Hava Durumu

AFAD Bursa'da korona krizi!

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2020 07:30

Acil durumlarda imdadımıza koşacak Afet ve Acil Durum (AFAD) Bursa İl Müdürlüğü'nde şu günlerde tam bir salgın krizi yaşanıyor.

25 civarındaki personelin testleri pozitif çıkarken, 80 civarında personel de karantinada.

Kurum içindeki hızlı pozitif vaka artışlarından bazı personel idareyi sorumlu tutuyor.

Gerekçeleri ise şu şekilde;

İzmir'de yaşanan depreme müdahale için bu şehre giden 45 kişilik ekipte 1 kişinin testi pozitif çıkmış.

Bunun üzerine İzmir'den dönen grup 1 haftalık izin talep etmiş.

Ancak personelin bu talebi İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yalçın Mumcu tarafından 1 gün olarak uygulanmış.

Daha sonra işbaşı yapan ekip diğer personele de virüs bulaştırınca bir anda vakalar artmaya başlamış.

Hatta personel virüsü ailesine de taşımış.

Köpekli arama-kurtarma gibi teknik ekipte de pozitif vakalar olduğu için, şu anda AFAD'ın olaylara müdahale kabiliyeti de azalmış.

***

Tabi bunlar bize ulaşan bilgiler.

Bu iddiaların ne derece doğru olduğunu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yalçın Mumcu'ya sordum.

Yalçın Bey'in konuyla ilgili açıklaması şu şekilde oldu:

"İzmir Depremi'nin ardından bölgeye giden ekibimiz çok önemli işlere imza attı. Ardından arkadaşlarımız Bursa'ya dönmeden önce Kuşadası'nda güzel bir otelde tek kişilik odalarda 4 gün konaklatıldı. Yapılan testler sonucu 1 arkadaşımızın korona virüse yakalandığı anlaşılınca da özel araçla kendisini Bursa'ya getirdik. Diğer arkadaşlarımızda bir sorun rastlanmadı. Bunun üzerine de Bursa'ya döndüler. Kurumumuzdaki bazı personelde pozitif vakalar olduğu doğrudur. Ancak bu sorun sadece bizim için değil tüm dünyanın içinde bulunduğu bir durumdur. Biz arkadaşlarımızın Bursa'ya gelemden önce dinlenme sürelerini ayarladık. Şu anda da işleyişimizle alakalı herhangi bir sıkıntı yok. AFAD Bursa görevini başındadır. Vardiyalarımızı dönüyoruz. Herhangi bir olumsuzluğa karşı her türlü teknik ekibimizle müdahaleye hazırız."

***

AFAD Bursa'da yaşanan vaka sayısındaki artış ve oluşan şikayetler üzerine Bayındır Memur-Sen de incelemelerde bulundu.

Sendikanın Genel Başkan Vekili Ayhan Aldagül başkanlığında kurulan heyet, AFAD Bursa'da incelemelerde bulunup İl Müdürü Mumcu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Aldagül'ün duruma yorumu ise şu şekilde oldu:

"Müdür Bey'le yaptığımız görüşmede AFAD Bursa'nın İzmir'e gönderdiği ekipte 1 pozitif vakaya rastlanmış. Bu kişi de özel araçla Bursa'ya getirilmiş. Diğer personel de afet bölgesindeki çalışmasının ardından Kuşadası'nda 4 gün tek kişilik odalarda kalmış. Ekibin İzmir dönüşü virüs şüphesinden dolayı idareden bir izin talebi olmuş. Ancak kamuda İl Müdürleri'nin istediği gibi izin verme şansları çok fazla olmuyor. Burada arkadaşlarımıza Bursa'ya dönmeden bir süre izole kalmaları için süre zaten süre verilmiş."

***

Yaşanan vaka artışını incelediğimizde;

Herhangi bir kriz anında imdadımıza koşacak AFAD'da kitlesel bir salgın sorununun yaşanması konuya nereden bakarsanız bakın ihmal barındırıyor.

Şayet...

Personele 4 günlük bir izin süreci verildiyse, yoğun ve kalabalık gruplar halinde yaptıkları çalışmanın ardından Bursa'ya dönmeden önce kendilerini tek kişilik odalarda gerektiği gibi korumaları gerekirdi.

Diğer taraftan;

İdareden de, grup içinde pozitif vaka çıktığı için, gerekli sağlık birimleriyle görüşüp 4 günlük karantina sürecinin yeterli olup olmayacağını sorgulaması ve buna göre bir karar alması beklenebilir.

Fakat gerçek olan şu ki; canımızı emanet ettiğimiz bu gibi kurumların, böyle durumlarda daha temkinli davranması gerekiyor.

Umarız AFAD Bursa'da görülen salgın vakalarına ilerleyen günlerde yenileri eklenmez ve kurumun işleyişinde bir sorun yaşanmaz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.