Hava Durumu

Neden hayvan haklarını savunmalıyız?

Yazının Giriş Tarihi: 24.10.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.10.2020 07:30

Günümüzdeki hak ihlallerine baktığımızda karşımıza insan hakları, çocuk hakları, kadın hakları, işçi hakları, engelli hakları gibi birçok sorun çıkar. Siz bu listeye baktığınızda belki de insanın hakkı mı var ki hayvanın olsun diyeceksiniz.

Bu kadar çok insanlarla ilgili hak ihlali sorunu var iken neden hayvan hakları üzerinde çalışma yaptığımızı merak edenler olacaktır. Hatta hayvan hakları ile bu kadar ilgilenmemizi boş bir uğraş olarak görenler de var. Bir gün bana biri, "Biraz da bizim sorunlarımızla ilgili çalışma yapsanız keşke, hayvan hakları falan boş işlerle uğraşıyorsunuz " demişti.

Ben her şeyden önce bir insanım. Birçok sivil toplum kuruluşuna destek vererek her türlü sosyal dayanışmanın içerisinde olan bir insanım.

Günümüzde yaşanan çocuk istismarı ve cinsel istismar suçlarının temelinin hayvan istismarına dayandığını kanıtlanmış belgelerden öğrenen bir insanım.

Çocuklara ve kadınlara karşı işlenen istismar ya da şiddet suçlarının önüne geçmenin bir yolunun da hayvan hakları ihlallerinin önüne geçmek olduğunun bilincinde olan bir insanım.

Neden hayvan hakları? Çünkü hayvanlar savunmasızdı, konuşamıyorlardı. Onların sesi bendim, bizdik. Bizler onlara sahip çıkmasak kendilerini nasıl savunabilirler ki?

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli'de bir olay yaşandı. Boş bir arazide yaşlı bir adam köpeğe tecavüz ederken görüntülendi. Durumu fark eden duyarlı bir vatandaş araziye koşup yaşlı adama engel oluyor. Duyarlı vatandaşımız video çektiği için yaşlı adam yakalanarak kendisine haftada 1 gün psikolojik takip ve ev hapsi cezası veriliyor. Şimdi bunu görmezden gelsek olur muydu?

Hayvanlara tecavüz edenler yarın kimlere zarar verecek, hiç düşündünüz mü?

Bursa'da yaşanan bir olay, bundan birkaç yıl önce...

Bir adam bir köpeği işkence ederek öldürüyor. Annesi bunu öğrenip oğluna nasıl yaparsın diye soruyor. Bunu sormasıyla birlikte aynı adam annesini de öldürüyor.

Araştırmalarla kanıtlanmış hayvana zarar veren insana da zarar veriyor.

Ama hayvanlara tecavüz etmenin, şiddet uygulamanın ve öldürmenin cezası yok. Para cezası dışında... Hayvana tecavüz eden, işkence yapan ya da öldüren serbest kalıyor para cezası ödüyor yalnızca. Böyle bir durum hepimiz için tehlikeli değil mi?

Ben bu yazıyı okuyan bir okuyucunun herhangi bir hayvanın kılına bile zarar vermeyi düşüneceğine inanmıyorum. Ama biz hayvanlara zarar verenlerle aynı havayı soluyor ve onlarla yaşıyoruz. Belki onlarla birlikte seyahat ediyor, aynı iş yerini paylaşıyoruz. Çünkü hayvanlara işlenen suçların cezası yok...

Biz istiyoruz ki hayvan hakları ihlallerinin karşılığı hapis cezası olsun. Bunun için yeni bir kanun çıksın. Hatta bu kanunun hazırlanmasında biz dernekler de çalışalım. Biz Bursa Hayvanlarla Yaşam Derneği olarak Devletimize her türlü desteğe varız.

Yeter ki çocuklarımız, gençlerimiz daha güvenli bir toplumda yetişebilsin, sessiz canlarımız sokaklarımızda yaşayabilsin. Kimsesiz canlarımıza sahip çıkan biz olalım...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.