Hava Durumu

İşte deniz salyası gerçeği!

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2021 06:30

Yaklaşık 5 aydır Marmara Denizi'nde görülen müsilaj (Deniz salyası) istilası giderek daha da vahim bir hal alıyor.

Son günlerde Bursa kıyılarını da kaplayan deniz salyası, vatandaşları tedirgin ederken, deniz canlılarının da ölmesine neden oluyor.

Diğer taraftan, yetkili ağızlar yaptıkları açıklamalarla sıklıkla bunun normal bir doğa olayı olduğunu belirtirken, meydana gelen beyaz tabakanın denizlerin kirliliğinden kaynaklanmadığını ifade ediyor.

Ancak...

Konunun uzmanları bu durumun hiç de sanıldığı kadar masum olmadığına işaret ediyor.

Dün ntv.com'a açıklamalarda bulunan uzmanlara göre, deniz salyası oluşumunun en önemli nedenlerinden biri; denize salınan atıklarda bulunan azot-fosfor gibi maddeler.

Marmara'da da büyük bir azot-fosfor yükü var.

***

Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü'nden Prof. Dr. Mete Yılmaz, yaptığı çalışmalarla deniz mikroorganizmaları konusunda ülkemizin önde gelen uzmanlarındandır.

Bu değerli bilim insanının, denizlerimizi zapt eden mikroorganizmaları 'enerjiye' dönüştürmek yani ekonomiye kazandırmak gibi idealist bir hedefi bulunuyor.

Önceki yıllarda, bu alanda yaptığı çalışmaları haberleştirme fırsatı yakalamıştım.

Dün kendisiyle görüştüğüm Prof. Dr. Mete Yılmaz, son dönemde denizlerimizde görülen bu olayı kısaca ve anlayabileceğimiz şekilde şöyle anlattı:

"Deniz içinde yaşayan mikroorganizmalar var. Bunlar aşırı derecede çoğalıp, ölebiliyorlar. Deniz anaları vs.. Bunların aşırı çoğalıp ölmesi, denizlerde artan kirlilik ve su sıcaklığının yükselmesi bu tip salyalar oluşturabiliyor."

Biraz daha ayrıntıya giren Yılmaz, "Alg dediğimiz bu mikroorganizmalar öldüklerinde içlerinde bulunan müsilaj maddesi su içine karışır ve bu şekilde su yüzeyinde salya benzeri yapı oluşturur" ifadelerini kullandı.

Mete Yılmaz, alglerin yani deniz salyasına yol açan mikroorganizmaların çoğalma nedenlerini ise şöyle sıraladı:

"Marmara Denizi'ne giren atık sular içinde, azot ve fosfor bileşikler var. Bunlar, bu mikroorganizmaların artmasına neden oluyor. Şimdi sıcaklıklar da arttı, bunlar sıcaklığı seven canlılar... Besin girdisi olduğu için aşırı derecede çoğaldılar. Öldükten sonra da müsilaj benzeri yapıları oluşturdular."

Mete Yılmaz'ın tahminine göre deniz salyaları 1 ay daha denizlerimizi işgal edecek. Bu süreçte, denizlerdeki oksijen miktarını büyük ölçüde azaltacağı için sudaki canlıların ölmesine neden olacak. Yılmaz'a göre, deniz salyaları çekildikten sonra denize girmekte bir sakınca yok.

Yılmaz'ın konuyla ilgili son sözleri ise şöyle oldu: "Son 10-15 yıldır Marmara Denizi'nde artarak görülen bir şey bu. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda da görmemiz muhtemel. Tabii ki Marmara Denizi'ne girdi yapan kirletici kaynaklar varsa onları azaltmamız gerekiyor."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.