Hava Durumu

Tavşan Ralph

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2021 06:30

Merhaba, benim ismim Ralph. Bir tavşanım, gördüğünüz gibi. Sağ gözüm görmüyor ve bu kulağım hiçbir şey duymuyor ve şu anda çınlıyor. Tüylerim tıraş edildi ve kimyasal madde vücudumdan aşağı döküldü. Kötü bir durum ama çok da dert değil. Yani nefes aldığımda ya da hareket ettiğimde falan canım yanıyor. Ama günün sonunda sorun yok. İnsanlar için yapıyoruz değil mi? Onlar bizden çok daha üstün hayvanlar. Uzaya bile çıktılar. Hiç uzay gemisi üzerinde bir tavşan gördünüz mü?  Sanmıyorum.  Demem o ki ben bir uzay tavşanı değilim. Ben bir deneğim. Babam da bir denekti. Annem, erkek kardeşlerim, kız kardeşlerim, çocuklarım hepsi denekti. Ve hepsi görevini yaparken öldü. Benim olacağım gibi. Sorun yok. Bunu yapmak için hayata geldik. Bu biz tavşanları mutlu ediyor. Çalışmaya dönmem gerek. Biliyorum kötü görünüyor ama bana göre ben işimi yapıyorum. Eğer bir insan bile daha güvenilir bir ruj, deodorant veya...  İşte başlıyor. Evet, şimdi kapanış. Sadece söylemek isterim ki, hala hayvanlarda denenmiş kozmetik ürün alanlara söylemek isterim ki, göz kalemi, şampuan, güneş kremi gibi neredeyse banyonuzda olan her şey. Eğer siz ve hayvanlarda deneye izin veren ülkeler olmasaydı biz işsiz kalırdık. Sokaklarda olurduk. Gerçi sokakta değil arazi gibi bir şey sanırım. Normal bir tavşan gibi.

Bu sözlerin sahibi tavşan Ralph dün ve önceki gün sosyal medyada bolca paylaşıldı. Ben de paylaştım.

Bu videoyu paylaşmak anlamlı ama uygulamak daha da anlamlı. Eğer bu paylaşımın ardından hala hayvanlar üzerinde deney yapan ürünleri kullanıyorsak paylaşımımızın pek de bir kıymeti kalmıyor, kendimizi kandırıyoruz ve sosyal medyada duyarlı (!) bir imaj çizdiğimizle kalıyoruz.

Olayı hayvan seven ya da duyarlı insan sınırlarından çıkartıp sadece insan çerçevesinde değerlendirmek istiyorum.

Hayvanları sevmiyor olabilirsiniz bu bir tercihtir. Her  ne kadar ben  onları çok seviyor olsam da siz de sevmeme hakkına sahipsiniz. Ama zarar verme hakkına sahip değilsiniz. Göz göre göre hayvanlar üzerinde deney yapılmasının bir parçası olma hakkınız da yok. Koskoca firmaların bizimle ne ilgisi var diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat unutmamalıyız ki bir şeyin üretimi bizim onu tüketip tüketmemizle ilgilidir.

Artık elimizden hiç düşmeyen telefonlarla ufak bir araştırma yaparak hayvanlar üzerinde deney yapmayan firmaları tercih etmek hiç zor değil.

"Deneysiz" ve "Bunny Free" adlı uygulama bize deneyli ve deneysiz markaları gösteriyor.

Ben uygulama indirmem diyenler için ise bir yol daha var.

Ambalajların üzerinde "tavşan" görürseniz bilin ki o marka, hayvanlar üzerinde deney yapmıyor.

Söylenecek birçok sözü Ralph söylemiş. İzlemek isteyenler internet arama motorlarına Tavşan Ralph yazabilir.

Videoyu izledikten sonra umarım deneylere karşı bakış açınız değişir.

Daima şu sözü hatırlayın:

"Acı çekme konusunda da hayvanlar bizimle eşittir."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.