Hava Durumu

Sussam olmuyor, susmasam olmaz

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2021 07:30

'Yazsam olmuyor, yazmasam olmaz' demiş ya Sezen Aksu, tam da o durumdayım.

Sussam olmuyor, susmasam olmaz derken susmamakta karar kıldım.

Söz uçar, yazı iki cihanda diyerek aldım elime kalemi.

Ah vahlardan, ihmallerden yoruldu kalbim.

Herkes hayvan sahiplenmesin dediğimde kimi insanlar bana ileri gidiyorsun demişlerdi.

Az bile söylemiş olduğumu her gün acı bir şekilde tecrübe ettim.

Hayvan sahiplenmenin sorumluluğunu bilmeyen insanlar yüzünden her sahiplendirmemiz bir kabus haline geldi. Bugün kedilerin rutin sağlık kontrollerinden bahsetmek istiyorum.

Yalnızca mama ve su vererek bir kedinin hayatını sağlıklı olarak sürdürebilmesi mümkün değil

Kedilerin tıpkı biz insanlar gibi dikkat edilmesi gereken bir sağlık programı var. Elbette herkesin maddi durumu bir can bakabilmenin maliyetini kaldıracak düzeyde değil. O yüzden herkesin hayvan sahiplenemeyeceğinin ısrarla altını çizmek istiyorum. Veteriner fakültelerinde muayene, röntgen ve aşı hizmetleri bir miktar daha uygun olmakla birlikte günümüz şartlarında bir can bakmak her koşulda maddi ve manevi fedakarlık gerektiriyor.

Kedilerin rutin sağlık programı şöyle :

6-8 haftalık

Fiziksel muayenesi yapılıp iç parazit incelemesi için dışkı muayenesi yapılır. Ardından veteriner uygun gördüğü takdirde iç-dış parazit tedavisi uygulanır. Eğer maddi durumunuz elveriyorsa kedi lösemisi (feline leukemia virüs ) testi yaptırmanız faydalı olacaktır.

9-12 haftalık

9 haftalık olduğunda fiziksel muayenesi yapılıp viral hastalıklara karşı koruyucu olan karma aşının ilk dozu uygulanır.10 haftalık olduğunda ise kedi lösemisi için korucuyu aşı yapılır.

12-14 haftalık

Fiziksel muayenesi yapılıp 12 haftalıkken karma aşısının tekrarı,13 haftalıkken kedi lösemisi aşısının tekrarı yapılır.

14-16 haftalık

Kuduz aşısı ve iç dış parazit uygulaması yapılır.

5-6 aylık

Fiziksel muayeneye ek olarak diş muayenesi yapılır. Deri altı çipi takılır. Farklı fikirler olmakla beraber dişi ve erkek kedilerin kısırlaştırılması 6-8 aylık dönem itibariyle başlar. Dişi kedilerin ilk kızgınlıktan evvel kısırlaştırılması meme kanserine yakalanma ihtimalini düşürür. Erkek kedilerde kısırlaştırma ise bölge savunma duyarlılığında, saldırganlıkta azalma ve bölge belirlemede kullandıkları idrarla iz bırakma işlemini azaltır ya da tamamen yok eder.

Yetişkin kediler

Yılda bir karma aşı, kedi lösemisi aşısı, kuduz aşısı yapılır. Parazit yönünden dışkı muayenesi de yılda bir yapılır. İki ayda bir iç parazit. Yazın ayda bir, kışın iki ayda bir dış parazit koruma tedavisi uygulanır.

Okurken yoruldunuz değil mi ?

Eğer bir kediye layığıyla bakmak istiyorsanız sağlık programı bu şekilde.

Manevi olarak yapacağınız fedakarlıklardan hiç bahsetmedim bile. Mevsim geçişlerindeki tüy durumuna da değinmedim. Bir can sahiplenmek bir evlat edinmekle eşdeğer bana göre.

Peki size soruyorum. Herkes hayvan sahiplenebilir mi ?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.