Hava Durumu

Ecdadımızın İzinden

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2017 13:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2017 13:32

Bursa Tophane Parkı, kentin tam merkezinde bulunan, Tophane Saat Kulesi, Orhan Gazi Türbesi, Şehitler Anıtı, muhteşem bir şehir manzarası ve Osman Gazi Türbesi ile meşhur, oldukça önemli ve tarihi yerlerden biri olarak biliniyor. Park etrafında birçok restoran, kafe ve çay bahçelerini bulabilirsiniz.

Tophane Parkı'na çıktığınızda eşsiz bir manzara ile karşılaşıyorsunuz.

Bütün Bursa ayaklarınızın altında desem yeridir.

Tophane demişken biraz geçmiş tarihimizden ve Osmanlının ihtişamlı padişahlarını gezelim bu hafta...

Hazır Tophane'deyken saat kulesini ziyaret edebilirsiniz.

Saat Kulesi Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin yakınında yer alan park içinde, Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ancak 1900'lü yıllara gelene kadar bilinmeyen bir tarihte yıkılmıştır. Daha sonra tekrar yaptırılarak II. Abdülhamit'in tahta çıkışı şerefine, 31 Ağustos 1906 günü Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından törenle hizmete sokulmuştur.

Dinlenmek isterseniz hemen yanı başındaki Sümbüllü Bahçe Konağı'na gidip çay içip hasbihal ederek dinlenebilirsiniz.

Yok, hayır efendim ne dinlenmesi ben gezip dolaşacağım, akşama dinlenirim derseniz başlayın Orhangazi ve Osmangazi türbelerinden ziyarete.

Kubbe ile örtülmüş olan, sekizgen bir plan yapısı ile oluşturulmuş türbenin orta kısmında bulunan sedef kakmalı harikulade ahşaptan yapılmış sandukanın içerinde Osman Gazi yatmaktadır. Ayrıca türbenin içerinde Sultan I. Murat'ın oğlu olan Savcı Bey, Orhan Gazi'nin eşi olan Aspurçe Hatun ve onun oğlu İbrahim Bey, Osman'ın Gazi'nin oğlu olan Alâeddin Bey ve on iki sanduka daha vardır.

Normal şartlarda hem Orhan Gazi türbesi hem de Osman Gazi türbesi aynı çatı altında bulunurken 1855 depreminin yaşanması ile birlikte bir yıkım süreci görülmüştür. Yaşanan bu olaydan sonra türbeler 1863'de Sultan Abdülaziz tarafından tekrardan yenilerek günümüze kadar getirilmiştir.

Orhan gazi Türbesinin içinde ayrıca eşi Nilüfer Hatun, oğlu Kasım Çelebi ve kızı Fatma Hatun, Cem Sultan'ın oğlu Abdullah ve Şehzade Korkut, Yıldırım Bayezid'in oğlu Musa Çelebi, Emir Süleyman ve Sultan 2.Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut'un sandukaları da yer almaktadır.

Yıldırım beldemizde girdiği savaşlarda gösterdiği cesaretten dolayı "YILDIRIM" unvanını kazanan ve Abbasi halifesi tarafından "Sultan-i iklim-i Rum" yani "Anadolu Sultanı" Yıldırım Bayezid Han'ın türbesi vardır.

Babası Yıldırım Bayezid'ın Timur'a yenik düştükten sonra Osmanlı devletini fetret devrinden kurtarıp yeniden ayakta tutan Çelebi Mehmed Yeşil Türbe'de yatmaktadır.

Hüdavendigar Camii karşısında yer alan I. Kosova Savaşı'nda (1389) şehit olan Sultan I. Murad'ın türbesini oğlu Yıldırım Bayezid yaptırmıştır. Osmanlı Devleti'nin Avrupa'ya doğru kapılarını açan Sultan 1.Murad Hüdavendigar'ın türbesinde ayrıca yedi şehzade sandukası da bulunmaktadır.

Muradiye Türbeleri'nin bulunduğu bahçede yer alan türbenin kapısı üzerinde bulunan kitabede II. Murat'ın 1451 yılında ölümü üzerine vasiyetine uygun olarak oğlu Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldığı yazmaktadır.

Böylece Bursa'mızda 6 padişah ve20 şehzade yattığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Kısaca anlatmaya çalıştığım türbe ve tarihi anıtlar çeşitli zamanlarda tamir görmüş ve en son olarak da yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde gezerken tarihi dokuyu içinizde hissediyor, duygulanmaktan kendinizi alamıyorsunuz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.