Hava Durumu

Patili dostlarımıza yemek ve su verirken nelere dikkat etmeliyiz?

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2018 07:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2018 07:15

Bu yazı kapısına düzenli olarak su ve yiyecek koyan 'can dostları' için yazılmıştır...

Hala kapısının önüne su ve yiyecek koymayanlar olduğu gibi, kapısının önünde onlarca can bakmaya çalışan milyonlarca hayvansever var.

Sokak hayvanları aç olduklarında her an yiyecek bulamaz. Bu sebeple yemek bulmakta zorluk yaşayan sokak hayvanlarının karnının doyması için evde kalan yemekleri onlarla paylaşmak gerekir. Ancak yemek artıkları hayvanlara doğru şekilde verilmelidir. Onların zehirlenmemesi, yaralanmaması için yemekleri kemiklerden arındırmak, hasta olmamaları için soğuk su vermemek, yemekleri parçalamak gibi basit yöntemleri bilmeniz gerekir. Sokak hayvanlarının minik bedenlerinin zorlu yaşam koşullarında dayanıklı olabilmesi için neler yapmamız gerektiğini kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.

İlk olarak doğru kapları seçmeliyiz. Sokak hayvanlarına su ve mama verirken metal kaplar kullanmayın. Çünkü metal kaplar yaz aylarında suyun ısınmasına, ısınan kap ise hayvanın dilinin yanmasına neden olabilir. Ayrıca kış aylarında sokak hayvanlarının dilleri soğuyan metal kaba yapışabilir. Metal kap, soğuk havanın da etkisiyle suyun daha kolay donmasına neden olabilir. Mümkün olduğunca plastik kapları tercih etmeniz onların sağlığı açısından daha uygun olacaktır.(Cam kırıldığından ve yaralanmalara sebep olduğundan tercih edilmemelidir)

Sokak hayvanlarına pişmiş tavuk, et gibi iri parçalı yemekler vereceksiniz bu yemekleri mutlaka parçalayın. Çünkü iri parçalar hayvanda hazımsızlığa ve karın ağrısına neden olabilir. Eğer etrafınızda yavru köpekler ve kediler varsa, onlar için en minik parçaları ayırın. Hatta yavrular için özel püreler hazırlayın. Dişleri yeni çıkmakta olan yavru köpeklerin ve kedilerin midesi çok küçük olduğu için kolay sindirilebilir yemekler yemesi gerekir.

Kedi ya da köpek olsun sokak hayvanlarına yemeklerden artan kemikleri vermeyin. Hazmı zor olan kemik parçaları aynı zamanda onların hayatını tehlikeye atan birer silaha dönüşmektedir. Parçalanan kemiklerin, hayvanların nefes borusunda, diş etlerinde yaralanmalara neden olabileceğini unutmayın.

Öneri: Hayvanların kırmızı et ve beyaz etin besleyiciliğinden yararlanmasını istiyorsanız, kemikleri kaynatarak kemik suyu yapabilir, bu suyu ekmek parçaları ile zengin bir menüye dönüştürebilirsiniz.

Yaz mevsiminde dışarıda yemek bırakmak hayvanların hayatını tehlikeye sokmaktadır. Sıcak havada çok kısa bir sürede bozulan yemek hayvanların zehirlenmesine neden olabileceği için yemeğin kapta beklememesi gerekir. Yaz günlerinde sokak hayvanlarının beslenmesinde yapabileceğiniz en doğru hareket; hayvanın yemeği yemesini beklemektir ya da mümkün olduğunca kuru mama tercih edin.

Sokak hayvanlarının temiz su bulma şansları yok denecek kadar azdır. Gün içinde 1-2 saatte bir su içme ihtiyacı duyan sokak hayvanları için sokağınızda, kapınızın önünde mutlaka temiz su dolu bir kap bulundurun ve suyu her gün tazeleyin. Eğer sokağınızdaki kedi ve köpekleri sık sık kuru mama ve yaş mama ile ödüllendiriyorsanız, mama kaplarının yanında mutlaka temiz su bulundurmalısınız. Çünkü kuru ve yaş mamalar, kedi ve köpeklerde su ihtiyacına neden olur.

Sokak hayvanlarına artık yemeklerin yanında kuru ve yaş mamalar da vermelisiniz. Çünkü kuru ve yaş mamalar onlar için en kaliteli besinlerdir. İhtiyaçları olan tüm vitamin ve mineralleri barındıran bu mamalar, onların sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlar. Kuru ve yaş mama yiyen hayvanların hastalıklara yakalanma riskleri daha azdır. Bu nedenle artan yemeklerinizle beslediğiniz sokak hayvanlarına düzenli aralıklarla kedi ve köpek mamaları vermelisiniz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.