Hava Durumu

Mama ve su vermenin de incelikleri var

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2020 06:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2020 06:50

Çevrenizdeki sokak hayvanlarının çaresizce yemek aradığını görüyorsunuz ve onlara evinizde artan yemekleri veriyorsunuz. Peki bunu yaparken doğru bildiklerinizin aslında yanlış olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Sokak hayvanları aç olduklarında her an yiyecek bulamaz. Bunun sebeple yemek bulmakta zorluk yaşayan sokak hayvanlarının karnının doyması için evde kalan yemekleri onlarla paylaşmak gerekir. Ancak yemek artıkları hayvanlara doğru şekilde verilmelidir. Onların zehirlenmemesi, yaralanmaması için yemekleri kemiklerden arındırmak, hasta olmamaları için soğuk su vermemek, yemekleri parçalamak gibi basit yöntemleri bilmeniz gerekir. Peki sokak hayvanlarının minik bedenlerinin zorlu yaşam koşullarında dayanıklı olabilmesi için nelere dikkat etmeliyiz?

Sokak hayvanlarına su ve mama verirken metal kaplar kullanmayın. Çünkü metal kaplar yaz aylarında suyun ısınmasına, ısınan kap ise hayvanın dilinin yanmasına neden olabilir. Ayrıca kış aylarında sokak hayvanlarının dilleri soğuyan metal kaba yapışabilir. Metal kap, soğuk havanın da etkisiyle suyun daha kolay donmasına neden olabilir.

Sokak hayvanlarına pişmiş tavuk, et gibi iri parçalı yemekler verecekseniz, bu yemekleri mutlaka parçalayın. Çünkü iri parçalar hayvanda hazımsızlığa ve karın ağrısına neden olabilir. Eğer etrafınızda yavru köpekler varsa, onlar için en minik parçaları ayırın. Hatta yavrular için özel püreler hazırlayın. Dişleri yeni çıkmakta olan yavru köpeklerin midesi çok küçük olduğu için kolay sindirilebilir yemekler yemesi gerekir.

Kedi ya da köpek olsun sokak hayvanlarına yemeklerden artan kemikleri vermeyin. Hazmı zor olan kemik parçaları aynı zamanda onların hayatını tehlikeye atan birer silaha dönüşmektedir. Parçalanan kemiklerin, hayvanların nefes borusunda, diş etlerinde yaralanmalara neden olabileceğini unutmayın.

Öneri: Hayvanların kırmızı et ve beyaz etin besleyiciliğinden yararlanmasını istiyorsanız, kemikleri kaynatarak kemik suyu yapabilir, bu suyu ekmek parçaları ile zengin bir menüye dönüştürebilirsiniz.

Yaz mevsiminde dışarıda yemek bırakmak hayvanların hayatını tehlikeye sokmaktadır. Sıcak havada çok kısa bir sürede bozulan yemek hayvanların zehirlenmesine neden olabileceği için yemeğin kapta beklememesi gerekir. Yaz günlerinde sokak hayvanlarının beslenmesinde yapabileceğiniz en doğru hareket; hayvanın yemeği yemesini beklemektir.

Sokak hayvanlarının temiz su bulma şansları yok denecek kadar azdır. Gün içinde 1-2 saatte bir su içme ihtiyacı duyan sokak hayvanları için sokağınızda, kapınızın önünde mutlaka temiz su dolu bir kap bulundurun ve suyu her gün tazeleyin. Eğer sokağınızdaki kedi ve köpekleri sık sık kuru mama ve yaş mama ile ödüllendiriyorsanız, mama kaplarının yanında mutlaka temiz su bulundurmalısınız. Çünkü kuru ve yaş mamalar, kedi ve köpeklerde su ihtiyacına neden olur.

Ve son olarak onları gördüğünüzde başlarını okşamadan geçmeyin. Her canlının sevgiye, ilgiye ihtiyacı vardır.

Sokak hayvanlarına sahip çıkan gerçek can dostlarına selam olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.