Hava Durumu

Yakalı toy kuşunu vurdular

Yazının Giriş Tarihi: 14.11.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.11.2020 06:30

Hayvan hakları üzerine söylenmemiş sözüm kalmadı neredeyse.

Ben söylesem ne olacak?

Gözlerini ve kulaklarını kapatmış olanlara nasıl anlatabilirim ki derdimizi?

Hali hazırda ekonomik sıkıntılar, işsizlik, eğitim, kadına şiddet, pandemi ve ardı arkası kesilmeyen sorunlar var iken canların sesini duyurabilmek öylesine zor ki...

Şiddeti mi konuşalım, çıkmayan yasayı mı, hayvanlar üzerinde deney yapan firmaları mı, hayvanlara cinsel istismar uygulanmasını mı, petshopların kapatılmamasını mı, hayvanların terk edilmesini mi, belediyelerin sahipsiz hayvanların tedavi ve kısırlaştırmalarını yapmamasını mı, sirklerde hayvan kullanılmasını mı, yunus parklarını mı, hayvanat bahçelerini mi,24 saat ulaşılabilir hayvan ambulansı ve hastanesi olmayışını mı, özel veteriner kliniklerin pahalılığını mı,2020 de hala avcılık yapılmasını mı?

Hangilerini konuşalım?

Hangilerini çözecekler?

Ne zaman çözecekler?

Bugün Yakalı Toy Kuşu konuşalım.

En son 1912 yılında Kars'ta, 2013 yılında da Konya'nın Karapınar ilçesi yakınlarında rastlanılan yakalı toy kuşu, 20 Ekim günü Akçaabat'ta bitkin halde bulundu. Yakalı toy kuşu, kedilere yem olmaktan kurtarılarak kuş gözlemcileri aracılığıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Kazakistan'da üretilip sırtında takip cihazıyla doğaya salındığı tespit edilen göç yorgunu kuş, tedavi edildikten sonra 14 gün önce Gümüşhane'de yeniden doğaya salındı.

Uydu ve radyo frekanslarıyla takip edilen kuşun 4 gün boyunca 600 kilometre uzaklıkta sabit bir noktadan sinyal göndermesi üzerine harekete geçildi. Trabzon'da kuşun bakımını üstlenen doğa fotoğrafçısı Hakan Kahraman, sinyali takip ederek yakalı toy kuşunu Yozgat'ın Sorgun ilçesinde av tüfeğiyle vurulmuş halde ölü olarak buldu.

Trabzon'da yakalı toy kuşunun bakımını üstlenen ve kuşa 'Lazize' ismini veren Hakan Kahraman, "2 gündür sinyal alamıyorduk ve peşine düştük. Dün ne yazık ki avcılar tarafından vurulmuş olarak bulduk. Üzüntümü anlatmaya kelimeler yetmiyor. Biz bu eşsiz canlıları yaşatmaya çalışırken avcının biri bu güzelliği hiç çekinmeden öldürebiliyor. Bu kuşun varlığı Türkiye'de yeniden görülmesi mucizeydi. Ne yazık ki avcının biri bu mucizenin yaşamasına izin vermedi" dedi.

Özgürce gezerken birinin sizi zevk uğruna vurmasını ister miydiniz?

Avcılık spor değildir. Her avcı potansiyel bir katildir.

Ve vicdan her şeydir.

Elinizi vicdanınıza koyun, siz ülkemizde olan bunca şeyden hiç mi rahatsızlık duymuyorsunuz?

Benim söyleyecek sözüm çok ama kim duyacak?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.