Hava Durumu

Türk kadını isterse...

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2020 07:30

Bir tartışma yaratmak istiyorsanız eğer konunun anahtar kelimesi "kadın" olmalı. Ufak bir kız çocuğu ya da yaşlı bir kadın olması fark etmez. Sadece kadın deseniz bile karışıverir ortalık. Biri çıkar "Bayan deyince ne oluyor ki?" der. Biri "Ne yani 15 yaşındaki kıza da kadın mı diyeceğiz?" şeklinde bir cevap verir neye uğradığınızı şaşırır kalırsınız.

Kadının giyimi dersiniz hemen başlar herkes fikrini söylemeye.

"Kadın dediğin o saatte dışarıda gezmez" diye de devam eder bu cümleler.

Atasözleri ve deyimlerimiz bile kadınların karşısındadır adam gibi iş yapmak vardır bir de elinin hamuruyla erkek işine karışma derler. Sanki kadının toplum hayatında tek rolü yemek yapmak, çocuk bakmakmış gibi günümüzde de kullanılır bu sözler. Bir de alttaki atasözleri var ki insan üzerinde biraz düşününce "Nasıl yani?" diyor kendi kendine.

Oğlan doğuran övünsün, kız doğuran dövünsün.

Beş kız bir oğlanın yerini tutar mı? Oğlansız evde duman tüter mi?

Erkeğin okumuşu kadı, karının okumuşu cadı olur.

Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksin.

Kızını dövmeyen, dizini döver.

Atasözlerimiz ne kadar küçümsüyor olsa da kadınları, bir bakalım mı Türk kadını neler yapmış;

1891-1952 yılları arasında yaşayan ve tüm maddi sorunlara rağmen Almanya'ya giderek tıp eğitimi alan Safiye Ali, ilk Türk kadın doktorumuz olarak biliniyor.

1904 doğumlu Sabiha Bengütaş Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşı olarak birçok başarıya imza atmış bir kadın sanatçı.

Prof. Dr. Türkan Akyol, Türkiye'nin ilk kadın bakanı. Ayrıca Akyol'un başarıları bununla da sınırlı değil; kendisi üniversite rektörü olarak Türkiye'nin ilk kadın üniversite rektörü unvanını da aldı.

Semiha Es, ilk Türk kadın savaş muhabiri ve fotoğrafçımız. Bakanlar Kurulu'nda Kore Savaşı'na katılmak üzere 4 bin 500 kişilik silahlı birliğin Birleşmiş Milletler emrine verilmesi kararlaştırıldı. Hürriyet Gazetesi savaşın görüntülenmesi için Semiha Es'i görevlendirdi. 11 Kasım 1950 tarihinde gazetede verilen Kore eki ile Türkler savaşı Semiha Es'in objektifınden izleme olanağına kavuştu.

Sabiha Gökçen sadece ilk kadın Türk pilot değil aynı zamanda dünyanın ilk kadın savaş pilotu. Atatürk'ün manevi kızı da olan Sabiha Gökçen Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'nda okudu ve 1936'da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı. O yıllarda kızların askeri okullara kabul edilmemesi bile onu durduramadı ve Sabiha Gökçen başarılı bir savaş pilotu olarak adını tüm dünyaya duyurdu. Atatürk'ün Gökçen'e söylediği şu sözleri de 2015'te neredeyse 100 sene geri gittiğimizin bir işareti: "Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın... Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi?"

Yirmi bir roman, dört hikâye kitabı, iki tiyatro eseri ve çeşitli incelemeleriyle Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemleri Türk edebiyatının en çok eser veren yazarlarından Halide Edip Adıvar'ı nasıl unuturuz? Bize Ateşten Gömlek, Sinekli Bakkal ve Vurun Kahpeye gibi olağanüstü romanlar armağan eden ve kadın haklarının en büyük savunucularından biri olan Adıvar'ın aynı zamanda İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat profesörü olarak uzun yıllar görev yaptığı ve Türkiye'deki edebiyat eğitimini yaygınlaştırdığını da belirtmeden geçmeyelim.

Müzik alanında göğsümüzü kabartan kadınların başında geliyor Semiha Berksoy. İlk Türk kadın opera sanatçısı olan Berksoy aynı zamanda Avrupa'da sahne alan ilk Türk opera sanatçısıdır. 

Türkan Saylan'ı cüzzamı yenen profesör olarak tanıyoruz. Bir zamanlar insanların korkulu rüyası olan cüzzam (lepra) hastalığının tedavisinden, kız çocuklarının okutulmamasına ve insan haklarının kazanılmasına kadar yaptığı tüm çalışmalarda yılmadan ve herkese karşı koyarak, gerektiğinde tek başına mücadelesini sürdüren korkusuz bir kadın savaşçıydı Türkan Saylan. 

Bize kusursuz cinayet olmayacağını öğreten Sevil Atasoy adli bilim konusunda sadece Türkiye'nin değil dünyanın en başarılı isimlerinden. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı'nda biyokimya alanında uzmanlık ve tıp bilimleri doktorası yapan Atasoy, aynı dalda doçent ve profesör unvanlarına sahiptir.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Güler Sabancı, her sene yılın en başarılı kadınları listesine girmeyi başarıyor. Türk kadınının başarıları elbette ki bunlarla sınırlı değil, bu şekilde birçok örnek mevcut. Asıl konumuz; bu başarıları arttırmak, kadınlarımızın önünü açmak, onlara her alanda fırsat yaratmak olmalı. Ancak önce kadın cinayetlerine, okutulmayan kızlara, çocuk gelinlere dur demeli...

Kadın değişirse dünya değişir ve bu yepyeni dünya barış dolu olur. Bakış açımızı geniş tutarak, kadınlarımıza değer vererek, onların yaşam haklarına sahip çıkarak ve eğitimlerine katkı sağlayarak tüm dünyamızı değiştirebiliriz. Kadın yeter ki istesin...

Ne demiş Mustafa Kemal Atatürk;

"Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın"

Ne mutlu bir Atatürk yetiştiren Türk kadınına, ne mutlu O'na sahip olan Türk milletine.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.