Hava Durumu

Bazı kolej patronları mağduru mu oynuyor?

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2019 07:30

Bursa'da faaliyet gösteren Bilgi Okulları ve Çakmak Koleji'nden maaşlarını alamayan öğretmenler, bir platform kurup haklarını alma mücadelesine girişti.

Geçtiğimiz gün de Akpınar'daki Bilgi Okulları'nın önünde basın açıklaması yaparak, mağduriyetlerini dile getirdiler.

Aslında...

Bu sorun birkaç yıldır özel eğitim kurumlarında yaşanan sıkıntıların patlak vermesi olarak okunabilir. Çünkü bu sıkıntılar sadece söz konusu iki okulda yaşanmıyor.

Şöyle ki...

Dershane ve temel liselerin kapatılma kararıyla birlikte (Yeni açılan dershanelere ruhsat verildiğine dair bilgiler geliyor, o konuya sonraki yazılarımda değineceğim) elindeki malzemeleri değerlendirmek isteyen kurum sahiplerinin üçü beşi bir araya gelerek özel okullar açtı.

***

Sadece Nilüfer'de 3 ay önceki rakama göre 270 özel eğitim kurumu bulunuyor.

Nilüfer, bu konuda Ankara'nın Çankaya ilçesinin ardından Türkiye'nin en fazla özel okuluna sahip ikinci ilçe konumunda.

Şehir genelinde ise özel kursları da hesaba kattığımızda bu rakam 570'i buluyor.

Ülkemize bakacak olursak, son 6 yılda özel eğitim kurumlarının sayısı tam yüzde 74 oranında arttı.

1 milyon 350 bin öğrenci özel eğitim kurumlarında eğitim görürken, bu kurumlarda çalışan öğretmen sayısı ise 150 bin civarında.

Hal böyle olunca da...

Özel okulların fiyatları, rekabetten kaynaklı olarak hatırı sayılı şekilde aşağıya çekildi.

Sonunu hesap edemeyen yatırımcılar da, zararın acısını öğretmenlerden çıkarmayı kâr saydı.

***

Bursa'da önümüzdeki eğitim öğretim dönemi için 1 senelik kayıt bedeli, okuluna göre 50 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor.

Makasın bu kadar açık olması, ciddi yatırım yapmış kolejleri de öğrenci bulmakta zorluyor.

Son olarak...

Şehrimizin köklü eğitim kurumlarından Şahinkaya Koleji'nin, 'sebebi ne olduğu bilinmemekle' beraber tam 40 öğretmenin işine son verdiği ifade edildi.

***

Bazı önemli eğitim kurumları da 'kriz ortamını' bahane ederek, ekonomik sıkıntı yaşamamasına rağmen; öğretmenlerine 'yaz aylarında benden maaş isteme' teklifinde bulunuyor.

Ayrıca...

Yüksek maaşlı öğretmenlerinin ücretlerini indirmeleri konusunda "Nasıl olsa gençler ucuza çalışılıyor" şeklinde gözdağı vererek mobbing uyguluyor.

Haliyle de...

Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler, iş garantisi olmadan ve kovulma korkusuyla öğrencilerine eğitim vermeye çalışıyor.

***

Bursa Özel Okul Öğretmenleri Dayanışma Platformu Sözcüsü Şeref Öztürk ile yaptığım görüşmede, 7 aydır maaş alamayan öğretmenlerin bulunduğunu ifade etti.

Bazı okul sahiplerinin ekonomik kriz ortamını bahane ederek ücret ödemekten kaçtıklarını belirten Öztürk şunları kaydetti:

"Geçen yıl kapanan Amerikan Koleji'nin sahibi daha sonra Bilgi Okulları' adı altında okul açtı. Binasına tadilat yaptırdı. Maddi zorluk çektiğini iddia ederek öğretmenlerin maaşını aylarca ödemeyen biri, diğer taraftan yeni okul açıp tadilat yapabiliyor."

Öztürk'ten aldığım bilgiye göre bazı özel okullar da, 'şirket' oyunuyla maaş ödemekten sıyrılmanın yolunu bulmuş.

Şöyle ki...

Eğitim şirketi kurarak okul açan biri, ödemeler birikince kimseye ödeme yapmamak için şirketi kapatıp, başka bir şirket açarak aynı binada farklı bir isimle kayıt ücretlerini toplayabiliyormuş.

Emekli öğretmen olan Şeref Öztürk, genç meslektaşlarının yaşadığı mağduriyeti dile getirme konusunda 'iş bulma' kaygısıyla çekingen kaldığını ifade ederek şu cümleleri ekledi:

"Platformumuzda,Çakmak Koleji'nden 25, Bilgi Okulları'ndan ise 20 mağdur öğretmen var.Whatsapp grubumuza Nilvak ve Bursa Doğa kolejlerinde çalışan bazı öğretmenlerden de şikayetler geliyor. Şehrimizdeki pek çok kurumda bu sorunların yaşandığını biliyoruz."

***

'Peki ya devlet tarafından ödenen özel okul teşviki bu konuda fayda sağlamıyor mu?' diye soranlar olacaktır...

Bu konuda bilgi vermek gerekirse;

Özel meslek liselerinin bazı bölümlerini (Teknoloji tasarım, biyomedikal vb...) tercih eden öğrencilere 6 bin TL'ye kadar teşvik veriliyor.

Diğer özel okullarda ise yeni başvurularda teşvik ödenmezken, eski teşvikler devam ediyor.

Okul idarecileriyle yaptığım görüşmede, öğrencilerinin ancak yüzde 10'unun bu teşviklerden faydalandığını ifade ettiler.

EK BİLGİLER!

-Anaokulundan liseye kadar eğitim veren bir özel eğitim kurumu ortalama 30 öğretmen çalıştırıyor.

-Anaokullarında ise çalışan öğretmen sayısı ortalama 10 civarında.

-Bursa'daki özel eğitim kurumlarında öğretmenlere verilen ortalama maaş ise ayda 2 bin 500 TL.

-Haftanın 5 buçuk günü toplamda 30 ile 35 saat arasında çalışıyorlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.