Hava Durumu

Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2022 01:31

Soğuk havalar sebebiyle birçok canlı yaşam mücadelesi veriyor. Birkaç kişinin çabalamasıyla canlara sahip çıkabilmemiz mümkün değil.'Nasılsa onların tüyleri var üşümezler' diye düşünmek yerine empati kurmalıyız.Onları anlamak için sadece bir gece üstünüz açık yatın. Nasılsa içerdesiniz, kıyafetleriniz var üşümezsiniz!

Ertesi sabah her yeriniz tutulmuş halde kalkıp muhtemelen hasta olacaksınız.Onlar bu soğuk havalarda sokaklarda soğuk beton üstünde yatıyor. Ama nasılsa üşümezler onların tüyleri var değil mi?

Eğer onların da bizim gibi üşüyebileceğini kabul ettiyseniz, bu soğuk havalarda onlar için neler yapabileceğinizden bahsetmek istiyorum.Arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte ya da motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bu soğuklarda sığınabilecekleri en sıcak yer arabanın kaputu ya da tekerleği oluyor. Eğer arabanızı direkt çalıştırırsanız ve içinde bir kedi varsa ölümcül yaralar almalarına sebep olabilirsiniz.Kapınızın önüne içine girebilecekleri minik bir baraka ya da soğuktan koruyacak karton sığınaklar yapın. Şekli hiç önemli değil, etrafını çöp poşetiyle kaplayabilir içine strafor yapıştırabilir, altına küçük bir battaniye, halı parçası koyarak bir kedinin ya da köpeğin sığınmasını sağlayabilirsiniz.Sokak hayvanları için dışarıya koyulan suların içine 1 damla zeytinyağı damlatarak suyun donmasını engelleyebilirsiniz, hava soğuk olsa da su şart...

Sokağınızda, mahallenizde öncü olun, herkesin evinde pişen yemeklerinden artıklarını toplayarak birkaç kaba ayırarak parklara, kuytu köşelere koyun veya en azından kendi evinizdeki artıkları sokak hayvanları için ayırın.Yaralı ve hasta olduğunu düşündüğünüz bir hayvan görürseniz, en yakın belediyeye haber verin ama mutlaka takibini yakın. Lütfen görmezden gelmeyin. Onlar bizim gibi değil, konuşamazlar kendi kendilerine doktora gidemezler...

Kuşlar için camınızın önüne ekmek kırıntıları serpebilir ya da bahçenizdeki ağaçlara ekmekler asabilirsiniz.Düşük bir ücret karşılığında kasabınızdan 3-4 kg sakatat alıp haşlayarak yardıma muhtaç hayvanlar için yol kenarlarına bir kap içinde koyabilirsiniz. Bunları ücretsiz sağlayan kasaplarda var.Eğer onay alabilirseniz en azından kış aylarında apartman kapınızı açık bırakarak onlara geçici de olsa yaşam alanı sağlayabilirsiniz.Aşırı titreyen bir kedi ya da köpek görürseniz bu hipotermi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda onu eve alarak yavaş bir şekilde ısıtın, görmezden gelmeyin, belki de yaşaması için tek şansı sizsinizdir.

Unutmayın, küçük iyilikler hayat kurtarır...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.