Hava Durumu

Kendini bilmekle başlar yolcuk

Yazının Giriş Tarihi: 27.10.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.10.2019 07:00

İnsan daha küçük yaşlardan itibaren kendini tanımada güçlük çeker. Daha çok karşısındaki insanı tanımak için denemeler yapar. Kendini karşısındaki kişiye göre programlamaya başlar. 

Halbuki ilk hatayı burada başlatan insan, ileride de kendini bilmenin ve tanımanın önemini tam anlamıyla kavrayamaz.

Sürekli olarak başkalarına sunduğumuz imaj, aklımızı kurcalar. Kendimize dair en yüzeysel özelliklere odaklanır, sanki en derin köklerimizi ve gerçekten kim olduğumuzu göremediğimizi düşünürüz.

Zihinsel gürültüye, başka insanların ne yaptığına ve nasıl davrandığına daha fazla dikkat ederek kendi dikkatimizi dağıtmaya odaklı bir yaşamı seçmek, karşımızdakini yargılamak, eleştirmek, tavsiyelerde bulunmak ve kendimizde göremediklerimizi başkalarında görmek konusunda uzmanız. Böylece gerçekten kim olduğumuza dair her ayrıntıyı kaçırmamız muhtemel oluyor.

İnsan aynayı sadece dış görüşüne bakmak için kullanıyorsa, içini göremediği, düşüncelerin altında yatan sebebi bulamadığı için, her gün kullanması gereken bir vicdan aynası olduğunu da unutuyor.

Bilge kimselerin onca bilgi içinden en çok aradığı, kendini bilmektir.

Çünkü; hani çok güzel bir sözü var ya, İbn-i Arabi'nin,

 "Kendini bilen Rabbini bilir"

Kendini bilen, kendini tanıyan Rabbinin kendisinde görmek istediklerini de çok iyi bilir. Kendini bilen, hata yaparken kimi üzeceğini, güzel bir haslette de kimi mutlu edeceğini bilir. Amacı, gayesi hep Allah'ın rızasını kazanmaya odaklıdır. Dolayısıyla daha az hata yapar. Hata yaptığında da şaşırıp bunalımlara girmek yerine, telafi kapısını seçer.

Kendini görmek, kendini bilmek ve kendini tanımak için başkalarının hatalarına odaklı yaşamaktan uzak olmak şartını unutmamalı.

Rabbimiz ibadet için, itaat için yarattığı bu sevgili kuluna kendisini tanımasına yardımcı olacak sıfatlar ve haller yerleştirmiş. Unutmayalım ki, "Kendini tanımak O'nu tanımakla mümkün olacak."

Kendini bilen ve Rabbini tanıyanlardan olmak duası ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.