Hava Durumu

Ruhun fıtratında bulunur vicdan

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2019 07:30

Dünya denilen denizde boğulmadan önce yüzme öğrenmek gibidir "vicdan'lı" olmayı bilmek.

İnsanın kalbinde doğan gizli bir his olan, iyilik yapmaktan mutlu olup,  kötülük yapmaktan rahatsızlık duyan¸ iyiyi kötüden ayıran ve seçici bir yapıya sahip olan duygudur vicdan. Kişinin hal ve hareketlerini belirlemek görevini en iyi şekilde üstlenen vicdan¸ Allah'ın insanın yüreğine gizlediği güzel bir haslettir. İnsana gizlenen bu güzel hazinenin kıymeti bilindiğinde hakikat deryasında yüzmek, engeller karşısında önlem almak çok daha kolay olacaktır.

"Vicdan", insanı insan yapan belki de en değerli manevi nimettir. Vicdan, insanın insan olma derecesinin de belirleyicisidir, diyebiliriz. İnsanın en önemli manevi donanımı vicdan iken dolayısıyla ruhun bu güzel donanımla korunması demek, dışarıdan gelecek olan darbelere, virüslere karşı bir antivirüs sistemi demektir. Vicdanı ruhta ve ruhun fıtratında aramak gerekir. 

Kur'an-ı Kerim'de yine sıkça geçen kalp kelimesi de bazı ayetlerde vicdan anlamına gelmektedir. Buna göre iyi ve kötü eğilimlerin mücadele alanı olan kalp, imana ve ahlaki olgunluğa ulaşma yolunda her türlü kötü duygudan uzak tutulmalıdır.

İnsan aslında bedeniyle değil vicdanıyla çalışır, muhasebesini de vicdanı ile yaparsa hesabında hiç açık çıkar mı?

Hangi vicdanlı çalışan bereketsizlik ve huzursuzluk görür gelirinde? Gövdemizde taşıdığımız ve aslında vücudumuza kan pompalayan bir et parçası değil de hayatımıza yön veren manevi bir olgunluk pınarıdır vicdan. 

Başımızı yastığa koyduğumuzda gözlerimizi rahatça kapayabilmenin huzurunun, bu dünya bitip gittiğinde gözlerimizi rahatça kapayabilmenin huzuruna dönüştüğü an gerçek saadeti yaşıyor olacağız.

Vicdanımızın hayatımıza doğru yön verdiği bir pusula olması duasıyla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.