Hava Durumu

İçine riya karıştırmadan verebilmenin adıdır "sadaka"

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2019 07:00

İbni Mes'ud (ra) rivayet ediyor ki, Resulullah (sav) buyurdular:

"Mallarınızı zekâtla emniyet altına alınız. Sadaka vermekle hastalarınızı tedavi ediniz. Belânın gelmemesi için duâ ediniz."

Allah yolunda verebilmenin adıdır infak. Sırf Rabb'in rızasını kazanmak niyeti ile verilen sadaka, sadakayı veren kişinin imanına delildir. Zira sadaka, hem zekât hem de hayır-hasenat anlamına gelir. Bunları yerine getirebilmek de imanın göstergesidir.
Maun Suresi'nde geçtiği üzere; "Dini yalan sayanı gördün mü? O, yetimi iter-kakar ve asla fakir fukaranın doyurulmasını teşvik etmez"  bu ayet durumu açıkça ortaya koymaktadır. O halde sadaka, imana ve ondan kaynaklanan üstün değerlerin varlığına delildir. Öte yandan öyle güzel bir müjde gelir ki, sadaka verebilen mü'min, kıyamette malını nereye harcadığı sorulduğu zaman, verdiği sadakayı gösterecektir.

Zekat, sadaka ve hayır işlerinde dikkat edilecek en önemli hususlardan biri de, gizliliğe riayettir. Çünkü açıktan verilen sadaka, alan kimsenin haya duygularını zayıflatır, zamanla alışkanlık haline dönüşünce de çalışma gayret ve isteğini ortadan kaldırır. Bunun yanında, veren kişinin de gurur, kibir, kendini beğenme gibi kötü huylara düşmesine yol açar.
Sadakayı ihlas ve samimiyetle, sırf Allah rızası için vermelidir. Gösteriş yapmak ve dünyevi maksatlar için yapılan infaklar boşa gider ve insana bir fayda sağlamaz.

Yine desinler, bilsinler, görsünler niyeti ile yapılan harcamalar kardan daha çok zarara uğratır ve artırmaz da azaltır malı.

Mevlânâ Celaleddin, malı Allah yolunda harcamanın bereketini ne güzel îzah eder:

"Mal, sadaka vermekle hiç eksilmez. Bilâkis hayırlarda bulunmak, malı kaybolmaktan, zâyî olmaktan korur! Verdiğin zekât, kesene bekçilik yapar, onu korur. Kıldığın namaz da sana çobanlık eder, seni kötülüklerden ve kurtlardan kurtarır, diye özetler.
Biz içine riya karıştırmadan verebilmek erdeminde bulunduğumuzda ahiret için yatırımda bulunmuş olacağız. Ardımızda devam eden bir ilim, bizim için istiğfar eden evlatlar, dikili bir ağaç, içinde ibadet edilen bir mescid gibi ardımızdan devam eden sadaka-ı cariyeler bırakabildiğimizde kapanmayan bir amel defteri de bırakmış olacağız. Ramazan ayı yaklaşırken  yaptığımız bir hazırlık da "Ramazanı sadakamızla karşılamak" olsun.
Güler yüzümüzle, tatlı dilimizle, veren elimizle Hak katında üstün olmak nasip olsun inşaAllah...


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.