Hava Durumu

AK Parti Bursa için değişim vakti

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2019 07:00

Geçtiğimiz haftalarda AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman'ın 'yönetim yanlışlarıyla' ilgili kaleme aldığımız yazılarımızla, parti tabanının şikayetlerini dile getirmiştik.

Belgeler ve analizlerle, Başkan Salman'ın çalışmalarının partilileri birleştirici olmaktan uzak ve verimsiz olduğunu gözler önüne sermiştik.

Aradan geçen süre zarfında; yaptığımız yayınların, Bursa'nın dışında Ankara'da da geniş yankı bulduğunu öğrendik.

Şöyle ki...

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin Bursa'da 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri'ne oranla yaşadığı ciddi oy kaybı, başta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir ve partinin diğer kurmaylarını oldukça rahatsız etmiş.

Seçime Cumhur İttifakı'yla girilmesine rağmen Bursa'da yaşanan ciddi oy kaybının nedenleri Genel Merkez tarafından sorgulanıyor!Önümüzdeki seçimlerde de Bursa'daki bu olumsuz tablonun tekrar etmemesi için ciddi kararlar alınmasının an meseli olduğu haberleri artık dilden dile dolaşıyor!

***

Rakamlarla konuşacak olursak;

İstanbul ve Ankara'da Cumhur İttifakı büyükşehirleri kaybetmesine rağmen, bu kentlerde bile Bursa'da olduğu kadar oy kaybı yaşamadı!

Şöyle ki;

AK Parti ve MHP'nin 1 Kasım 2015 Seçimleri'nde İstanbul'dan aldığı oy oranı yüzde 57,47 iken, 31 Mart Seçimleri'de bu rakam yüzde 48,55'e gerileyerek iki seçim arasında yüzde 8,92 oranında bir oy kaybı yaşandı.

Ankara'da ise iki seçim arasındaki oy kaybı yüzde 15.87 olarak gerçekleşti.

Bursa'ya gelirsek...

1 Kasım Seçimleri'nde yüzde 66,24 oy alınırken, 31 Mart'ta bu rakam 49,62'ye geriledi.

Yani...

İki seçim arasındaki fark 16,62 olarak gerçekleşti!

***

Diğer taraftan...

Bursa'da; Büyükşehir ve 15 ilçe belediyesine sahip olarak 31 Mart Seçimleri'ne giren AK Parti İl Başkanı Salman, CHP'li iki belediyeyi partisine kazandıramadığı gibi, eldeki Gemlik de CHP'ye geçti.

Bu noktada;

Partililer kaybedilen ilçelerden dolayı Salman'ı hedef tahtasına oturtmuş durumda.

Daha ayrıntılı bir analiz yapacak olursak...

Nilüfer'de 4 dönem başkanlık yapmış Mustafa Bozbey'in Büyükşehir'e adaylığıyla birlikte AK Parti ciddi bir avantaj yakalamıştı.

Fakat...

Bırakın CHP'lileri, AK Parti tabanı tarafından bile benimsenmeyen bir ismin aday olarak tercih edilmesi, AK Parti'nin Nilüfer'de tarihi bir fark yemesine yol açtı.

Nilüfer'deki bu sonuç, ilerdeki seçimler için AK Parti'de psikolojik bir handikaba neden olacaktır.

Hatırlanacağı üzere...

AK Parti'nin Nilüfer adayı Necati Şahin, bir önceki yerel seçimlerde CHP'den Büyükşehir Belediyesi'ne aday olmuştu.

Şahin, o dönemde başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AK Parti'ye yönelik sert sözler sarf etmişti.

Parti tabanının tepki gösterdiği bu ismin adaylığı gündemdeyken, Salman'ın Genel Merkez'e gerekli bilgileri vermemesi ciddi bir yönetim zaafiyeti olarak hafızalara kazındı.

Mudanya'da da durum farksız değil...

İlçede, kendi meclis üyelerini ihraç ettiren, birçok CHP'linin bile muhalefetine maruz kalan Hayri Türkyılmaz'a karşı 12 puana yakın bir fark yenildi.

Bu noktada da;

Başkan Adayı Murat Ünal ile İlçe Başkanı İnci Söğütlü arasında seçim kampanyası boyunca yaşanan çekişmelere Ayhan Salman'ın seyirci kalması, Bursa'nın İstanbul'a açılan kapısı olan bu kritik ilçede alınan hezimetin başlıca nedeni olarak partililer tarafından sıkça konuşulmakta.

Gemlik'e gelirsek...

Bölge milletvekili ve o dönemki ilçe başkanının telkinleri sürpriz bir şekilde Berkay Bulut'u AK Parti'nin Gemlik adayı yapmıştı.

Bu ismin aday olarak açıklandığı ilk gün partililerin 'Seçimi kaybettik' yorumunda bulunduğunu bilmeyen yok.

Kısacası;

Kaybedilen ilçelerdeki aday tercihinde partisini yanlış yönlendiren Başkan Salman'ın bu tutukluğunun faturası AK Parti'ye ağır oldu.

***

Kazanılan diğer ilçelerde ise halkın, oylarını öncelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı düşünerek verdiği bir gerçek.

Ayrıca;

Başkan adaylarının ilçe teşkilatlarıyla uyumlu çalışması, İl Başkanı'nın tutuk yönetiminin üstünü kapatarak seçimleri kazandırmıştır.

Diğer taraftan...

Osmangazi'de yaşananlar, seçim sonlanmasına rağmen halen konuşulmakta.

Bilindiği üzere...

Salman'ın Osmangazi üzerinde kurduğu planlar, son anda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takılmış ve bizzat verdiği talimatla Mustafa Dündar Osmangazi'de ustalık dönemine aday yapılmıştı.

Bu süreçte yaşananlar halen daha hafızalarda taze.

Başkan Dündar'ın tecrübesini kullanarak,yaşanan bu gelişmelerden sonra, demoralize olan partilileri seçim kampanyası boyunca motive etmesi AK Parti adına büyük bir kaybın önüne geçmiş oldu.

***

Bursa'daki AK Parti tabanının büyük çoğunluğu, mevcut İl Yönetimi'nin 'gruplaşmalara dayalı yönetimi ve yetersiz icraatlarından' şikayetçi olduklarını her fırsatta dile getiriyor.

Ayrıca...

İl Yönetimi'nin 4 parçaya bölünmesi de (Bu konuya önümüzdeki günlerde değineceğim) İl Başkanı'nın makamıyla ilgili sorumluluğunu yerine getirmediği noktasında tartışma konusu oluyor.

Rakamlar da Bursa'da AK Parti İl Başkanı'nın partisine nasıl bir oy kaybı yaşattığını gözler önüne seriyor.

Tüm bunları dikkate alan Genel Merkez'in, Bursa İl Başkanı'yla ilgili yakın zamanda kesin kararlar alması bekleniyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.