Hava Durumu

Taşıyamayacağı yüklerin altında ezilen insan

Yazının Giriş Tarihi: 07.04.2019 06:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.04.2019 06:55

Bakara suresi 286. Ayet mealinde şöyle buyurur Rabbimiz;
"Allah, kimseye gücünün üstünde bir sorumluluk yüklemez."
Her insanı taşıyabileceği ağırlıkla imtihana tutar Allah. Fakat insan böyle değildir... İnsan taşıyamayacağı ağırlıkları da kaldırmayı dener. Taşımaya kalkar ve çoğu kez de altında ezilir.
Ödeyemeyeceği borçların altına, Allah'ın haram kıldığı faiz ve kredi bataklarına, kanaatsizlik denizlerine dalar ve boğulur.
Miraç gecesi taşıyabileceğimiz kadar hafifletilmiş farz ibadet olan namazı, vaktinde ve tam olarak eda edemez zorlanır, sünnetleri kendi kurallarınca kaldırarak namazı hafifletenin Resulullah olduğu unutur, zorluklar içinde bir o yana bir bu yana nankörlük içinde savrulur durur.
Helal yiyecekler haramların sayıca çok üzerindeyken, helallerle beslenmek yerine kendini zehirleyen haramlara da el uzatır, ve Allah'ın haram kıldıklarını birkaç hileli sertifika ile kursağından kolayca geçirir.
Kendinin olanı, helal olanı yanında olduğu için görmez, karşısında olana açar gözlerini ve yine taşıyamayacağı yüklerin altına girer.
Ticarette, alışverişte vicdan terazisi kullanmadığından poşete koyduğu çürük bir domatesin eve gidinceye kadar yanındakileri de çürüttüğünü unutur.
"İnsan" ismi anlam bakımından isyan kökünden geldiği gibi maalesef biz insan da taşıyamayacağımız yükler ile hep isyanda mıyız?
Her yaşadığımıza kader ve Allah'ın takdiri derken, "sünnetleri terketmek", "poşete çürük sebze ve meyve yerleştirmek", "soframıza haramları dizmek", "faiz almak ve vermek" gibi bir çok örnek Allah'ın takdiri mi yoksa biz insanların tercihi mi? Bir daha düşünmek lazım.
Allah bize taşıyamayacağımız yükü yüklemezken, bizi sorumlu tutmadığı günah yüklerinin altına girmemek gerek.
Ayetin devamı da böyle güzel bir dua ile devam eder;
Siz şöyle dua edin:) "Rabbimiz! Eğer unutur veya hata edersek, bizi sorumlu tutma! Sahibimiz (Rabbimiz)! Bizden öncekilere yüklediğin  yükünü bize de yükleme! Sahibimiz (Rabbimiz)! Zorlanacağımız yükü bize taşıtma! Bizi affet! Bizi bağışla! Bize ikramda bulun!
Miraç gecesi bize hediye edilen bu güzel ayetlerin sırrına ermek ve taşıyamayacağımızdan fazlasını yüklenmemek niyazı ile...



 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.