Hava Durumu

Uzun bir yolun başında bile değiliz

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2022 03:21

İnsanların hâkim olduğu dünyamızda, insan haklarının bile yok sayıldığını düşündüğümüzde hayvan hakları konusunda daha kat edilecek ne kadar uzun bir yol olduğunu sanırım söylememize gerek bile yok. Evet, insanlar için yapılması gereken daha çok şey var. Evet, yoksulluk, işsizlik, şiddet, tecavüz, terör gibi büyük sıkıntılarımız var. Peki, bu hayvan haklarının örselenmesinin gerekçesi olabilir mi? Kesinlikle hayır! Bu yaşanan sıkıntıların hiçbirinin sebebi hayvanlar değilken ve insanlar yaşadığı sürece de insan sorunlarının bitmeyeceği aşikârken hayvan haklarını konuşmak için henüz erken olduğunu söylemek aslında hayvanlara yapılan en büyük haksızlıktır. İnsanların yaşadığı hiçbir sorun, hayvanların yaşadıkları acıları haklı göstermeye yetmez, yetemez. Onlar için küçükte olsa bir şeyler yapmak istiyorsanız size bir kaç önerim olacak.

'Onlar aç kalmaz' diyenler olsa da aç kalıyorlar maalesef. Sokak hayvanları için hiçbir şey yapamasanız bile artan yiyeceklerinizi onlara verebilirsiniz. Düzenli olarak sokak hayvanı bakanların imdadına kuru mamalar yetişmekte, özellikle İnternet üzerinden alındığında oldukça uyguna gelen kuru mamalar sayesinde her seferinde ne vereyim diye düşünmeye gerek olmuyor.

Tavuk kemiği ve balık kılçığı kedi ve köpekler için riskli seçimlerdir. Evet, çok severler ama özellikle pişmiş tavuk kemiği iyice kuruyup sertleşir ve ısırıldığında dikine kırılıp yutulur. Sindirim esnasında maalesef hayvan için bu durum çileye dönüşebilir ve sonu ölümle dahi sonuçlanabilir. Balık kılçığı için de durum geçerlidir. Özellikle kedilerde ağız içi enfeksiyonlarına sebebiyet verme olasılığı yüksektir. Salam, sosis gibi yiyeceklere kedi ve köpekler kolay kolay hayır diyemeseler de sağlıklı olmayan bu yiyecekleri vermemekte fayda vardır. Çikolata, dondurma, domates, zeytin (tuzdan ötürü), cips (tuz ve baharat), soğan gibi besinler ise kedi ve köpekler için zararlıdır, verilmemesine dikkat edilmelidir. 1 çay kaşığı kadar elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Elma sirkesi hem sudaki mikropları öldürür hem de iyi bir probiyotik kaynağıdır. Üstelik mantar ve parazit mücadelesinde de hayvanlara destek sağlar. Kışın ise sularının çabuk donmaması için içerisine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Ve tabi ki en önemli nokta hayvanları sevmek, korumak maalesef tek başına yeterli olamıyor. Şiddet görmüş bir canlı için elinizden geleni yapmanız sizin iyi bir insan olduğunuzu gösterir fakat asıl başarı bir canlının şiddet görmesine engel olabilmektir. Bunun yolu da başta çocuklar olmak üzerine etrafındaki insanları bilinçlendirmekten geçer.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.