Hava Durumu

Memnunuz diyorsak yaşadığımız hayattan, Öyleyse razıyız demektir Allah'tan

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2018 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2018 08:10

Peygamberler tarihinden bize ulaşan rivayetler bildirir ki;  Hz. Musa Peygamber Tur-u Sina'da Rabbimizle konuşma halindeyken ona sorar:
-Ey Rabbim, kullarından ne zaman razı olursun? Bunu bana bildir ki ben de onlara söyleyeyim, seni razı edecek amellerde bulunsunlar.
Rabbimiz cevap verir Hz. Musa'ya :
-Ey Musa kullarıma söyle, onlar benden ne zaman razı olurlarsa, ben de onlardan razı olurum
Rıza kapısından gelen yanıt onun şanına uygun, aziz bir cevap...
Şimdi biz bu aziz sözün karşısında ne deriz acaba?
-Estağfurullah biz kimiz ki Rabbimizden razı olmayacağız, tabii ki razıyız, cevabını vereceğimiz kuvvetle muhtemeldir.
"Allah'tan razı olmak"
Söz öylesine dokunuyor ki, insanın tüm azalarıyla insan olması ve kul olmasının zirvesi isteniyor.
Şimdi biz de soralım kendimize Allah'tan razı mıyız diye?
Dilimiz, hamdolsun razıyız diyor elbette, aksini söylemek kim bilir isyana kadar gider. Peki, sözümüzle amelimiz birlikte yürüyor mu?  Bir de onu düşünelim. Allah'tan razıyız diyoruz. Peki, razı olduğumuzu gösteren hareketlerde, fiillerde, amellerde bulunuyor muyuz? Geçenlerde bir kıssa okurken karşıma öylesine düşündürücü bir söz çıktı ki, rıza kazanmak konusu ile ilgili, iki Allah dostunun birbirleriyle olan muhabbeti şöyle:
Cüneydi Bağdadi Hazretleri bir gün bir dostunu,
"La havle vela kuvvete illa billahilaliyyul azim"  tesbihini söylerken duyuyor ve ona şöyle soruyor:
-Bu söz canı sıkkın olanların söylediği sözdür. Bu sözü söylediğine göre bir can sıkıntın mı var? diye sorar.
-Evet, der dostu.
Cüneyd-i Bağdadi'den gelen cevap şöyle :
- İnsanın can sıkıntısı Allah'tan razı olmadığının göstergesidir.
Bazen insanın başından kaynar su dökülmüşçesine canı yanar ya, işte bu söz de hatırladıkça öyle yakmalı canımızı. Yakmalı ki kabuk değiştirelim. Yakmalı ki bu gaflete dalmış halimizden sıyrılalım. Bizim Allah'tan razı olmamız öyle dilimizle razıyız dememiz kadar kolay değilmiş meğer...
Farkında olmadan söylediğimiz sözler, feryatlar, figanlar hangi rızanın işareti olabilir ki?
Biz dualarımızda bile beğenmediğimiz maddi durumdan kurtulmak için el açıyoruz. Hali veren kim? İmtihana tabi tutan, sınavı hazırlayan bizdeki hali, işimizi, amelimizi, niyetimizi öylesine en iyi bilen...
Yaptığımız maddi ve manevi her fiil onun emri ve yasaklarına uygun olsa, kulluk noktasında başımıza gelen sıkıntıların onun bizim için belirlediği takdire teslim olmamız çok daha kolay olmaz mıydı?
Her amelimiz imanımıza uygun olsa, dersini çalışmış bir öğrenci olarak sınav bizi korkutur muydu?
Allah'a teslimiyetimiz tam olsa, hayatımız da şikayet kavramı olur muydu?
Ya Rabbi diye el açmaktan, istemekten yorulur muyduk? Umutsuzluk olur muydu hayatımızda?
Teslimiyet ve tahammül bizim hayatımızda var mı?
Hz. İbrahim ve eşi 80 küsur sene ellerini Rabbine açıp salih bir evlat için dua etmişlerdi. Salih bir evlat sahibi olmak vardı dualarında. Hiç bir gün "ben peygamberim benim duamı şimdi kabul et Rabbim" demeden teslimiyet ve sabırla istemişlerdi. Çünkü kaderlerimizi duamıza bağlı kılmıştı Rabbimiz. Bu hal, Allah'ım ben senden razıyım demenin başka bir haliydi...
Peygamber efendimiz oğlu İbrahim'i küçücük bir yaşta toprağa verirken, oğlunun üzerine damlayan gözyaşları içinde "Ya Rabbi, göz yaşarır, kalp mahzun olur ama bu dilden senin rızanı kaybedecek bir söz çıkmaz" demişti.
Bu teslimiyetin ne kadarı miras kaldı Hz. Peygamberden bizlere? Biz dualarımız kabul olmayınca ne kadar çabuk pes ediyoruz. Evlat isterken salih olsun, mal isterken helal olsun, eş isterken ahretlik olsun diye rıza kazanmaya uygun dualar etmek nasip olsun bizlere de. İmtihan olduğumuz her konuda hedefimiz rızaya ulaşmak olsun. Derdimizdir bizi bu dünyadan ahrete giderken rıza kapısından geçiren...
Dil konuşur razıyım der, razı ol der, fakat mühim olan razı olduğunu gösteren amellerde bulunmakta. Rabbim hepimizi rızasını kazanan ve kendisinden razı olan kullarından eylesin. AMİN.




 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.