Hava Durumu

Şehirler arası ızdırap

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2019 07:30

Türkiye'de hayvan beslemek "ayıp" ya da "garip" gelir insanlara. Üstelik bu fikir kolay silinecek gibi durmuyor.İnsan kendine bir can dost edinirken kolay bir şey olmadığını güzelliğinin yanında çilesinin de olduğunu bilmeli.Çünkü hayvan bakmak için çelik gibi sinirlere,sonsuz bir özveriye ve hayvan sevmeyen insanlara karşı inanılmaz bir sabra sahip olmak şart...Yalnız bu sabır yerine ukalalığı tercih eden insanlarımız var,işte bunlar biz hayvan bakan kişilerin kabusu oluyor. Siz her şeyi prosedürüne göre yapmaya çalışırken yaygara kopartan insanlar hayvanlarımız için her şeyi daha içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.

Neden şehirler arası ızdırap dedim biliyor musunuz?Evcil hayvan taşıma kuralları diye bir şey var.Aslında "evcil hayvan taşımama,mümkünse evde ya da pansiyonda bırakma" sürecine bir geçişi ifade ediyor. Evcil hayvanımızla yapacağımız şehirler arası yolculuğu kısaca anlatmak istiyorum sizlere; Öncelikle biletimizi alıyoruz ama içimizde inanılmaz bir tedirginlik yaşıyoruz,acaba bu yolculuk nasıl geçecek,evcil hayvanımı sağ salim ve kimse müdahale etmeden gideceğim yere ulaştırabilecek miyim?Yolculuk öncesi veterinere giderek sakinleştirici yaptırıyoruz ya da bazen kıyamayıp yaptırmış gibi davranarak hosta "sakinleştirici anca etkisini gösterir" diyoruz. Sağlık karnesi yanımızda olmazsa yine bir sorun çıkabilir.Hatta tüm prosedürleri uyguladığımızda bile insanların öcü görmüş gibi bakışlarına ve iğneleyici sözlerine maruz kalabilirsiniz.Çünkü siz evcil bir hayvana sahipsiniz. Evcil hayvanınız en iyi ihtimalle bagajda valizlerin arasında seyahat ederken sizin için yolculuk çoktan zehir olmuştur.Her molada bagajı açtırırsınız. Host eğer biraz insaflıysa şanslısınızdır ama eğer hayvan sevmeyen birine denk gelirseniz,yaşadıklarımızı tahmin bile edemezsiniz.

Hayvan taşımak zorundaysanız soğukkanlı olacaksınız. Siz otobüs ya da uçak ile yasak olan, ayıp olan bir şey taşımıyorsunuz. Size böyle muamele yapan insanlara da "bunun öyle olmadığını" kibarca belli edeceksiniz tavırlarınızla. Her şeyin usulü vardır, siz usulüne uyduğunuz halde size zorluk çıkarıyorlar ise bunun bir yaptırımı olabileceğini kendilerine hatırlatın.Önceden bagajdaki kedimi öldürmekle tehdit eden hosta "kendisi hakkında mala zarar vermeden" suç duyurusunda bulunacağımı söylediğimde geri adım atmıştı. Biri sizin hayvanınızı öldürmekle tehdit ediyorsa ve öldürüyorsa hakkınızı arayın. Nasıl arabanızı kimse keyfiyetle parçalamıyor, parçalarsa onu şikayet edebileceğini biliyorsa hayvana da öyle bir şey yapılamayacağını bilecek. Bilmiyorsa öğretin, bilmeyen insanlar var, öğrendiği halde tavrını değiştirmeyen olursa elbet o da bu durumun zannettiği kadar basit olmadığını anlayacaktır.

Evcil  hayvan taşıma nasıl olabilirdi?Hem evcil hayvanlar için hem bizim için nasıl daha kolay hale gelebilirdi şehirler arası yolculuk? Evcil hayvanımızı uyutmamıza gerek kalmadan,taşıma çantasıyla beraber otobüse,gemiye,trene ya da uçağa biniyor hemen yanıbaşımızda tutabiliyoruz.Arada havlayıp miyavlamasına kimse tepki göstermiyor,çünkü biliyorlar ki o da bir canlı.Nasıl ki otobüste bir bebek ağlayabiliyor ya da biri telefonunun sesini kısmadan sürekli çalıyor ya da yüksek sesle konuşabiliyor.Kedi miyavlayabilir,köpek havlayabilir.Hoşgörüyle karşılanıyor.Hayvanlar mutlu,insanlar mutlu.Yolculuk ise daha huzurlu bir hale geliyor. Bu bizim için şimdilik bir hayal.Ama bir gün gerçek olacağına inanıyorum ve bu bir temenni değil inanç...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.