Hava Durumu

Tarih kokan şehir; Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 02.09.2019 11:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.09.2019 11:31

'Eski Bursa' diye tabir edilen Hisar, Tophane, Maksem gibi semtlerin her bir sokağı, barındırdığı tarih ve güzelliği ile yerli ve yabancı turistleri büyülemeye devam ediyor.

Senelerdir Bursa'da oturanlar bile, özellikle yaz aylarında dışarıya çıktıklarında, her gün karşı karşıya kaldıkları, her bir sokağı tarih kokan Bursa'ya tekrar aşık oluyorlar.

Belediyelerin bünyesine alarak eski yapıtları yenilemesi, modern diye tabir edilen cafelere taş çıkartıyor.

Osmanlı'nın başkenti ve birçok önemli devletlere ev sahipliği yapmış olan Bursa, bakmaya doyamadığımız yeşilliğin yanı sıra, sanki ortadan ikiye bölünmüş gibi olan ve şehrin siluetini bozan koca koca binaları görmek bizleri biraz hüzünlendiriyor.

Bu ucubeleri, bu kadar güzelliğe ve tarihe yapılan bir hakaret olarak görsek de, yapanlar ve yaptıranlar halkı düşünmeyerek tabut gibi dikmişler şehrin göbeğine.

Bursa'nın yerlileri 'nerede o eski Bursa' diyerek sitem ediyorlar.

Bursa'nın yerlileri, eskiden yapıtların tek veya en fazla iki katlı olduklarını, şu anki Kent Meydanı'ndan (Eski Garaj) Kültürpark'a yürüyerek gittiklerini ve etraftaki hanımeli, gül kokuları arasından parka gitmenin büyük bir zevk verdiğini söylüyorlar.

Ayrıca geceleri bozacıların ve şerbetçilerin gezdiğini, 'eski Bursa' sözününse sadece lafta kaldığını üzülerek belirtiyorlar.

Komşulukların da şu anki gibi olmadığını, hatta çocuklarının kayıp olduğunda şimdiki gibi 'acaba öldü mü? Kimse bir şey yaptı mı? Tecavüze mi uğradı?' diyerek değil de, 'tanıdık biri çocuğumu bana getirir', ya da mutlaka'karakoldadır' diye düşündüklerini söylüyorlar.

Şehrin siluetinden, hanımeli kokularına, komşuluklara kadar her şey eskide kaldı.

Üzgünüm Bursa, 2 bin 300 yıllık tarihimiz yavaş yavaş yok oluyor!

Bu noktada acil bir şeyler yapmak ve bize ait olan güzellikleri topluma tekrar geri getirmek şart.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.