Hava Durumu

Neden 1 Mayıs'ta hayvan hakları?..

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2018 07:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2018 07:21

Çünkü atlar aç, susuz ve zalimce bu çağda hala arabalara ya da faytonlara koşturuluyor, horlanıyor, dövülüyor. Onlar can olarak görülmüyor, adeta birer meta, birer eşya, birer mal olarak görülüyor. Atların ortalama ömrü 20 yıl. Faytonda çalıştırılan atlar ise çalıştırılmaya başladıktan sonra en fazla iki yıl yaşıyor.

Ayrıca asfaltlı ve dik yokuşlar atların doğasına aykırı. Asfaltlar parçalandığında, atların ayağı takılıyor ve yaralanıyorlar. Yaralandıklarında da artık koşamayacakları için ölüme terk ediliyorlar.

Atlarda 'çatlama' diye bir durum var. Eğer yemek yiyip, su içip üzerine koşarlarsa çatlama yaşayabilirler. Bu nedenle aç ve susuz koşturuluyorlar. Çok acı bir şey bu. İnsanlar da sıraya giriyor, sonra üstlerine binip geziyorlar. Hamile atlar, yeni doğum yapmış atları koşturuyorlar.

Sirklerde de sırf eğlence olsun diye çalıştırılan maymunların, fillerin, aslanların yaşadığı işkencelerin haddi hesabı yok.

En çok filler, maymunlar, kaplanlar, aslanlar, köpekler, atlar, ayılar, kediler, güvercinler, fok balıkları çalıştırılıyor. Şempanzeler bisiklete bindiriliyor, kaplanlar ateş çemberlerinden atlattırılıyor, maymunlara akrobatik hareketler yaptırılıyor, köpekler platformlardan atlattırılıyor, atlar ezberletilen hareketleri yapıyor, aslanlar kırbaç sesiyle hizaya sokuluyor, işkenceyle alkış tutturuluyor, filler amuda kaldırılıyor.

Sanki diğer çalıştırılan katırlar, develer, öküzler, inekler, lamalar, filler, köpekler, geyikler ve birçok hayvanın durumu çok mu farklı?

Hayır diğer türlerde insan zulmünden nasibini alıyor ve bu savunmasız canların işkenceli hayatları sonunda emekliliklerini de canıyla ödüyorlar.

İşte tam da bu nedenden dolayı 1 Mayıs'ta Bursa Hayvanlarla Yaşam Derneği olarak biz de hayvan hakları ihlalleri için meydanlardaydık.

Bir kıyaslama yaparsak, insan emeği emektir doğrudur ama o emeğin mutlaka bir karşılığı oluyor az ya da çok. İnsanlar isterlerse işlerini değiştirir, isterlerse çalışmazlar. Ama hayvanların bunu seçme şansı yok.

Bu yazım insan haklarını,işçi haklarını savunmuyor izlenimi vermesin sizlere.Bizler kendimizi ifade edebilen,haklarımızı arayabilen varlıklarız.

Hayvan hakları deyince aklımıza sadece kedi, köpek gelmemeli.Tüm hayvanların hakları için mücadele etmeliyiz. Hayvan Hakları Kanunu tüm hayvanların yaşam haklarını korumalıdır.

Bizler ise onlarla yaşamayı öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Her daim onların hak savunucusu olmalı aslında onların sesi olabilmeliyiz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.