Hava Durumu

Tarihe açılan 'çelik' kapı

Osmanlı'nın Bursa'daki en eski ve ihtişamlı mirasından biri olan Pirinç Han'ın üst katındaki manzara, görenleri şaşkına çevirdi. Bir işletmeci adeta tarihin kalbine bıçak saplarcasına beyaz çelik kapı taktırdığı dükkan ile dikkatleri üzerine çekti...

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2018 07:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2018 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Tarihe açılan 'çelik' kapı


Bekir Uğur GÜR

Osmanlı Padişahı II. Bayezid tarafından yaptırılan ve tam 500 yıllık geçmişe sahip olan Pirinç Han'daki çelik kapı vakası bu kadar da olmaz dedirtti. Yapımına 1490 yılında başlanan ve 1508 yılında tamamlanan tarihi han, Bursa'nın ilk hanlarından... Gerçek adı 'Han-ı Cedid-i Sani ve Han-ı Cedid-i Evvel' olan hanın adı içinde tahıl ve özellikle de pirinç ticareti yapılmasından ötürü zamanla Pirinç Han olarak anılmaya başlandı. 1983-2004 yılları arasında yapı esaslı bir onarım gördü. 2014 yılında ise UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisine alındı.

TARİHİ MİSARA İHANETTİR!

Tarihi ve tescilli bir yapı olan Pirinç Han'ın ikinci katındaki başıboşluk ise insanımızın tarihine ne kadar değer verdiğini gözler önüne serdi.

Yaklaşık 50 dükkanın bulunduğu hanın ikinci katında 10 dükkana çelik kapı takıldı.

Ancak özellikle bir kapı var ki emsaline zor rastlanır cinsten...

Tarihi dokunun kalbine bıçak gibi saplanan beyaz renkli çelik kapı... 500 yıllık tarihe saygısızlık yapıp takılan çelik kapılar Bursa'ya gelen turistleri de şaşkına çeviriyor.

YETKİLİLER HAREKETE GEÇMELİDİR!

Yıllarca süren restorasyon çalışmalarının ardından Bursa'ya ve turizme kazandırılan bu mekanda yaşanan başı boşluğa acilen dur denilmesi gerekiyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarihi restorasyon çalışmaları için milyonlarca lira harcayıp kentin kültürel kimliğini turistik açıdan güçlendirmeye çalışırken, sıradan bir esnafın tüm şehrin kimliğini yansıtan bu mekanda sergilediği keyfi tutum yüzünden tüm çabalar sonuçsuz kalıyor, hatta şehir komik duruma düşüyor. Yetkililerin Osmanlı'nın ilk payitahtında süren bu 'ben yaptım oldu' anlayışına en kısa sürede son verilmesi gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.