Hava Durumu

'Bursa'da 3 tane fay hattı bulunuyor...'

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2020 06:30

Sadece yaşanan yıkıcı depremlerin ardından aklımıza 'Bursa'dan fay hattı geçiyor mu?' sorusu geliyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, 2019 yılında yaptığı açıklamada, "Bursa tarihinde 'küçük kıyamet' diye adlandırılan 1855 depreminin gerçekleştiği faylar hala aktif. O deprem kentte büyük hasalara neden olmuş. Bin civarında vatandaş hayatını kaybetmiş. Surlar, kapalı çarşı ve Ulucami'nin yıkılmasına neden olmuş bir deprem. Faylardaki hareketlilik Bursa'da 1855 depremini yeniden tetikleyebilir." demişti.

Ayrıca Başkan Er, "Bursa'da 7 civarında bir deprem bekleniyor. Bursa'da 3 tane fay hattı bulunuyor. Marmara Denizi'nden, Gemlik'ten ve şehir merkezinden geçen 3 hat var. Bursa için kötü olan, fay hattı üzerinde şehirleşmiş olmasıdır." sözlerini sarf etmişti.

Yani Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem Bursa'da yaşansaydı, her yerden gözüken koca koca binalar başta olmak üzere kentsel dönüşüm bekleyen çok sayıda bina yıkılır ve yüreklerimiz yaşanan can kayıpları ile alevlenirdi.

Bursa için tehlike çanları hiç durmadan çalıyor.

Bizler ise tehlikenin göbeğinde yaşamaya devam ediyoruz.

'SALATALIK EKECEKLERİNE KOCA KOCA BİNALAR DİKMİŞLER

İzmir'de yaşanan depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak,  Bayraklı'da yıkılan sekiz katlı Rıza Bey Apartmanı örneği üzerinden önemli tespitlerde bulundu. Prof. Dr. Yaltırak, "Yıkılan binalardan biri; yepyeni, en alt katı dükkan, sadece 2000 yılında etrafı sulak bostan. Salatalık ekeceğine apartman ekerek zengin olunan bir bölge." ifadelerini kullandı.

2 binaya ise çürük raporu verilmiş.

Bursa'da da çürük raporu verilmiş, yıkılması an meselesi olan, hem yeşil şehrimize yakışmayan hem de yüksek binalar dikerek vatandaşların canını tehlikeye atan binalar tespit edilerek, olası bir facianın önüne geçilmeli.

Türkiye deprem tehlikesi haritası sorgulamasına ulaşmak isteyen vatandaşlar ise, e-Devlet üzerinden

şifre ile giriş yapıp, arama bölümüne 'Türkiye Deprem Tehlike Haritaları' yazdığında detaylı bilgilere ulaşabiliyorlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.