sıfır emisyon hedefi koyduğunu hatırlatarak, geri dönüşümün bu hedeflere ulaşmak için atılması gereken en önemli adımlardan biri olduğunu belirtti.

GERİ DÖNÜŞÜM, EKONOMİK DEĞER TAŞIYOR

Yıldırım, geri dönüşümün sadece çevreyi korumakla kalmadığını, aynı zamanda ekonomik fırsatlar sunduğunu da sözlerine ekledi: “Her atık bir ekonomik değerdir. Dönüştürülebilir malzemeler, atık veya çöp değil, yeniden üretim için ham madde, yani milli servet olarak görülmelidir. Geri dönüşüm, Bursa ekonomisi ve ülke ekonomisi için bir zorunluluktur.”

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu (BRI) verilerine göre, dünya hammadde ihtiyacının yüzde 40’ının geri dönüştürülebilir atıklarla karşılandığını belirten Yıldırım, Avrupa Birliği’nin sıfır emisyon kararı doğrultusunda ihracat yapan firmaların sürdürülebilirlik çerçevesinde geri dönüşebilen ham madde kullanmak zorunda olduklarını söyledi.

PLASTİK ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ KRİTİK

Yıldırım, geri dönüştürülmüş plastik ham maddenin sanayi için önemine dikkat çekerek, “Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için plastik atıkların geri dönüşümü büyük bir gerekliliktir. Geri dönüşümlü atıklardan üretilen ürünler, karbon emisyonlarını azaltarak çevreye katkı sağlıyor” dedi.

TÜRKİYE, PLASTİK HAM MADDE TÜKETİMİNDE İKİNCİ SIRADA

Türkiye'nin plastik ham madde tüketiminde Avrupa'da ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken Yıldırım, her yıl milyarlarca dolarlık plastik ithalatı yapıldığını ve bunun cari açığa yol açtığını belirtti. “Plastikler geri dönüşümü kolay malzemelerdir ve defalarca kullanılabilir. Bu sayede hem maliyetlerden hem de enerji tüketiminden tasarruf sağlanabilir” dedi. Otomotiv sektöründe plastiklerin yüzde 75’inin geri dönüştürülebilir olduğunu ifade eden Yıldırım, geri kazanılmış ürünlerin sektörde yeniden kullanılabileceğini söyledi.

Yıldırım, geri dönüşümle ilgili olarak, "Ülkemizde geri dönüşüm teknolojilerinin artırılması ve plastik atıklardan geri dönüştürülmüş ham madde üretiminin teşvik edilmesi gerekiyor" diye ekledi.

Kaynak: Fethiye AKIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.