Hava Durumu

Her çalışan kazanır mı?

Yazının Giriş Tarihi: 10.05.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.05.2020 07:30

İnsan kursağından geçen lokmanın helal mi haram mı olduğuna aldırmadan, yine de çalışmaya devam eder. Fakat kazanmaya değil. Çünkü her çalışmanın sonu kazanmak değil.

İnsan çalışmaya karşı gösterdiği azmi ve başarıyı helal kazanmaya da gösterse başına gelen musıbetlere bir neden aramak zorunda kalmayacaktır muhakkak. "İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır" buyurur Allah'ü Teala. Ve insan aslında helal kazandıkça artan bir rızkın peşindedir.

Bir kimse, sadece Allah emrettiği ve evinin geçim temini için çalışır, rızkını helal yoldan ararsa, ezelden belli olan rızkını elde eder. Ve bu rızık, ona bereketli olur. Ayrıca bu geçim temini için yaptığı çalışmaları için de sevap kazanır. Eğer, rızkını Allahü Tealanın  yasak ettiği yollardan kazanmaya çalışırsa yine ezelde ayrılmış olan o belli rızka kavuşur. Fakat, bu rızık ona haram ve  bereketsiz olur. Rızkına kavuşmak için kazandığı günahlar ve kul hakları da, onu felaketlere sürükler. Aslında helalinden kazanması gerekeni de kendisi kendisine zehir hale getirir.

Helal rızka kavuşmak isteyen sebeplerine sıkı sıkı sarılmalıdır.

Fakat, bazen, sebebe sarıldığın halde nasip seni durdurup ani bir imtihani durumun içine alır. İmtihanın zorluğu ve beklenmedik sorulardan gelmesi de ayrıca imtihandır. Burada ise Hak kulunun sabrını ve şükrünü ölçer. Kazanınca gösterdiğin hamdi, kazanamadığında da sabra ve kanaate dönüştürebiliyor musun diye sınar kulunu...

Sen yine ellerini O'na aç ve O'ndan iste diye her Allah'ım dediğinde "buyur kulumm" der. Çünkü Hak kulunun yalvarmasını da, sabrını da şükrünü de çok sever.

Havada, karada ve denizde yaşayanların, yani tüm eşrefi mahlukatın rızıklarının mükemmel bir şekilde temin edilmesi Rezzakı mutlak olan Allah'ın kusursuz eseridir.

Rızkımızın bizlere ulaşması için aradaki sebepler birer perdedir. Allah Teala her canlıya takdir ettiği rızkı sebepler dahilinde göndermektedir. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler birer sebeptir.

Canlıların rızıklarını arayıp bulmaları,  helâlinden nafakalarını kazanmaları Allah'ın emri ve muhakkak ki yaşamın gerekliliğidir.

Boş durmadan çalışmalı ve kazandığımız helâl fakat az kazanca da kanaat etmeliyiz.

Rabbimiz helal ve haram ölçüsünü elden bırakmadan çalışmayı ve helalinden kazanmayı nasip etsin...

AMİN.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.