Hava Durumu

'Briç kumar değil, spordur'

Türkiye Briç Federasyonu Başkanı Nafiz Zorlu, briç sporunun son yıllardaki gelişimini Bursa Hayat'a anlattı. Düzenledikleri büyük organizasyonlarla briçi, insanlara sevdirmeyi amaçladıklarını söyleyen Zorlu, "İnsanlar briçi kumar olarak görüyor ancak bu kesinlikle yanlıştır. Briç zekayı geliştiren bir spordur" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2017 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2017 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
'Briç kumar değil, spordur'

Dünya ve Avrupa ülkelerinin vazgeçilmez sporu olan briç oyunu Türkiye'de de gelişmeye devam ediyor. Düzenlenen büyük organizasyonlarla Türk halkına sevdirilmeye çalışılan briçin sevenleri her geçen gün artıyor. Bursa Hayat'a briç sporu hakkında değerlendirmelerde bulunun Federasyon Başkanı Zorlu,"Briç sporunu ülkemizde geliştirmek adına büyük organizasyonlar düzenliyoruz. Düzenlediğimiz her yeni turnuva da katılımın arttığını görüyoruz. Bu olaylar gerçekten bizleri çok sevindiriyor ancak briç olan ön yargılıları kırmamız gerekiyor" dedi. Briçin Türkiye'de kumar oyunu gibi görülmesinin kendilerini üzdüğünü belirten Zorlu, "Briç kumar değil aksine satranç gibi zeka gelişimine katkısı olan bir spordur" dedi.

'HER ZAMAN SPORUN İÇİNDEYDİM'

Briç sporuna olan ilgisinin çok eskiye dayadığını söyleyen Başkan Zorlu, yıllardan beri aile olarak spor camiasının içinde bulunduklarını söyledi. Zorlu,"Babam 1979-1980 senesinde Türkiye Futbol Federasyonu'nun başkanlığını yaptı. Ben de 6 yıl Altay Spor'da kulüp başkanlığı görevinde bulundum. Türkiye Briç Federasyonu'nun kurucu başkanlığı da bana nasip oldu. Briç sporunda, Türkiye'de en fazla milli olmuş ve dünya şampiyonu sıfatı taşıyan tek sporcuyum. Yani Türkiye briç tarihinde çok önemli bir yerim var. Belli bir süre düşündükten sonra idareciliği bırakma ve spor yaşantıma oyuncu olarak devam etme kararı almıştım ama bazı yeni düşüncelerimin gelişmesi ve zamanımın ilerleyen zamanlarda daha boş olmasından dolayı Türkiye Briç Federasyonu başkanlığına geri dönmeye karar verdim. İnşallah briç camiası olarak iyi bir atmosfer ve yukarı doğru ivme yakalayacağız" dedi.

ÖĞRENMEK İÇİN REHBER GEREK

Briç öğrenmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Başkan Zorlu, "Briç, öğrenmek için öncelikle bir rehbere ihtiyaç var. Bu sporu bir kitaptan okuyarak öğrenmek çok mümkün olmuyor. Uzunca bir dönem bu oyunu oynadıktan sonra taşlar daha da çok yerine oturuyor. İçinde sayısızca ihtimali barındıran bir oyun. Bu yüzden pratiğiniz artıkça, ufkunuz da genişliyor. Yani kısacası bu oyun için zamana, bilgiye, çalışmaya ve en önemlisi de oyundaki ortağınızla iyi anlaşmaya ihtiyacınız var. Bu bir ortaklık oyunu, bireysel olarak oynana bilen bir oyun değil. Sadece kendi düşünceniz değil, düşüncenizi karşı tarafa aktarabilmenizde çok önemli. Briç, her insanın rahatlık yapabileceği ve yaparken de zevk alacağı bir spor dalıdır. Briç sporunu herkese tavsiye ediyorum. Bence özellikle emekli olan insanların, boş vakitlerini bu oyunla değerlendirmesi onları sosyalleştirecek ve zamanlarını güzel bir şekilde değerlendirmelerine neden olacaktır" ifadelerini kullandı.

'DAHA FAZLA ÖNEM VERİLMELİ'

Türkiye'de briçe verilen önemin artması gerektiğini savunan Avrupa ve Dünya Briç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Sevim Atay, briçin bilinirliğinin artması için böyle organizasyonlara fazlaca ihtiyaç olduğunu söyledi Atay, "Avrupa Briç Federasyonu'nda görev yapan tek kadın benim. Dünya Briç Federasyonu'nda da 19 üyenin 5'ini kadınlar oluşturuyor. Bir bayan olarak Türkiye'yi böyle bir sporda temsil etmek çok güzel ve gurur verici" dedi.

