Hava Durumu

Merinos'ta özelleştirme süreci hızlandırıldı

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2019 07:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2019 07:04

Recep Altepe'nin istifası sonrası Kasım 2017'de Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na getirilen Alinur Aktaş, ayağının tozuyla bir basın toplantısı düzenlemişti...

Aktaş o toplantıda, Büyükşehir'in 5 milyar lirayı bulan borcunun yatırımların önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çekmiş ve öncelikle belediyenin sırtında yük olan işletmelerden kurtulacaklarını ifade etmişti.

O tarihten bu yana, başta Mahfel olmak üzere Büyükşehir'e ait 18 tesis özelleştirildi.

***

31 Mart Yerel Seçimleri'nde ipi göğüsleyen Başkan Alinur Aktaş yeni döneminde de; Büyükşehir'i zarara uğratan işletmelerden kurtulmak istiyor.

Duyumlarıma göre...

Özelleştirme konusunda, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ilk sıralarda yer alıyor.

Hatta Büyükşehir ön görüşme yapmak için taliplileri de beklemeye geçmiş.

Konuyla ilgili olarak görüştüğüm Başkan Alinur Aktaş böyle bir niyetin olduğunu belirtti.

Araştırmaların sürdürüldüğünü ifade eden Aktaş, daha sonra ihale aşamasına geçileceğini söyledi.

Görüşmemizde, Başkan Aktaş'a kongre turizmindeki hedeflerini hatırlattım.

Malum...

Merinos, aynı zamanda önemli bir kongre merkezi.

Başkan Aktaş, Merinos'un özel işletmelere devredilmesiyle işin içine ticari kaygının da gireceğine işaret ederek; böylece daha nitelikli fuarların Bursa'ya geleceğine vurgu yaptı.

***

Büyükşehir'de sadece Merinos değil, hemen hemen tüm işletmeler özelleştirmeye aday.

Görüşmemizde, belediyeciliğin sosyal boyutunun olduğunu belirten Aktaş, diğer taraftan da bu tip işletmelerin kamu mantığıyla yürütülmesinin sağlıklı sonuçlar doğurmayacağının ortada olduğunu söyledi.

Aktaş şöyle devam etti...

"Bu tip yerleri bütün dünyada profesyoneller, yani özel şirketler işletiyor. Bu kadar işletmeyi belediye kamulaştırmaz. Belediye sadece özel sektörün önünü açar, yol-yordam gösterir. Suyu getirir, yolunu, kanalizasyon yapar."

***

Başkan Aktaş göreve geldikten sonra, belediye işletmelerinin yarı yarıya azaltıldığına dikkat çekerek; rakamsal olarak nasıl bir geri dönüş olduğuyla ilgili örnekler verdi.

Mesela...

2017'de Büyükşehir Belediyesi işletmeleri 60 milyon lira ciro yapmış. Daha sonra, bu işletmelerin yarısı özelleştirilmesine rağmen 2018'deki ciro toplamda sadece 4 milyon lira gerilemiş.

Yani...

Yüzde 50'den daha az işletme elde kalırken, gelirde ise sadece yüzde 7 gibi bir azalma gerçekleşmiş.

Bu bariz kazancın altında yatan nedeni ise Aktaş şöyle açıkladı:

"Eskiden müşterimizin yüzde 85-90'ı belediyeydi. Yani bir cepten alıp diğer cebe koyuyorduk. Ayrıca, dışarıdan 15 liraya alacağın yemeği, BURFAŞ'tan 25 liraya alıyorsun. Yani bu durum BURFAŞ'a da Belediye de küllüm zarardır. Kamu yaparsa bu kadarını yapabilir. Şu anda ise müşterimizin sadece yüzde 50-55'ini belediye kapsıyor. Düzenlemeler sonrası işletmeler daha rantabl çalışmaya başladı."

***

Rakamlar ortada...

Her ne kadar özel müteşebbis mantığıyla işletmeleri yürütme çalışsan da, kamunun 'alışılmış rahatlığı' yine kendiliğinden devreye giriyor.

Bu durumun...

Merinos'ta da yıllarca bu şekilde devam ettiğini kabul etmek gerek.

Sırf birilerini memnun etme uğruna verilen fuar alanlar, daha sonra bu işi gerçekten layıkıyla yapanları sekteye uğrattı.

Eminim ki...

Merinos'un özelleştirilmesi, akabinde önemli etkinlikleri de şehrin kalbine taşıyacaktır.

Yeter ki...

Şehrin kalbi sayılan bu platoyu işletecek kişinin, yarın öbür gün buradaki yeşil dokuya göz dikip 'bir köşesine de site yapayım' niyetine engel olunsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.