Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Burkay: "BTSO öncü rol üstleniyor"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), iş dünyasına hızlı ve etkili çözümler sunmak amacıyla Temel Arabuluculuk Eğitim Programını başlattı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, arabuluculuğun hukuk sistemine kazandırılan en önemli reformlardan biri olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2025 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2025 12:35
Muhabir: Ali KAMUR
Başkan Burkay: "BTSO öncü rol üstleniyor"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (BTSO TAM) ile Bursa Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUSEM) iş birliğinde düzenlenen Temel Arabuluculuk Eğitim Programı başladı. BTSO ev sahipliğinde gerçekleşen programa; BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, önceki dönem Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Adalet Komisyonu Başkanı Ömer Gülmüş, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdulkadir Şahin, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek ve Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz katıldı.

“İŞ DÜNYASININ ETKİLİ ÇÖZÜMLERE İHTİYACI VAR”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ticaretin ve yatırımların önündeki en büyük engellerden birinin uzun süren mahkeme süreçleri olduğunu belirterek, “Bir girişimcinin yıllarca süren davalarla boğuştuğu bir sistemde, ne üretim güçlenebilir ne de refah artabilir.” dedi. Ortalama bir davanın ilk derece mahkemesinde iki yıl sürdüğünü, istinaf sürecinin ise bu süreyi iki yıl daha uzatabildiğini vurgulayan Burkay, bu durumun ekonomik faaliyetleri de sekteye uğrattığını ifade etti.

Arabuluculuk sisteminin bu noktada büyük bir reform olduğunu belirten Burkay,  "Adalet Bakanlığımızın öncülüğünde hayata geçirilen arabuluculuk modeli, hukuk sistemimize kazandırılan en önemli reformlardan biridir. İşçi-işveren, ticari ve tüketici uyuşmazlıkları ile son olarak kira anlaşmazlıklarında zorunlu hale getirilen bu sistem, yargının iş yükünü hafifletirken taraflara çok daha hızlı ve maliyeti düşük çözümler sunuyor." ifadelerini kullandı.

2015 yılında BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni iş dünyasının hizmetine sunduklarını hatırlatan İbrahim Burkay, Uludağ Üniversitesi ile gerçekleştirilen eğitim programları sayesinde arabuluculuk alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine öncülük ettiklerini belirtti.

Burkay, yargı bağımsızlığını güçlendirmeyi, hak arama yollarını kolaylaştırmayı ve yargılama süreçlerini hızlandırmayı hedefleyen Yargı Reformu Stratejisi’ni büyük bir fırsat olarak gördüklerini vurgulayarak, “Adalete erişimi kolaylaştıracak her reformu desteklemeye ve üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz.” dedi.

“ÖNEMLİ BİR YOL KAT ETTİK”

Önceki Dönem Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Türkiye’de arabuluculuğun son 10 yılda büyük bir gelişim gösterdiğini belirterek, “Bugün tek bir olay dahi arabuluculuk ile çözüme kavuşturulsa ülkemiz için kardır.” dedi.

Birkan, milletvekilliği döneminde kanuni düzenlemeleri hazırladığı arabuluculuk sisteminin, Singapur Sözleşmesi ile uluslararası boyut kazandığını da sözlerine ekledi.

BURSA, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi ile arabuluculuğun daha da önemli hale geldiğini söyledi. Bursa’nın arabuluculuk konusunda Türkiye’ye örnek bir kent olduğunu belirten Solmaz, BTSO bünyesindeki Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin büyük katkı sağladığını ifade etti.

HUKUK VE EKONOMİ İLİŞKİSİ GÜÇLENİYOR

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, hukuk ve ekonomi arasındaki ilişkinin giderek önem kazandığını belirtti. “Amerikan hukukundaki law and economics geleneği, hukuk ve iktisat ilişkisini en etkin hale getiren analiz biçimlerinden biridir. Arabuluculuk sistemi de bu anlayışın bir sonucudur.” dedi.

Eğitim programının BTSO’da düzenlenmesinin büyük bir anlam taşıdığını belirten Yılmaz, Uludağ Üniversitesi’nin BTSO ile güçlü bir iş birliği içinde olduğunu ve bu tür projelerde yer almaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Program kapsamında ilk dersler gerçekleştirildi. Hukuk fakültesi mezunu olup mesleğinde en az 5 yıl kıdeme sahip olan kişiler eğitime katılabiliyor. Ayrıca, yapılan son düzenlemeyle 20 yıl kıdeme sahip hukukçular, Arabuluculuk Temel Eğitimi alarak sınavsız sertifika alma hakkına sahip oldu.

Toplam 84 saat sürecek olan Temel Arabuluculuk Eğitimi, 14 farklı modülden oluşuyor. Eğitim programının, arabuluculuk alanında uzmanlaşmak isteyen hukukçular için önemli bir fırsat sunduğu vurgulanıyor.

Kaynak: Ali KAMUR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.