Hava Durumu

Kürk sadece gerçek sahibinin üzerinde iyi görünür

Yazının Giriş Tarihi: 10.10.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.10.2020 07:30

Her yıl maalesef milyonlarca hayvan, kürkü için öldürülmekte... Kürkü için öldürülen kedi ve köpeğin sayısı, yılda iki milyondan fazla. Kır kurdu, vaşak, kunduz, su samuru, tilki, mink yani vizon, rakun, tavşan, astragan, çinçilla, fok, kedi ve köpek, kürkü için öldürülen hayvanların başında geliyor.

Kürk endüstrisi kurbanı bu hayvanlar, besin almadan ve su verilmeden çok pis koşullarda, kafeslerde üst üste istiflenerek yaşatılır. Kürklerinin kalitesini optimum düzeyde tutmak için her tür vahşi ve kötü uygulamaya maruz bırakılır ve itlaf zamanına gelene kadar olabildiğince güçsüz hale getirilir. Hayvanların kürküne zarar gelmemesi tek kriter olduğundan, av için genelde ayak ve ağız kapanları kullanılır. Kapanlar, yakalanacak ve yakalanmayacak hayvanlar arasında ayrım gözetilmeden gelişi güzel kurulduğu için kürk hayvanlarının yanı sıra kürk hayvanı olmayan birçok hayvan ve yeni yavrulamış dişiler de bu kapanlara yakalanıp ölür. Hayvan, bir kere kapana kısıldıktan sonra kurtulma amaçlı olarak ayaklarını kemirmeye başlar. Hayvanlardan azının bu şekilde kurtuldukları olur. Kurtulamayanlar ise kendilerine zarar verme sonucu kan kaybından ölür.

Çiftlikteki kafesler, genellikle açık havadadır ve hayvanlar; rüzgara, sert soğuğa, aşırı sıcaklara maruz kalır. Bütün bu kötü ve hayvanların doğal ortamlarına aykırı koşullarda yaşam mücadelesi sonucu strese bağlı olarak çiftlik hayvanlarında, kendi kendilerini yaralama, birbirlerine karşı yamyamlık ve yeni doğan yavruları öldürme davranışı görülür.

Hayvanları, bu yaşam sayılamayacak bu sürecin sonunda, ürkütücü bir ölüm beklemektedir. Kürkün kalitesini korumak yine tek amaç olduğundan, ölüm şekilleri, işkenceden farklı olmaz. Yirmi civarında hayvan küçük bir kutu içine doldurulur, bir ucu kutuya diğer ucu bir traktöre bağlı bir borudan gelen sıcak, filtrelenmemiş egzoz gazıyla zehirlenir. Bu gaz her zaman öldürücü bir etkiye sahip olmaz, bu nedenle gazdan bayılan hayvanların çoğu kürklerinin yüzülmesi esnasında bilinçlerini kazanır.  Daha büyük hayvanlar ise anüslerinden içeri sokulan bir çubuk aracılığıyla elektrik verilerek öldürülür.

Bir diğer teknik ise kasları çalışmaz hale getirip solunumu durduran, bu sırada dayanılmaz ağrılı kramplara sebep olan striktininle öldürmedir. Bu yaygın metotlar haricinde, basınç odaları, boyun kırma, başlarından sert zemine çarpma, yere fırlatma, metal çubuklarla dövmek diğer öldürme yollarıdır. Neticede, hangi metot kullanılırsa kullanılsın, bu hayvanların kürkleri, üzerlerinden canlı iken yüzülür, bunun akabinde, hayvanlar, tarif edilemeyecek acılar içinde kıvranarak can verir.

Kürk giymek, bir insan için statü göstergesi değil olsa olsa utanç kaynağı olmalı. (Not:1 kürk için 100 chincilla öldürülüyor, sadece bunu düşünmek başlı başına bir utanç sebebi olmalı)

Ayrıca; İslam inancına göre de; kürkü için vahşice ve işkence ile bir hayvan öldürmek, onun kürkünü üzerinden canlı canlı yüzmek; zulümdür ve kürk elde etmek için yapılan bütün bu işlemler, haram sayılır. Ve unutulmamalıdır ki, Kürk sadece orijinal sahibinin üzerinde iyi görünür!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.