Hava Durumu

Sizin sefanız onların cefası olmasın

Yazının Giriş Tarihi: 15.06.2019 07:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.06.2019 07:02



Atlar insanların ilk evcilleştirdiği (köleleştirdiği) türler arasında. Tarih boyunca insanların ulaşım, yük taşıma gibi işlerini görmüşler ve hâlâ aynı şekilde farklı topluluklar tarafından kullanılmaktadırlar. Aynı zamanlarda yarışlar, rodeolar, sirkler ve birçok gösteri alanında da yaşamaya zorlanmaktadırlar.


Mevsimsel fark gözetmeksizin 7 gün 24 saat faytonlara binmek mümkündür. Özellikle yaz aylarında İstanbul adaları başta olmak üzere Bursa'da dahil bir çok şehirde sahil bölgelerinde nostalji amaçlı, faytonlarda atların acımasızca kullanıldığını görüyoruz.Fayton meselesinin iç yüzünü görmemize ve atların çilesini anlamamıza da işte bu dönemler olanak sağlıyor. Her faytonun dört atı bulunur ve vardiyalı olarak değiştirilerek faytonlara koşulur. Günün en sıcak saatleri de dahil olmak üzere talep olduğu sürece atlar koşmaya devam ederler. Çok fazla yem ve su verilmez. Yer yer altı kişiye kadar faytona yolcu bindirilir. Yolcuların kiloları ve ellerindeki yükleri gözetilmeden.

Her yıl yüzlerce at bu koşullardan dolayı yaşamını yitirmektedir. Yaşamını yitirmeyen şanslı! atlar ise tüm yaz acımasızca kullanıldıktan sonra kışları ilgisiz bir şekilde yaşamlarına devam etmektedirler. Yazın 40 derece sıcak altında dahi aç ve susuz bir şekilde koşturulan fayton atlarının o sıcakta çektiği eziyetin dışında bakıcılarından gördüğü eziyet de cabasıdır. Sürekli dayağa ve işkenceye maruz kalan atlar mevcuttur. Sürekli kırbaçlanan, dilleri kesilen ve burnundan kan gelen atlar, tüm bunlara rağmen yaşam savaşı vermeye devam etmektedirler.
Fayton denen aracın varlığına karşı olunduğu ve faytoncuların yaşamlarının ve gelir kaynaklarının göz ardı edildiği düşünülse de, konuyla ilgili alternatifler var. Ancak bu alternatiflerin turizme ve faytonculara büyük zararı dokunacağı iddia ediliyor. Göz ardı edilen şey şu; faytonların varlığı değil, atların bu faytonlar için sömürülüyor olması sorunun ana odağı.Günümüzde elektrik ile çalışan faytonlar mevcut. Aynı zamanda temiz enerjili, güneş enerjisi ile çalışan faytonlar da mevcut. Hatta bu faytonun icadı bizim coğrafyamızda gerçekleşti.. Alternatiflerle hem doğaya verilen zarar, hem canlara yapılan eziyet ortadan kalkacaktır. 

Halk olarak bize düşen ise faytona binmeyerek bu sektör üzerinden canların emeğinin sömürülmesini engellemektir.Unutmayın onların ağzı var dili yok,onların sesi biziz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.