'ŞAMPİYONLARIN SAYISI ARTMALI'

Briç sporuna 1978 yılında başladığını söyleyen Atay," 1998 yılında devlete bağlı olarak kurulan Türkiye Briç Federasyonu'nda başkan yardımcılığı görevi yaptım. O yıllarda ilk olarak Antalya'da Avrupa Briç Gençler Şampiyonası yaptık. 2004 yılında İstanbul'da Briç Olimpiyatı organizasyonumuz oldu. O olimpiyatlara dünyanın her yerinden 2000 tane sporcu geldi. Daha sonraki yıllarda da Avrupa Briç Şampiyonası ve Üniversiteler Arası Briç Şampiyonası ülkemizde düzenlendi. Son olarak da 2014 yılında Koç Üniversitesi'nde Dünya Gençler Şampiyonası yapıldı. Bu seneki seçimlerde dünya çapındaki oyuncumuz olan Nafiz Zorlu Türkiye Briç Federasyonu başkanı oldu. Şu an mevcut olarak 8-9 bin arasında lisanslı sporcumuz var. Türkiye'nin her yerinde briç kulüplerimiz oluştu. Bu sayıların her geçen gün artması için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde konuştu.

DESTEK AZ, İMKAN ÇOK

Briç oyununa sponsor bulmanın çok zor olduğunu dile getiren Sevim Atay, briçin insanlara küçük yaşlardan itibaren öğretilmesi gerektiğini söyledi. Atay, "Oyun alanımızı okullara taşıyamadık. Üniversitelerde sıkıntılarımız sürüyor. Türkiye'de birkaç üniversitede seçmeli ders olarak değil, kredili ders olarak briç eğitimi veriliyor ama lise kısmında bu kadar aktif değiliz. Bizim, çok genç sporcumuz var. Gençlere çok güzel programlar ve imkanlar sunmaya çalışıyoruz. Bu spor Çin ve İsrail'de ilkokullarda ders olarak gösteriliyor.. Çocuklar, bu sporla küçük yaşta ortaklık ilişkisini öğreniyor. Briç onların hızlı ve düzgün karar vermelerine yardımcı oluyor. Ömür boyu yapılabilinecek bir spor olduğu için zihni genç tutuyor ve alzhmier hastalığına da inanılmaz bir faydası var. Bütün bu özelliklere baktığımızda ne kadar faydalı bir spor olduğunu görüyorz" ifadelerini kullandı.

BİREYSEL DEĞİL TAKIM OYUNU

Briç oyunun nasıl oynadığı hakkında bilgiler veren İstanbul Kartalspor Briç Oyuncusu Cemal Göktaş,"Briç oyununda dört kişi bir masaya oturarak, bir birlerini görmeden iki ortak halinde, sessiz bir ortamda yarışırlar. Sporcular, oyunda birbirlerine, ellerinin gücünü aktararak, en üst düzeyde oyun çıkarmak koşuluyla puan toplamaya çalışır. Kısaca bireyselliğin önemli olmadığı bir takım oyunu diyebiliriz" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'DE DIŞLANMIŞ BİR SPOR'

Türkiye'de briçe verilen değeri az olduğunu söyleyen Göktaş,"Briç , gönül ve emek verilmesi gereken bir spor. Akıl oyunları içersinde geçiyor ve dünya çapında olimpiyatları düzenleniyor. Türkiye'de biraz garip kalan ve özelliklede dışlanmış gibi hissettiğimiz bir spor dalı. Kağıtla oynandığı için sanki bir kahve kültürüymüş gibi algılanıyor halbuki nasıl ciritçinin ciridi, okçunun oku varsa briç oyununun da araç gereçleri iskambil kağıtları. Zaman olarak insanları meşgul eden bir oyun. İş hayatı içersinde devamlılığı zor olabiliyor. Türkiye'de briç sporcularını bir araya getirecek organizasyonlar az olduğu için briç oynamayı bilen bir kişi her zaman bu spor faaliyetinin gerçekleştiremiyor. Türkiye'de büyük organizasyonların daha fazla düzenlenmesi gerekiyor" dedi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.