Hava Durumu

Yavru kedi bulunca nasıl beslemeliyim?

Yazının Giriş Tarihi: 01.09.2018 06:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.09.2018 06:19

Son zamanlarda "Yavru kedi buldum,ne yapmalıyım?" diye beni arayan kişilerin sayısı artınca ben de yavru kedilerin bakımı ile ilgili bir köşe  yazısı yazmanın yerinde olacağını düşündüm.

Diyelim ki tesadüfen yavru kedi buldunuz. Bu büyük sorumluluğun altına girmeden yani yavru kediyi bulunduğu yerden almadan önce annesinin o bölgede olmadığından emin olmanız en doğru sonucu doğuracaktır. Burada dikkat edilecek ilk husus yavruların uzaktan kontrolüdür.

Eğer yavrular temiz, bir arada sessizce yatıyorlarsa, karınları da hafif şişkin ise anne kedi başına kötü bir durum gelmemiş ise (trafik kazası, insan ve hayvan saldırıları gibi) mutlaka geri dönecektir. Birkaç saat o bölgeyi takip etmenizde fayda bulunmaktadır.

Yavruların yanına 3 saatten uzun bir süre annenin gelmediğini görürseniz veya yavrular pis, bakımsız, devamlı miyavlayan ve karınlarında bir şişlik yok ise bu yavruların öksüz olma ihtimalleri yüksektir. 4 haftalıktan küçük yavru kedilerin bakımları ciddi özveri ve ilgi isteyen bir durumdur. Eğer böyle bir sorumluluğun altına giremeyeceğinizi düşünüyorsanız annenin gelmesini beklemeniz en ideal davranış olacaktır.

Tüm kontrollerinize rağmen yavruların annesi yok ise ilk yapmanız gereken yavrunun vücut sıcaklığını kontrol etmek olmalıdır. Eğer yavru 3 haftalıktan küçükse vücut ısısını koruyamaz. Bu yüzden de vücudun ısı dengesini sağlamanız için yavruları bir battaniyeye sarmanız gerekir. Battaniyenin altına varsa sıcak su torbası yoksa sıcak su doldurulmuş bir pet şişe konulmalıdır. Yoğun sıcak su ile direkt temas ettirmeyin. Battaniyenin üstünden torbaya elinizi değdiğinizde elinizi yakmayacak bir sıcaklık sağlamanız gerekiyor.

Ardından şekerini dengelemek için birkaç damla şekerli ya da ballı su vermeniz onların toparlanmasını sağlayacaktır. En önemli kısım beslenmede ise yavru kedilere asla ve asla inek sütü verilmemelidir. Bunun yerine veterinerden ya da petshoptan kedi sütü tozu ve biberon almalısınız. Ayrıca marketlerde satılan bebek devam sütleri de yavru kedilerin beslenmesinde kullanılmaktadır.

Biberonu hazırladıktan sonra içine aldığınız süt tozunun karışım oranlarına uygun süt hazırlanır. Yavru baş tarafı hafif yukarıda olacak şekilde eğimli; sırtüstü yatar pozisyonda bir elinize alınır. Diğer elinize alacağınız biberon ile yavaşça beslenmeye çalışılır. Biberon yaklaşık 45 derece açı ile tutulmalı ve sıkılmamalıdır. Yavru emebileceği kuvvette sütü çekmelidir. Sizin şişeyi sıkarak yoğun bir basınçla emzirmeye çalışmamanız gerekir.  Zira sütü akciğerlerine kaçırma riskiniz bulunmaktadır. Eğer böyle bir şey gelişirse ufaklığı baş aşağı tutarak göğsüne hafif masaj yapmanız gerekir. 1 haftalığa kadar olan yavrular her 2-3 saatte bir, 2 haftalıklar 4-6 saatte bir, 3 haftalık ve sonraki yaştakiler 6-8 saatte bir beslenmelidir. Besleme sonrası oluşabilecek mide gazları için sırtına hafifçe vurarak bu gazı çıkarmayı deneyin.

Süt anne bulana kadar yavruları bu şekilde besleyebilirsiniz. Süt anne bulmak için sosyal medyadaki bir çok platformu kullanabilirsiniz.

Yavru kedi bakımı çok zordur ama bir o kadar da keyiflidir. Diğer bakım aşamalarını da önümüzdeki hafta siz değerli okurlarımızla paylaşacağım.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.