Hava Durumu

Vejetaryenlik ve Veganizm

Yazının Giriş Tarihi: 29.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.02.2020 06:00

Vejetaryenler hayvan eti yemezler. Bu hayvanlar arasında tavuk, inek, deniz ürünleri ve diğer bütün hayvanlar vardır. Veganlar da hayvan etine ek olarak hayvanlardan üretilen yumurta, süt, yoğurt gibi süt ürünleri de yemezler. Veganlar ayrıca hayvanlar üzerinde test edilen ya da hayvan derilerinden yapılan ürünleri de kullanmazlar.

Veganlar ile vejetaryenler arasındaki en büyük fark veganların et ve et ürünlerine ek olarak süt ürünleri de tüketmemeleridir. Veganlar genelde deriden üretilmiş giysileri de giymezler. Yün, ipek ve tüyden yapılan ürünleri de kullanmazlar.

Vejetaryenler et, balık veya kümes hayvanlarını yemezler fakat peynir, yumurta, yoğurt veya süt gibi süt ürünlerini tüketirler. Vejetaryen olmak için pek çok neden vardır ve bu yüzden bir kimsenin altrüizm yani sosyal fedakarlıktan mı yoksa başka sebeplerden mi vejetaryen olduğunu kestirmek zordur. Örneğin bazıları sırf sağlık sebeplerinden dolayı et yemeyi bırakır. Lakto vejetaryenler et emezler, süt ürünleri tüketirler fakat potansiyel bir yaşama son verme ihtimalinden dolayı yumurta da yemezler. Ovo vejetaryenler ise süt ürünleri tüketmezler ama yumurta yerler. Lakto ovo vejetaryenler ise hem yumurta hem de süt ürünleri tüketirler. Hangi tür vejetaryen olunacağına bireysel inanışlar ve sağlık gibi etkenler yön verir. Bazen sadece etik olarak bu türden bir seçim yapılır ve bazen de sadece diyet amaçlı vejetaryen olunur.

Bir vegan kişisel standartlarını başka hayvanların haklarını çiğnememek için sınırlar. Veganlar et yememenin ötesinde süt ve süt ürünleri de tüketmezler ve ayrıca hayvanlar kullanılarak yapılan her türlü giysiyi, ürünü kullanmayı reddederler. Genel olarak veganların bakış açısı hayvanların insanlar tarafından yok edilmemesi gerekliliği noktasındadır. Ayrıca yaşam hakkına sahip hayvanların insanlar tarafından ticari meta haline getirilmesi veganlar tarafından etik ve ahlaki bulunmaz.

Vejetaryen ve veganlar otlakların inek, koyun vs yetiştirip ve bunları kesip satmak yerine toprak mahsülleri üretmek için kullanılsaydı dünyadaki açlık azalırdı şeklinde görüşleri vardır. Bu görüşe göre büyükbaş ve küçükbaş hayvanların otlaklarda tükettiği protein, etlerindeki proteinden çok daha fazladır. Ayrıca pek çok üçüncü dünya ülkesi kendi halkları et yiyemezken ve açlıktan kıvranırken, büyükbaş hayvan yetiştirip refah seviyesi yüksek ülkelere ihraç ederler.

Fakat araştırmalara göre insanlar genelde sağlık nedeniyle vejetaryen veya vegan olurlar. 80'li yılların başında yapılan bir araştırmaya göre vejetaryen diyetin et içeren bir diyetten çok daha sağlıklı olduğunu göstermiştir. Daha sonra yapılan araştırmalar da bu teoriyi desteklemiştir. Günlük yaşamda et tüketiminin azaltılması pek çok kronik hastalığa ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığı görülmüştür. Vejetaryen diyetin en sağlıklı diyet olmasının yanı sıra vegan diyet de en sağlıklı diyetler arasında gösterilir. Hatta pek çok sigorta şirketi vejetaryen ve veganlara özel indirimler sunmaktadır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.