Hava Durumu

Ticari bir tüyo: 'Bursa yemekleri' lokantası açın

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2021 06:30

Günümüzde 'gastronomi turizmi' diye bir gerçek var.

Daha net bir ifadeyle;

Dünyadaki turizmin yüzde 30'u bu alanda gerçekleşiyor. (Ülkemizde bu rakam yüzde 20)

***

Her geçen gün cazibesi artan bu yeni trendden nasibini almak isteyen Güneydoğu illerimiz, son yıllarda tarihi-kültürel gezilerin yanına bir tabak kebap, üstüne de künefe veya baklava sıkıştırmış durumda.

***

Elbette Doğu mutfağımızın damakları fetheden tatları, ülkemize döviz getirecek gastronomi turizminde ciddi bir argüman olabilir.

Fakat konu yemek olunca, Bursa'nın tabağının bulunmadığı bir sofra eksik kalır...

***

Son birkaç yılda kestane şekeri ve İnegöl köftesi gibi Bursa'ya has 15 civarında lezzeti coğrafi işaretle tescilleyen Büyükşehir Belediyesi, bu kez de şehrin mutfağını turizme kazandırmak için kolları sıvadı.

Yapılan çalışmalar kapsamında son olarak; şehrin lezzetlerinin sergilendiği Bursa standı 28-30 Haziran'da İstanbul'da gerçekleşen Gastronomi Turizm Fuarı'nda (Gastro Show) yerini aldı.

***

Stantta herkesin bildiği Bursa kebabı, tahinli pide gibi lezzetlerin haricinde, ilçelerin önemli turizm değerleri de (Orhaneli rafting, Orhangazi Keramet Kaplıcaları vb...) tanıtıldı.

Zaten...

Fuarda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a; Orhaneli, Harmancık, Yenişehir, Kestel ve Orhangazi belediye başkanlarının da eşlik etmesi, topyekun bir turizm seferberliği başlatıldığının kanıtıydı...

***

Fuarda düzenlenen panelde konuşan Başkan Alinur Aktaş, sunduğu tarihi bilgilerle Bursa'nın, Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olduğunu hatırlattı.

Aktaş'ın Bursa'daki esnaf lokantalarının bile bu önemli misyonu günümüze taşıdığına vurgu yapması anlamlıydı.

***

Aktaş konuşmasında, Bursa'nın Balkanlardan, Kafkaslardan, Orta Asya'dan ve Anadolu'nun her bölgesinden göç aldığını belirterek, söz konusu çok kültürlülüğün şehrin mutfağını da zenginleştirdiğine işaret etti.

Başkan'ın bu vurgusunu, rakiplerine nazaran Bursa'nın gastronomideki en büyük kozu olarak görüyorum.

***

Büyükşehir Belediyesi'nin gastronomi turizmine dair attığı adımları birkaç cümlede yorumlarsak;

-Bursa mutfağıyla da adını turistlerin rotasına yazdırmakta kararlı.

-Lezzetimizin 'öz kaynağı' olan yerel tarım ürünlerini üretebilmek için ovamızı ve dağımızı korumalıyız.

-Girişimciler, Büyükşehir Belediyesi'nin attığı bu önemli adımı dikkate alarak, çok fazla bilinmeyen yerel lezzetlerimizi (Etli Kereviz, Uludağ Pilavı, Damat Paçası, Anjelik Reçeli, Kestaneli kuzu güveç, Kestaneli Lahana Sarması, Muradiye çorbası vb...) sunacak işletmeler açarsa ilerleyen dönemde kârlı çıkacaktır.

Gastro Show'dan notlar:

-Bursa'nın tarihi ve kültürel zenginliği düşünüldüğünde; diğer şehirleri gölgede bırakmaması için midir bilinmez, Emitt fuarlarında olduğu gibi Gastro Show'da da Bursa standı arka tarafta yer aldı. Bu durum bence ilerleyen dönemde düzeltilmeli.

-Zafer Mahalleli sanatçımız Fettah Can, Harbiye'deki fuar alanında Bursa'yı yalnız bırakmadı ve yine tam bir şehir sevdalısı olduğunu gösterdi.

-Dünya Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Eric Wolf, '40 kişilik Bursa yemeğinde' yaptığı konuşmada, gastronomi turizminin ülkemizde şehir şehir değil bütün olarak ele alınmasının rekabet gücünü arttıracağına işaret etti.

-İzmir BB Başkanı Tunç Soyer'in 'işim var' mazeretiyle önce Gaziantep BB Başkanı Fatma Şahin'in sözünü keserek sıra kapması ve konuşmasından sonra da fuar alanından ayrılması oldukça yadırgandı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.