Hava Durumu

ÇİMEN DEĞİL, GELİNCİK OLUN...

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2017 09:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2017 09:40

Bursa genelinde orta ve lise dengi birçok okulda geleceğin meslekleri ve kariyer rehberliği alanında seminerlere başlamış bulunmaktayım.  Farklı liselere ait öğrencilerle buluşmak onların isteklerini hedeflerini, hayallerini kendi okullarındaki öğretmenleri dışında tarafsız gözle dinleyen biri olarak çok önemli sonuçlara ulaşarak daha da fazla gözlem ve çalışmayla verilere ulaşmaktayım. Bizim gençliğimiz gerçekten üzerine ilgi gösterilirse yüksek maneviyat değerleri ile karakter ve başarı anlamında en üst seviyeyi yakalayabilecek güce sahip olduklarını gözlerindeki ışık fazlasıyla belli etmektedir.

            Geçen hafta Bursa Anadolu Lisesi ve Şükrü Şenkaya Anadolu Liseleri'nin konuğu oldum. Bunun yanında İnegöl'de faaliyet gösteren birçok Anadolu ve Meslek liselerinde de seminer etkinliğimiz oldu. İlk ulaştığım sonuç, akademik alt yapısı sağlam kendini geliştiren öğrencilerimizin tasarım ve mühendislik konusundaki yönelimlerinin yüksek düzeyde olduğunu gözlemledim.

            Seminerlerde verdiğim ana temaların başında, artık klasik bir bölümden mezun olmak yerine onu özelleştiren spesifik alanlara yönelmek ve hatta bu konuyla ilgili uluslararası çalışmaları süreç haline getirerek bilim adamlığı alanında ciddi katkılar sağlayabilecek değeri ortaya koymaları ile ilgili fikirlerimi sundum.

            İzmir Karşıyaka Bilim Doğa Anadolu Lisesi öğrencilerinden Simay Sunarer, Fikret Ergüven, Sude Filiz, Ece Mutluay zeytin yaprağı, dereotu ve buğday çimi suyu ile laboratuar ortamında iki yıl süren projeleri sonucunda kolon kanseri hücrelerinin kontrol altına alınmasında etkin sonuçlar alarak yüzümüzü güldüren ve başarılarıyla çok fazla övgüyü hak etmişlerdir. Bu projeleri ile ilgili Harvard Üniversitesi'nden,  Prag ve Paris'ten birçok klinikten davet alarak ülkemizin haklı gururu haline gelen mucitleri olacaklardır. Projelerini inşallah ilerleyen zamanlarda insanlığın kullanımına hazır hale getirerek bu başarıyı taçlandıracaklardır.

            Genel olarak bu başarı öyküsüyle beraber öğrencilerimize aktardığımız en önemli noktaların başında bilimsel temeli ve alt yapıyı oluşturan kurumlar ve bu imkanları öğrencilerinin hizmetine sunan ve akademik anlam da bunu sentezleyip uygulama noktasına getirilmesinde yol gösteren eğitmenler ile başarılamayacak bir süreç yoktur.

            Son olarak vurgu yapılması gereken en önemli nokta sadece bir diploma sahibi olmak belki bir piknik alanında yemyeşil çimlere benzetilecektir. Sayısı bol miktarda belki de aynı niteliğe sahip durumda. Gözünüzün alabildiğince olan yeşillikte, algıda seçiciliğiniz belli bir süre sonra düşecektir. Oysa ki yemyeşil çimlerin arasında kırmızı gelincikler çok uzakta olsa da dikkatimizi çekip algımızı arttıracaktır. O zaman öğrencilerime seminerlerde ve derslerde söylediğim en önemli nokta çim yerine gelincik olabilmektir. Eğitim ve öğretimin yanında kişilerin kendi kişisel gelişimleri için yapacakları her türlü yatırım, proje ve araştırmalar, deneyimler iş dünyası ve ülke içerisinde kendilerini bambaşka kariyer ve statü noktalarında görmelerini sağlayacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.