Hava Durumu

Okula başlamak kimin için daha zor?

Okula yeni başlamak sadece çocuklar için değil, ebeveynleri için de yeni ve önemli bir sürecin başlaması anlamına geliyor ve her iki tarafta bir miktar endişe yaratıyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2017 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2017 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Okula başlamak kimin için daha zor?

Çocuklarda görülen duygusal bağlanma durumunun bazen tek taraflı değil çift taraflı olabildiği konusunda uyarıda bulunan Beylikdüzü Kolan Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Özlem Semra Yıldız, bu gibi durumlarda sadece çocuğun kaygı sürecinin değil annenin kaygı sürecinin de yönetilmesinin her iki taraf için de faydalı olacağını belirtti.

Okula yeni başlayan çocuklar için bu deneyim alışkın olduğu ve bildiği bir çevreden farklı bir dünyaya geçişin ilk adımı olduğunu aktaran Yıldız, bu durumun heyecan verici ve merak uyandırıcı olduğu kadar kaygı verici de olabildiğini dile getirdi. 

Ancak kaygının çoğunlukla öğrenilmiş bir durum olduğunu, bu sebeple güven kaynağı olan ebeveynlerinin bu duruma verdikleri tepkilerin çocuğun kaygısı üzerinde etki yarattığını ifade eden Yıldız, bu süreçte yapılması gerekenlerle ilgili bilgileri şöyle anlattı:

OKULA BAŞLAMA SÜRECİNDE BUNLARA DİKKAT

-İlk gün anne ve babalar çocuğu okula getirmeli ve okula geliş gidiş saatlerini, kimin getirip götüreceğini net bir şekilde çocuğa açıklanmalıdır. Belirsizlik çocukların kaygısını arttıran bir unsurdur.


-Okulun ilk günü kalabalık bir aile eşliğinde çocuğu okula getirmek ayrılığı zorlaştırır ve kaygıyı arttırabilir. 

-Giriş çıkış saatlerini net olarak açıklamak, bir saat üzerinde onu alacağınız saati göstermek ve söylediğiniz saatte gelmek çocuğun kaygısının her geçen gün azalmasını sağlayacaktır. Çocukların ilk gün yaşadıkları en önemli kaygı sürekli okulda kalacağı ve eve dönmeyeceğidir. 

-Okulda ne kadar süre kalmanız gerektiği konusunda rehber öğretmeninden yardım istenmelidir. 

-Aile ve okulun işbirliği içinde olması alışma dönemini kısaltmaktadır 

-Her çocuğun okula alışma süresi farklıdır. Alışma sürecinde sürekli çocuğun sizi görebileceği yerlerde durmak alışma sürecini zorlaştırmaktadır. Belli bir süre güven bağı kurulduktan sonra çıkış saatinde onu beklemek daha sağlıklıdır. Bu süreç rehberlik birimi eşliğinde ilerlemelidir.

-Çocuklar çok kaygılandıklarında baş ağrısı, mide bulantısı gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. Bu durumlar ebeveynler tarafından okula gitmemek için bir sebep gibi görünse de bizler de kaygı durumunda bu tür psikosomatik rahatsızlıklar yaşayabiliriz. Bu tür durumlarda çocuğun kaygı yaşadığı durumlar konuşulmalıdır. "Biliyorum kendini iyi hissetmiyorsun ama devamsızlık yapmaman gerekiyor" şeklinde konuşmalar yapılabilir. Okulda bir hemşirenin olduğu hatırlatılmalıdır. Bu konuşmanın ardından çocuk mutlaka okula götürülmeli, gerekirse birkaç saat onunla okulda kalınarak kendisini daha iyi hissetmesi sağlanmalıdır. 

-Çocuklar genellikle eve döndüklerinde anne-babalarını çok özlediklerinden ve bu yüzden okula gitmek istemediklerinden bahsederler. Bu durumda kendi okul hayatınızdan örnekler verebilirsiniz. Bir süre okulda kendini yalnız hissedeceğinden ancak sonra bunun birkaç gün içinde geçeceğinden, zamanla arkadaşları olacağından bahsedebilirsiniz.

Yıldız, ebeveynlerin çocuklarının alıştığı ve bildiği ortamdan farklı bir ortama geçişinin ilk adımı olan süreci yalnız aşamayacaklarını hissettikleri durumlarda bir uzmandan destek almalarını önerdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.